‘Maaş belirlenirken amaç yaşam kalitesi’

Memur maaş düzenlemesine ilişkin açıklama yapan Çalışma Bakanı Işıkhan, 'Biz çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Refah ve yaşam kalitesini arttırmak önceliğimiz.' dedi.

Memur ve emekli kesiminin gözü bugün açıklanacak olan enlasyon rakamında. Haziran ayı enflasyon rakamları ile 6 aylık enflasyon farkı netleşmiş olacak. Emekli ve memur maaşlarının artışına ilişkin düzenlemeleri içeren kanun teklifinin bu hafta Meclis Başkanlığına sunulması bekleniyor. Ardından teklif TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu'nda görüşülecek. Haftaya teklifin Genel Kurul görüşmelerine başlanması ve kabul edilmesi halinde yasalaşması öngörülüyor.

ÇALIŞMALAR SÜRÜYOR

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan, memur maaş düzenlemesine ilişkin, "Biz çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Çalışma hayatının tek boyutu yok. Asgari ücreti bitirdik. İşveren ve çalışanlarımızı mutlu etmeye çalıştık. Refah ve yaşam kalitesini arttırmak önceliğimiz." dedi.

Işıkhan, Cumhurbaşkanlığı Külliyesi'nde gerçekleşen Bakanlar Kurulu toplantısı sonrası gazetecilerin sorularını yanıtladı. Bakan Işıkhan, memur maaşlarıyla ilgili düzenlemeye yönelik soru üzerine, düzenleme üzerinde çalıştıklarını, Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın açıklamalarının takip edilmesi gerektiğini belirtti.

'MECLİS TATİLE GİRMEDEN ÖNCE...'

Meclis tatile girmeden yasal düzenlemenin gündeme gelip gelmeyeceğiyle ilgili soruya karşılık ise Işıkhan, "Çalışılıyor, yoğun bir mesai harcanıyor. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın söylediği gibi Meclis tatile girmeden önce... Bazı değişkenleri de dikkate almak lazım. Çok kapsamlı düşünülüyor. Kimsenin mağdur olmaması, çalışanlarımızın refahının artırılması bizim için önemli." ifadesini kullandı.

TALEPLER

Memur kesimi, yapılacak düzenlemede ocak ayında olduğu gibi refah payı da talep ederken siyasi irade tarafından da ifade edilen “kamu görevlilerine kira yardımı” hususu ve “1. Dereceye 3600 Ek Gösterge” konularının da çözüme kavuşturulmasını istiyor.

Emeklilerin talebi de taban aylıklarının asgari ücret seviyesine çıkarılmasının yanı sıra aylık bağlama sisteminde adil bir düzenleme.

HER 4 MEMURDAN 3'Ü SENDİKALI

EMEK SERVİSİ

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığının "4688 Sayılı Kamu Görevlileri Sendikaları ve Toplu Sözleşme Kanunu Gereğince Kamu Görevlileri Sendikaları ile Konfederasyonların Üye Sayılarına İlişkin 2023 Temmuz İstatistikleri Hakkında Tebliğ"i Resmi Gazete'de yayımlandı.

Buna göre, 2 milyon 858 bin 424 memurdan yüzde 74,54'üne karşılık gelen 2 milyon 130 bin 644'ünün, memur sendikalarına üyeliği bulunuyor.

Memur Sendikaları Konfederasyonu (Memur-Sen) 1 milyon 35 bin 278 ile en fazla üyeye sahip konfederasyon oldu. Ancak konfederasyonun üye sayısının 19 bin 364 azaldığı görüldü.

Memur-Sen'i 552 bin 948 üyeyle Türkiye Kamu Çalışanları Sendikaları Konfederasyonu (Türkiye Kamu-Sen) takip etti. Türkiye Kamu-Sen'in ise üye sayısını 26 bin 264 artırdığı görüldü. Bunu,163 bin 656 üyeyle Kamu Emekçileri Sendikaları Konfederasyonu (KESK) takip etti.

"Eğitim, Öğretim ve Bilim Hizmetleri" 1 milyon 271 bin 906 sendikalı memur sayısıyla örgütlülüğün en fazla olduğu hizmet kolu oldu.

Sonraki Haber