Çalışanlar dikkat! Gelecekte patronunuz yapay zeka olabilir!

Yapay zeka kullanımı iyice yaygınlaşmaya başladı. Hatta büyük şirketler sistemlerine gelişen teknoloji ile yapay zekayı da ekledi. Gelecekte çalışanların patronunun yapay zeka olacağı iddiası ortaya atıldı.

Günümüzde Amazon ve Netflix gibi uluslararası şirketlerde karar alma mekanizmasında yapay zekanın kullanıldığı biliniyor. Bunun yanında sağlık, gıda, lojistik gibi birçok sektörde de karar alma aşamalarında yapay zeka kullanımı giderek yaygınlaşıyor. Yapay zekanın karar alma süreçlerinde kullanımının oluşturduğu endişelerin başında ise bilgi güvenliği ve gizlilik ihlalleri yer alıyor.

Konuya ilişkin uluslararası bir makale kaleme alan yönetici ve araştırmacı Orçun Sarıoğuz, yapay zekanın kullanımında insan faktörünün de göz önünde bulundurulması gerektiğini vurguluyor.

İŞ DÜNYASINDA YENİ DÖNEM Mİ BAŞLAYACAK?

Son araştırmalar ve uzman görüşleri, yapay zekanın yöneticilik ve karar verme süreçlerinde önemli roller üstlenebileceğini söylüyor. Bu gelişme, iş dünyasında yeni bir dönemin başlangıcını işaret ediyor. Bu alanda bilimsel çalışmalar da yapan Orçun Sarıoğuz, “ARTIFICIAL INTELLIGENCE AND PARTICIPATORY LEADERSHIP: THE ROLE OF TECHNOLOGICAL TRANSFORMATION IN BUSINESS MANAGEMENT AND ITS IMPACT ON EMPLOYEE PARTICIPATION” isimli bilimsel makalesinde yapay zekanın karar alma alanlarında da karşımıza çıkacağını ve yapay zeka patronların türeyebileceğini söylüyor.

Ankara Üniversitesi Ayaş Meslek Yüksekokulu Öğretim Görevlisi Evin Miser ile ortak yayınlanan makalesinde Sarıoğuz yapay zekanın kullanım alanları ile ilgili şu ifadeleri kullanıyor:

“Akademik görüşlerin ve pratik perspektiflerin sentezi, zorlukların üstesinden gelmek ve yapay zeka entegrasyonunun sunduğu fırsatlardan yararlanmak isteyen işletmeler için bir rehber görevi görmektedir. Sonuç olarak, iş yönetiminin geleceği, yapay zeka teknolojileri ile katılımcı liderlik ilkelerinin kusursuz entegrasyonunda yatmaktadır. Bu sinerji yalnızca müşteri deneyimlerini, operasyonel verimliliği ve finansal stratejileri yeniden tanımlamakla kalmıyor, aynı zamanda inovasyon, işbirliği ve sürekli öğrenmenin başarının temelleri olduğu bir iş yerini de şekillendiriyor. Kuruluşlar bu dönüştürücü yolculuğa çıkarken, yapay zekanın ikili gücü ve katılımcı liderlik sadece rekabet avantajı değil, aynı zamanda modern iş dünyasının sürekli gelişen ortamında başarılı olmak için sürdürülebilir ve uyarlanabilir bir yaklaşım vaat ediyor.”

GECELEKTE PATRON YAPAY ZEKA OLACAK

Yapay zeka teknolojilerinin veri analizi, problem çözme ve karar verme süreçlerinde insanüstü bir hız ve doğruluk sunarak, işletmelerin daha verimli ve etkili çalışmasını sağlaması çeşitli öngörülere de neden oluyor. Birçok meslek yapay zeka ile yok olma noktasına gelebilir. Son dönemde yaşanan gelişmelerle birlikte yapay zekanın patronluk yapabileceğini de gösteriyor. Hatta bazı ülkelerde siyasi kararlar alınırken bile yapay zekadan destek alındığı biliniyor.

Yapay zekanın bu geniş kullanımı, bazı mesleklerin yok olmasına neden olabilir ve etik değerler konusunda ciddi sorunlar yaratabilir. Bu nedenle, yapay zekanın iş dünyasındaki rolünün, potansiyel etkileri dikkatle değerlendirilerek ele alınması gerekiyor.

'YAPAY ZEKA İKİZİNİZ OLACAK'

Uyumsoft Yatırım Hizmetleri Genel Müdürü Özlem İkiz Arın Üretken Yapay Zeka Zirvesi'nde yapay zekanın geldiği noktayı vurgulamıştı.

"Üretken yapay zeka size; tüketim, yatırım, tasarruf ve yaşam alışkanlıklarınız ile bir zihin haritası ve hatta kararını üretiyor. Çünkü, her birey ve şirket, bir finansal işlem, bir finansal kurum, bir finansal davranışla, kendi hikayesinde eşleşiyor." diyen Özlem İkiz Arın sözlerine şöyle devam etti;

Üretken yapay zeka işte bu deneyimin içinde, neyi ne zaman nasıl yapacağımıza dair çok şeyler vadediyor. Kısaca, yakın gelecekte yapay zekadaki “dijital ikiziniz” sizin adınıza işlerinizi yürütecek ve örneğin “Özlem, bugün borsaya her zaman ki saatte bakmadın, araç kullanıyorsun anlıyorum, bugün senin de ilgi alanın olan enerji sektöründe halka arz edilen x holding için oldukça geniş bir kitle araştırması yaptım, şuan borsa brokerlarında 100 kişi aktif olarak bu sayfada satın al aşamasında ve hayırlı olsun 10 lot işlem yaptım” diyebilecektir.

Özetle, finans sektörü, hem genel yapay zeka, hem de üretken yapay için oldukça önemli bir sektörel değişimin içindedir. Bu teknolojiler ve deneyim, her bir son kullanıcının dijital davranışları ve sistemlerin kabulleri arasında, benzersiz yeni deneyimler de oluşturuyor. Bu nedenle finans sektörü de, finansman, açık bankacılık, servis modeli bankacılığı, neobanking, dijital bankacılık vb. sistemlerde müşteri ediniminden dijital ayak izlerine göre, deneyimin tüm alanlarında, iş ve işlemlerin üretken yapay zeka ile yönetilmesi konularını masaya yatırmaktadır.” diye konuştu.

Sonraki Haber