Bütün gün oturarak mı çalışıyorsunuz? Uzmanlardan kötü haber: 5 hastalığa yol açıyor!

Bütün gün oturarak mı çalışıyorsunuz? Hareketsiz bir yaşam tarzı sağlık için olumsuz sonuçlar doğurabilir. Uzmanlardan kötü haber geldi. Oturarak çalışmak 5 hastalığa yol açıyor! İşte o hastalıklar ve yapmanız gerekenler...

Bütün gün oturarak mı çalışıyorsunuz? Uzmanlardan kötü haber: 5 hastalığa yol açıyor!

Bütün gün oturarak mı çalışıyorsunuz? Hareketsiz bir yaşam tarzı sağlık için olumsuz sonuçlar doğurabilir. Çalışma çağındaki birçok yetişkinin günde ortalama 9,5 saatini yatarak geçirmesi, fiziksel aktivitenin eksikliği konusunda endişe verici bir durumu yansıtmaktadır. Bu nedenle, daha aktif bir yaşam tarzını benimsemek sağlığımız için önemlidir. Uzmanlardan kötü haber geldi. Oturarak çalışmak 5 hastalığa yol açıyor! İşte o hastalıklar ve yapmanız gerekenler...

BÜTÜN GÜN OTURARAK MI ÇALIŞIYORSUNUZ?

Birçoğumuz çok uzun süre oturuyoruz ve yeni bir araştırma günde uzun saatler boyunca oturmanın bunama riskini 'hızla' artırabileceği konusunda bizi uyarıyor.

İster çalışırken, ister televizyon seyrederken ya da telefonunuzla oynarken olsun, on saat boyunca oturanların bunama hastalığına yakalanma olasılığı, günde dokuz saat oturanlara kıyasla yüzde sekiz daha fazladır. USC ve Arizona Üniversitesi'ndeki araştırmacılara göre, düzenli olarak 12 saat boyunca oturmaya devam ederseniz, bu duruma yakalanma olasılığınız yüzde 63 gibi şaşırtıcı bir oranda artmaktadır.

Journal of the American Medical Association (JAMA) dergisinde yayınlanan çalışma (1), 1950'lerden beri bilinen oturma ve hastalık arasındaki bağlantıya daha da ağırlık kazandırmaktadır.

Yıllar içinde hareketsizlik kalp hastalığı, kötü ruh sağlığı, diyabet ve genel olarak genç yaşta ölme riskiyle ilişkilendirilmiştir. Ulusal Sağlık Servisi, çok uzun süre oturmanın metabolizmayı yavaşlatabileceğini, bunun da vücudun yağları parçalama, kan şekerini ve kan basıncını düzenleme yeteneğini etkileyebileceğini belirtmektedir.

Tüm bunları göz önünde bulundurarak, gerçekten de tüm gün oturmak yerine ayakta mı durmalıyız, bu bizim için daha mı iyi? Maalesef bu o kadar basit değil.

İnsanoğlu olarak bizler de tüm gün ayakta durmak için tasarlanmadık. Etrafta dolaşmamız ve aktif olmamız gerekiyor. Ancak bu, masa başı işlerimizin çoğuna - kelimenin tam anlamıyla - uymuyor. Bu nedenle, yapılacak en iyi şeyin ne olduğunu bulmak için, önce uzun süre oturmanın ve ayakta durmanın vücuda gerçekte ne yaptığına bir göz atalım:

UZMANLARDAN KÖTÜ HABER: 5 HASTALIĞA YOL AÇIYOR!

ZAYIF BACAKLAR VE KALÇA KASLARI

Bütün gün oturduğunuzda, alt vücut kaslarınız sizi ayakta tutmak için hiçbir şey yapmaz. Bu kaslar daha sonra zayıflamaya başlar ve sakatlanma olasılığınızı artırır.

KİLO ALMAK

Bütün gün boş boş oturmak vücudun yağları ve şekerleri işleme yeteneğini engeller. Bir araştırmada, oturarak normalden daha fazla zaman geçiren kişilerin, yağ depolamak için en tehlikeli yer olan orta bölgelerinde daha fazla kilo aldıkları tespit edilmiştir.

KÖTÜ BEL VE SIKI KALÇALAR

Bütün gün oturursanız, kalçalarınız ve sırtınız zarar görür. Oturmak kalça fleksörlerinizin kısalmasına neden olur ve kötü bir duruşunuz varsa oturma pozisyonu sırtınıza zarar vererek omurganızdaki disklerde sıkışmaya neden olur.

KANSER RİSKİ

Kanıtlanmaktan uzak olsa da, yeni çalışmalar uzun süreli oturmanın rahim, akciğer ve kolon kanserleri de dahil olmak üzere belirli kanser türlerine yakalanma riskinizi artırabileceğini öne sürmektedir.

ANKSİYETE VE DEPRESYON

Araştırmalar, en çok oturan kişilerde depresyon ve anksiyetenin daha yüksek olma eğiliminde olduğunu ortaya koymuştur. Bu durumun, hareket eksikliğinden kaynaklandığı düşünülmektedir ve bu durum, ev ofislerinden kurtulduktan sonra düzenli egzersizle hafifletilebilir.

PEKİ SÜREKLİ AYAKATA DURURSANIZ NE OLUR?

YORULMA

Günde sekiz saat boyunca tek bir pozisyonda ayakta durmak, kalp atış hızınızın ve kan basıncınızın yükselmesine neden olduğu için sizin için kötüdür. Ayakta durmak oturmaktan daha fazla çaba gerektirir, bu nedenle yorgunluk ortaya çıkabilir ve bu da konsantre olmayı ve üretken olmayı zorlaştırabilir.

SIRT AĞRISI

Bütün gün ayakta durmak sırtınızı etkileyebilir. Omurganız üzerindeki artan baskı, bel kaslarının gerilmesine ve spazm geçirmesine neden olarak ağrıya yol açabilir.

ARTAN DERİN VEN TROMBOZU (DVT) RİSKİ

Uzun süre ayakta durmak bacaklarınızda kan pıhtılaşmasına neden olabilir. Bacaklarınızda zaten yetersiz kan akışı varsa, uzun süre ayakta durmak, çok uzun süre oturmakla aynı etkiye sahip olabilir.

VARİSLİ DAMARLAR

Çok fazla ayakta durmak damarların şişmesine ve kanla dolu kalmasına neden olan venöz yetmezliğe yol açabilir. Bunun nedeni, kalbin kanı kalbe ve akciğerlere geri pompalamak için daha fazla çalışması ve bunu yaparken yerçekimine karşı savaşması gerekmesidir.

AĞRIYAN AYAKLAR

Kasların daha kolay yorulmasına ve ayaklarda, bacaklarda, sırtta ve boyunda ağrıya neden olan şey kan akışının olmamasıdır. Vücudunuzu ayakta tutmak, bu kaslara giden kan akışını azaltırken kas eforu gerektirir.

PEKİ NE YAPMALIYIZ?

Yukarıdakilerin hepsi göz önünde bulundurulduğunda, sekiz saat boyunca bir iş istasyonunda bulunmanız gerektiğinde oturma ve ayakta durma arasında doğru dengeyi kurmanın ne kadar hayati olduğu açıktır. Bütün gün oturmak da ayakta durmak gibi bizim için çok kötüdür.

Yapmamız gereken, tembel olduğumuz ya da yeterince egzersiz yapmadığımız için suçluluk hissetmeden daha fazla mola vererek orta yolu bulmaktır.

Sonuç olarak, uzmanlar iş yerinde ayakta durmanın genellikle oturmaktan daha iyi olduğu konusunda hemfikirdir. Ancak gün boyunca ne kadar ayakta durduğunuzu izlemeniz gerekir. İş yerinde bir oturma-ayakta durma masası kullanmak sırt ve boyun ağrılarını hafifletmeye, kan şekerindeki ani yükselmeleri azaltmaya ve kan dolaşımını iyileştirmeye yardımcı olabilir.

Ayakta durma masası veya ayakta durma masası dönüştürücüsü genellikle iyi bir fikirdir, ancak bunu öğle yemeği molası veya gün içinde bir veya iki saat gibi oturma süreleriyle bölmek önemlidir.

İnsanlar ayakta çalışma masasında çalışmayı rahatsız edici bulduklarında, bu genellikle vücutlarının bu kadar uzun bir süre boyunca çekirdek kaslarını kullanmaya alışkın olmamasından kaynaklanır.

Bu nedenle en iyisi, vücudunuza bu kadar zarar vermeden ayakta durmaya alışana kadar oturma ve ayakta durma arasında geçiş yapmaktır.

Kaynak 1: Ussery EN, Fulton JE, Galuska DA, Katzmarzyk PT, Carlson SA. Joint Prevalence of Sitting Time and Leisure-Time Physical Activity Among US Adults, 2015-2016. JAMA. 2018;320(19):2036–2038. doi:10.1001/jama.2018.17797

Sonraki Haber