Büyükelçi Acarsoy’dan FETÖ uyarısı: ‘Türkiye dışındaki mücadele daha fazla önem kazanmıştır’

15 Temmuz Demokrasi ve Milli Birlik Günü, Türkiye’nin Avrupa’daki dış temsilciliklerinde düzenlenen programlarla kutlandı. Etkinliklerde şehit ve gaziler anıldı, FETÖ tehdidi bir kez daha anımsatıldı

Frankfurt

FETÖ’nün 15 Temmuz 2016 akşamı ABD denetiminde kalkıştığı darbe girişimini boşa çıkaran Türk milletinin kahramanlığı, Türkiye’nin dış temsilcilerinde düzenlenen etkinliklerle hatırlandı. İsviçre’nin başkenti Bern’de Büyükelçi Emine Ece Özbayoğlu Acarsoy ve Türkiye’nin Zürih Başkonsolosu Hasan Emre Uygun’un davetiyle düzenlenen etkinliğe, Vatan Partisi İsviçre Temsilcisi Hasan Kemahlı ve Yönetim Kurulu Üyesi İrfan Pınarbaşı katıldı. Etkinlikte konuşma yapan Büyükelçi Acarsoy, FETÖ’nün yurt dışındaki örgütlenmesine karşı uyardı. Konuşmasında Acarsoy, “Yurt içinde çökertilen FETÖ, strateji değişikliğine gitmiş ve yurt dışı faaliyetlerine ağırlık vermeye başlamıştır. Bu nedenle, Türkiye dışındaki FETÖ yapılarıyla mücadele daha fazla önem kazanmıştır. FETÖ’nün yurt dışı yapılanmasıyla mücadele, Yüce Devletimizin en öncelikli gündem maddelerinden biri olmayı sürdürmektedir. Bu çerçevede yabancı muhataplarımızla yaptığımız tüm temaslarda, bir suç ve istihbarat örgütü gibi çalışan FETÖ’nün faaliyet gösterdiği ülkeler için güvenlik tehdidi oluşturduğunu bıkmadan, usanmadan izah etmeyi sürdürüyoruz” ifadelerini kullandı. İsviçre Türk toplumuna yönelik çağrıda da bulunan Acarsoy, “Bu sürecin hızlandırılması ve hain FETÖ yapılanmasının küresel ölçekte çökertilmesi için ‘devlet-millet el ele’ ruhuyla, siz değerli vatandaşlarımızın ve Türk sivil toplum kuruluşlarının katkılarının da hayati önem taşıdığını vurgulamak isterim” diye konuştu.

Atina

ALMANYA’DAKİ ETKİNLİKLERE VATAN PARTİSİ DE KATILDI

Almanya’nın Frankfurt kentinde düzenlenen etkinliklere Vatan Partisi yöneticileri de katıldı. Vatan Partisi Avrupa Temsilcisi Ali Mercan ile Frankfurt Temsilcisi Ayhan Menteş’in katıldıkları anma etkinliği, Saygı Duruşu ve İstiklal Marşı ile başladı. Bundan 7 yıl önce düzenlenen darbe girişimi karşısında dikilen Türk milletinin direnişinin vatan ve demokrasiyi savunma mücadelesinde tek örnek olduğunu hatırlatan Başkonsolos Erdem Tunçer, emperyalist güçlerin tüm belge ve dosyalara sahip olmalarına rağmen yardım ve yataklığı sürdürdüğünü belirtti. Münster’deki başkonsolosluk yerleşkesinde düzenlenen etkinliğe Vatan Partisi’ni temsilen Vatan Partisi Münster Temsilcisi Can Çakır katıldı. 15 Temmuz darbe girişiminin okullarda ders olarak okutulmasının önemine işaret eden Türkiye’nin Münster Başkonsolosu Ahmet Faik Davaz, 15 Temmuz gecesinin demokrasi ve bağımsızlığın her daim savunulması gerektiğini hatırlattı.

Farklı bir etkinlik ise başkent Berlin’de düzenlendi. Bisiklet turu ile Milli Birlik ve Demokrasi Günü’ne dikkat çeken Türkiye’nin Berlin Başkonsolosluğu ardından büyükelçilik binasında etkinlik yaptı.

Berlin

‘EN KANLI TERÖR SALDIRISI’

Avusturya’nın başkenti Viyana’da düzenlenen etkinliklerin ev sahipliğini ise Türkiye’nin Viyana Büyükelçisi Ozan Ceyhun yaptı. Yürütülen mücadeleye rağmen FETÖ’nün çeşitli maskeler altına sığınan, bulunduğu ortamda kanser gibi yayılan zehirli bir yapı olduğunun altını çizen Büyükelçi Ceyhun, “Batıda, bilerek veya bilmeyerek FETÖ'ye karşı tavizkar yaklaşımlar maalesef mevcuttur. Darbede yer alan şahısların özellikle bazı Batılı ülkelere yaptıkları iltica başvurularının olumlu sonuçlanması, kendilerine kucak açılmasını, FETÖ yapılarının halen faaliyetlerini sürdürüyor olmalarını üzüntüyle karşılıyor, FETÖ'ye destek kabul ediyoruz” ifadelerini kullandı.

TÜRKİYE MÜCADELEYE DEVAM EDİYOR

İspanya’nın başkenti Madrid’de düzenlenen etkinlikte konuşan Birinci Müsteşar ve Maslahatgüzar Ayşe Zeybek, Türk milletinin cesaretiyle Türkiye’nin gücünü bir kez daha dünyaya gösterdiğini paylaştı. Zeybek, sözlerini şöyle sürdürdü: “FETÖ, insani yardım, ticaret, eğitim gibi faaliyetlerin arkasına saklanarak, dünyanın farklı bölgelerinde etkinlik kazanmış bir terör örgütüdür. Yalnızca Türkiye için değil faaliyet gösterdiği bütün ülkeler için bir tehdittir. İspanya içinde bu böyle. Bu tehdidin farkına varan pek çok devlet, ülkesinde FETÖ ile bağlantılı okul ve STK'lerin faaliyetlerine son verdi. Bu bağlamada FETÖ tehdidi karşısında uluslararası işbirliğinin elzem olduğunu düşünüyoruz. FETÖ ile mücadele, Türkiye'nin ulusal ve uluslararası alandaki tehditlerle mücadelesinin yalnızca bir yönü olup Türkiye, karşısına çıkan tehditlerle topyekun mücadeleye devam etmektedir.”

‘HER DAİM BAŞIMIZ DİK YÜRÜYELİM’

Yunanistan’da düzenlenen etkinliklerde Büyükelçi Çağatay Erciyes uluslararası işbirliğinin önemine dikkat çekti. FETÖ’nün sadece Türkiye için ciddi bir güvenlik tehdidi oluşturmadığını hatırlatan Erciyes, “Aynı ittifakın mensubu olduğumuz Yunanistan'ın FETÖ, PKK, DHKP-C gibi terör örgütleriyle mücadelede, iyi komşuluk ve ittifak dayanışmasına uygun olarak üzerine düşeni yapmasını bekliyoruz” dedi.

İtalya’nın başkenti Roma’daki etkinliğin merkezinde ise bağımsızlık vurguları yer aldı. Türkiye’nin Roma Büyükelçilisi Ömer Gücük’ün ev sahipliğinde düzenlenen etkinlikte konuşan Türkiye’nin Vatikan Büyükelçisi Ufuk Ulutaş, FETÖ’ye ev sahipliği yapan ülkeleri eleştirdi. “Gözle görülür bütün zararlarına ve insanlık suçlarına rağmen FETÖ’ye kucak açmaya devam eden, bu eli kanlı örgütü, Türkiye’nin dostluğuna tercih eden devletler de bunun olumsuz sonuçlarını yaşayıp görecektir” diye konuşan Ulutaş,“Şüphesiz ki tarihte pek çok badireler atlatmış, pek çok savaşlar vermiş olan büyük Türk milleti; FETÖ, PKK, YPG gibi terörist örgütlerin ve yabancı destekçilerinin emellerine asla geçit vermeyecek, ebediyen payidar ve bağımsız kalacaktır.” diye konuştu.

Avrupa, FETÖ’nün ‘barınma alanı’ oldu

Aradan 7 yıl geçmesine rağmen FETÖ ile mücadele, Avrupa’daki Türklerin gündeminde önemli bir yere sahip. Türk milletinin püskürttüğü darbe girişiminin ardından FETÖ mensupları, çalışmalarını Avrupa ülkelerine nakletti. Özellikle Almanya, İngiltere ve İsveç öne çıkan ülkeler arasında. Türkiye’nin 161 FETÖ üyesinin iadesini beklediği Almanya’da örgüt üyeleri, eğitim, kültür, bilim ve diyalog kisvesi altında faaliyet yürütüyor.

Örgütün çalışmalarını sürdürdüğü bir ülke de İngiltere. Özellikle medya alanında propagandalarını sürdüren FETÖ, Akın İpek’in kurduğu şirketler üzerinden Türkiye’ye karşı karalama kampanyaları yürütüyor. Burada Koza İpek Holding’e bağlı Bugün TV Genel Yayın Yönetmeni Tarık Toros’la birlikte çalıştığı bildirilen İpek’in bir diğer ortağı da 15 Temmuz günü katıldığı bir yayında halka “sokağa çıkmayın” çağrısı yapan Kerim Balcı.

FETÖ’nün medya alnında faaliyet yürüttüğü bir ülke de İsveç. Örgütün Zaman gazetesi yöneticileri Bülent Keneş ve Abdullah Bozkurt’un sığındığı ülkede Bozkurt, örgüte ait Meydan Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Levent Kenezile Nordic Monitor ve Stockholm Center for Freedom üzerinden propagandalarını yürütüyor. Bu kuruluşlar üzerinden devlet kurumlarıyla da iletişim kuran FETÖ’nün bu çerçevede PKK/YPG destekçilerinden de faydalanıyor. Sosyal medyadaki propagandalarını da İsveç’ten yürüten Keneş, Bozkurt ve Kenez, TR724 sayfası ile yürüten FETÖ’cüler hakkında Türkiye daha önce iade talebi sunmuş olmasına karşın İsveç Yüksek Mahkemesi talebi reddetti.

Sonraki Haber