Cacık Türklere mi ait yoksa Yunanlara mı? İşte Yunanistan'ın yöresel cacıki tarifi...

Türk mutfağının en sevilen mezelerinden biri olan cacık, Yunanistan'da karşımıza cacıki olarak çıkıyor. Peki cacık Türklere mi ait Yunanlara mı? Cacık ile cacıki aynı şey mi? İşte uzun yıllardır çözüme kavuşmayan o soruların yanıtları...

Yunanistan ve Türkiye'nin kültürel alışkanlıkları komşu iki ülke olması nedeniyle, aynı coğrafyada yaşamanın da bir getirisi olarak büyük ölçüde benzerlik gösteriyor. Elbette bu durumdan iki ülkenin yemek kültürü de fazlasıyla nasibini almış durumda. Baklavadan cacığa kadar pek çok lezzet iki ülke arasında adeta paylaşılamıyor. Bu konu gastronomi dünyasını da ikiye bölerken tartışma halka da yansıyor. Peki, Yunanistan'ın cacıki ya da tzatziki dediği cacık Türk mutfağında yapılan farklı mı? Cacık Türklerin mi yoksa Yunanların mı? Gelin hem cacıkinin tarifine hem de Türk mutfağının olmazsa olmaz mezelerinden olan cacık ile arasındaki farklara bir bakalım...

CACIKİ İLE CACIK AYNI ŞEY Mİ? CACI YUNANİSTAN'IN GELENEKSEL LEZZETİ Mİ?

Cacıki ya da diğer adı ile tzatziki, Türk mutfağının geleneksel mezesi cacığa göre çok daha katı bir formda hazırlanıyor. Yunanistan'ın özellikle Girit ve Rodos şehirlerinde yapılan bu meze her ne kadar cacığın kardeşi gibi görünse de aslında biraz daha haydariyi andırıyor.

Caciki gelenekselde Türk yemek kültüründeki cacıktan farklı olarak içerisine nane eklenmeden hazırlanıyor. Ancak damak zevkine göre içerisine nane ekleyenler de olabiliyor. Öte yandan cacıki kesinlikle süzme yoğurtla hazırlanıyor ve salatalığın yoğurdu sulandırmasına izin verilmiyor. Cacıktan en bariz farkı ise içerisine sirke ekleniyor olması.

CACIKİ İÇİN GEREKLİ MALZEMELER

  • 3 su bardağı süzme yoğurt
  • 2 adet orta boy salatalık
  • 3 diş sarımsak
  • 4 yemek kaşığı zeytinyağı
  • 1 çorba kaşığı üzüm sirkesi
  • 1-2 çay kaşığı tuz
  • Çay kaşığının ucu ile çok az karabiber

CACIKİ NASIL YAPILIR?

1) Süzme yoğurdu geniş bir kaseye alın. Ardından rendelediğiniz ya da havanda dövdüğünüz sarımsakları yoğurda karıştırın.

2) Yoğurda; sirke, zeytinyağı, tuz ve karabiberi de ilave edip iki dakika kadar tel çırpıcı veya bir çatal yardımıyla iyice karıştırın.

3) Eğer cacıkiye kuru nane eklemek istiyorsanız bu aşamada ilave edin ve yoğurt krema kıvamını alana kadar çırpma işlemini sürdürün.

4) Salatalıkları rendenin iri tarafı ile rendeleyin. Rendelediğiniz salatalıkların suyunu güzelce sıkın. Bu aşamada salatalıkların sulu kalmamasına kesinlikle özen gösterin. Çünkü cacıkinin yoğurdunun kesinlikle sulanmaması gerekiyor.

5) Tüm bunları yaptıktan sonra cacıki hazır. Yarım saat ağzı kapalı bir şekilde buzdolabında dinlendirdikten sonra servis edebilirsiniz. Servis sırasında üzerine muhakkak zeytinyağı dökmenizi öneririz. Dilerseniz üzerini çekirdekleri çıkarılmış zeytin ile de süsleyebilirsiniz.

Şimdiden deneyecek herkese afiyet olsun!

Sonraki Haber