Çalışma yaşamına ‘Vatan’ çözümü

Vatan Partisi, çalışma hayatındaki sorunlara çözüm getiren ve bununla kalmayıp mevcut hakları geliştiren emek programını bir kitapçıkta topladı. Parti, tam bağımsız ve gerçekten demokratik bir Türkiye'de insanca yaşama ve çalışma koşulları, huzur ve refah vaat ediyor

Meclis'teki siyasi partiler seçim bildirgelerinde işçi sınıfının sorunlarını genel ve muğlak ifadelerle geçiştirirken Vatan Partisi ise 40 sayfalık bir kitapçık hazırladı. “Vatan Partisi İşçiye, İşsize, Emekliye Ne Getirecek?” başlıklı kitapçıkta, çalışma hayatındaki tüm sorunlara köklü çözümler getirilmesinin yanısıra sendikal hak ve özgürlükler önündeki engelleri kaldıran, mevcut kazanımları daha da geliştiren maddelerin yer alması dikkat çekti. İşte o maddeler:
HAFTALIK ÇALIŞMA SÜRESİ 40 SAATE DÜŞÜRÜLECEK
* Vatan Partisi iktidarında, kıdem tazminatı tavanını kaldırılacak. Her türlü işten çıkarılmada ve işçinin her türlü gerekçeyle işten ayrılmasında kıdem tazminatı alabilmesi sağlanacaktır. İşyerinde bir yıldan az süreli çalışan işçilere de işten ayrılmalarında kıdem tazminatı alma hakkı tanınacak.
* İşçilerin işverenler tarafından ödenmeyen ücretleri İşsizlik Sigortası Fonu’ndan ödenecek ve bu para devlet tarafından işverenlerden faiziyle tahsil edilecek.
* Ücret ve kıdem tazminatı alacaklarında zamanaşımı süresi 10 yıl olacak.
* Ücreti normal ödeme gününde ödenmeyen işçinin 7 gün sonra iş durdurma hakkı olacak.
* Haftalık çalışma süresi, ücrette bir indirim olmaksızın 40 saate indirilecek.
* Hafta tatili ve genel tatil günleri yapılan çalışmalar yüzde 100 zamlı ödenecek, işçiye (1) çalışmadan alacağı ücret, (2) çalışması karşılığında alacağı ücret ve ayrıca bir de yüzde 100 zam olarak toplam 3 yevmiye verilecek.
İŞTEN ÇIKARMA ZORLAŞACAK
* İşçiler gerçekten geçerli bir neden olmadan işten çıkarılmayacak, mahkemelerin verdiği işe iade kararları mutlak bir hak olarak uygulanacak.
* İşveren, geçerli bir nedenin varlığını ileri sürerek işçi çıkartmak istediğinde, önce Çalışma Bakanlığı görevli birimine başvurarak, gerekçelerini belirtecek ve ön izin alacak. İşçi çıkartma işlemi ancak bu izin sonrasında gerçekleştirilecek. İşçinin bu ön izin alınmadan işten çıkarılması veya bu izin verildikten sonra yapılan itiraz üzerine mahkemenin işçiyi işe iade kararı vermesi durumunda, işçiye işbaşı yaptırılacak.
* İş Kanunu'ndaki bildirim süreleri artırılacak, işçinin kıdeminin altı aya kadar olması durumunda 4 hafta, altı aydan birbuçuk yıla kadar olması durumunda 6 hafta, birbuçuk yıldan üç yıla kadar olması durumunda 10 hafta, üç yıldan fazla olması durumunda 14 hafta olacak. İşçinin kendi isteğiyle iş sözleşmesini feshetmesi durumunda bildirim süresi tüm kıdem grupları için iki hafta olacak. Kötü niyet tazminatı, işçinin bildirim süresinin dört katı olarak uygulanacak.
İZNE ÇIKANA ÖDENEK VERİLECEK
* Fazla çalışma yüzde 100 zamlı olarak ödenecek.
* Fazla çalışma, günlük çalışmanın üstünde yapılan çalışma olarak değerlendirilecek ve istisnai durumlar dışında yılda 30 günü geçemeyecek. Her bir fazla çalışma talebinde işçinin onayı istenecek.
* Fazla çalışmanın karşılığı mutlaka ücret olarak ödenecek, AKP'nin getirdiği “fazla çalışma
karşılığında serbest zaman” uygulamasına izin verilmeyecek.
ENGELLİYE İŞ, MEVSİMLİK İŞÇİYE KADRO
* Mevsimlik işçiler kadroya alınacak, fiilen çalışmadıkları sürelerde iş sözleşmeleri devam edecek, çalışma süreleri mümkün olduğunca uzatılacak.
* Sözleşmeli personel uygulaması kaldırılacak, bu statüde çalışan kişiler kadroya alınacak.
* Engelliler için özel kurslar düzenlenerek ve işyerlerinde daha fazla engelli istihdamı teşvik edilerek, engellilerin çalışma hayatında daha aktif bir rol oynamaları sağlanacaktır. Vatan Partisi, mevcut düzende engellilerin önündeki engelleri kaldıracaktır.
* Mahkeme harçları ve bilirkişi ücretleri indirilecek, davaların kısa sürede sonuçlanması sağlanacak; zorunlu arabuluculuk kaldırılacak
* Özel istihdam büroları kaldırılacak, işçi kiralamak yasaklanacak.
* İşçilerin işe ilk girişte deneme süresi bir ay olarak belirlenecektir.
ÇOCUK İŞÇİLİK ÖNLENECEK
* Çağrı üzerine çalışma kaldırılacak
* İş sözleşmelerinin bir kopyası Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’na verilecek
* Belirli süreli iş sözleşmeleri sınırlandırılacak
* Kısmi süreli iş sözleşmeleri sınırlandırılacak
* Kaçak işçilik kesinlikle önlenecek, tüm ücretli çalışanların sigortalanması ve yürürlükteki mevzuattan yararlanması sağlanacak.
* Yabancı işçilerin Türkiye'de çalışmaları kısıtlanacak ve bu kişilerin vatandaşımız işçilerin haklarına zarar vermesi kesinlikle önlenecek.
* Zorunlu eğitim süresi kesintisiz 12 yıl olarak uygulanacak ve 18 yaşın altındaki kişilerin ücret karşılığı çalışmaları kesinlikle yasaklanacak.
* Yıldırma, bezdirme veya psikolojik taciz olarak nitelendirilen “mobbing” ve kara liste uygulamalarına başvuran kişi ve kuruluşlar ciddi yaptırımlarla cezalandırılacak.
BELİRLİ MİKTARDA SU KULLANIMI ÜCRETSİZ
* Devlet her aileye belirli miktarda su ve elektriği parasız olarak verecek, yalnızca bu miktarlar üzerindeki harcamalardan para alınacak. Belediyeler tarafından üretilecek ekmek, maliyetinin çok altında fiyatlarla satılacak.
* Devlet tarafından sağlanan toplu taşımacılık ucuzlatılacak. Parasız seyahat uygulamasının kapsamı, öğrencileri de kapsayacak biçimde genişletilecek. Kamunun toplu taşıma merkezlerine uzak kalan işyerlerine çalışanların getirilip götürülmesi işyeri tarafından sağlanan servislerle gerçekleştirilecektir. Öğretmenler için de servis uygulaması getirilecek.
* Devlet tarafından sağlanacak eğitim ve sağlık hizmetleri karşılığında para alınmayacak.
Öğrenciler için Devlet yurtları ve burs/kredi sistemi güçlendirilecektir.
* Şirketlerin borçlarının ödenmesinde işçi alacaklarına öncelik tanınacak.
* Özelleştirmeler durdurulacak; yapılmış özelleştirmelere ilişkin mahkemelerin yürütmeyi durdurma ve iptal kararları uygulanacak.
İŞSİZE, İŞSİZLİK ÖDENEĞİ VE DEVLET YARDIMI
* Vatan Partisi iktidarında üretim ekonomisine geçilecek, kamu sektörü yatırımları hızla
artırılarak ve özel sektörün istihdam yaratıcı yatırımları teşvik edilerek yeni iş olanakları
yaratılacak.
* Dış politikamız Kemalist çizgiye oturtularak, komşularımız, Rusya ve Çin’le geliştirilecek işbirlikleriyle üretim ve ihracatımız artırılacak.
Kırsal kesimde kooperatifleşme ve genel olarak tarım desteklenerek, çiftçinin yoksullaşması ve göçü önlenecektir.
* Esnaf-sanatkar desteklenerek istihdam yaratılacaktır. Türkiye’de üretilen veya üretilmesi mümkün olan ürünlerde ithalatı kısıtlayıcı ve ihracatı artırıcı politikalarla mevcut işletmelerin kapasite kullanımı ve böylece istihdam olanakları artırılacak; yerli malı kullanma kampanyaları açılacak. * Avrupa Birliği ile girilmiş olan gümrük birliğinden çıkılacak. Üretim ve ihracat seferberliği gerçekleştirilecek. Devletin eğitim politikası ile insangücü ihtiyaçları arasında bir uyum sağlanacak, gelecekte ihtiyaç duyulacak nitelikte kişilerin yetiştirilmesi planlanacak.
* Devlet -daha önce bir işyerinde çalışıp çalışmadığına bakılmaksızın- iş bulamadığı tüm işsizlere işsizlik ödeneği verecek ve bu ödemenin sona ermesinin ardından, devlet yardımı yapacak.
TAŞERON İŞÇİSİNE KADRO
* Kamu kesiminde ve özel sektörde gerek asıl işte gerek yardımcı işlerde, taşeronluk uygulamasına son verilecek; herkesin işyerinin kadrolu işçisi olması sağlanacak. Hizmet alımı uygulaması da ancak son derece sınırlı bir biçimde ve mutlaka zorunlu olduğunda kullanılacak.
* Belediyeler ve özel sektör işyerleri de dahil olmak üzere, tüm işyerlerindeki taşeron işçileri, işe başladıkları tarihten geçerli olmak üzere, kadroya geçirilecek.
* AKP döneminde kadroya geçirilen kamu kesimi taşeron işçilerinin toplu sözleşme ve grev
hakları 2020 yılı sonlarına kadar ortadan kaldırıldı. Üç yıl boyunca gerçekleşen enflasyon
oranı ne olursa olsun, bu işçilere altı ayda bir yalnızca yüzde 4 oranında bir ücret zammı
verilecek. Vatan Partisi, bu işçileri mahkum edildikleri bu köle düzeninden kurtaracak,
insanca yaşama ve çalışma koşullarına kavuşturacak. Bu işçilerin kadroya geçirildikleri
işyerlerindeki eski kadrolu işçilerle her açıdan aynı haklara kavuşmaları sağlanacak.
* Taşeron işçilerinin işe başladıkları tarihten itibaren kadroya geçmelerinin yanı sıra, son on yıllık döneme ilişkin haklarının kendilerine ödenmesi sağlanacak.
ATAMASI YAPILMAYAN VE ÜCRETLİ ÖĞRETMENLER KADROYA GEÇİRİLECEK
* Ücretli öğretmenlik kaldırılacak, bu biçimde çalıştırılmış olan öğretmenler, kadroya geçirilecek.
* Eğitim/öğretim hizmetlerinin geliştirilmesiyle birlikte, eğitim kurumlarına çok sayıda yeni öğretmen ataması yapılacaktır.
* Ataması yapılmayan öğretmenler kamu kesimindeki boş kadrolara derhal atanacak, eğitimin devlet tarafından parasız olarak verilmesi düzenine geçildiğinde ortaya çıkacak yeni öğretmen açığı da planlı bir biçimde kapatılarak, öğretmenlerin mesleklerini yapabilmeleri ve öğretmenliğin yeniden saygın bir meslek haline getirilmesi sağlanacak.
* Eğitim yeniden devletleştirilecek ve özel öğretim kurumlarında sömürülen öğretmenlerin devlet okullarında insanca yaşama ve çalışma koşullarına kavuşmaları sağlanacak.
PARASIZ KREŞ HAKKI
* Kadın, toplumsal ve siyasal hayatın her aşamasında erkekle eşit hak ve yetkilere sahip, üretken, özgür bireyler haline gelecek. Bu amacın hayata geçirilmesinde, işyerlerinde ve mahallelerde parasız kreşler gibi, kadının ev ve çocuk yetiştirme yükünü hafifletici düzenlemeler devlet tarafından yapılacak.
* Evlerde çalışan kadınların kooperatifleşmesi teşvik edilecek, anında avukat ve hekim desteğinden yararlanmaları sağlanacak, bakım konusunda eğitim verilecek, taciz ve haksızlıklar kesinlikle önlenecek.
* İşyerlerinde kadınlara tam bir eşitlik uygulanacak ve kadınların geçmiş dönemlerde uğradıkları haksızlıklar telafi edilecek. Kadınların aynı işi yapan erkeklerle aynı ücreti alması sağlanacak.
*Kadın işçiler için analık izni, doğumdan önce 8 hafta, doğumdan sonra 16 hafta olarak uygulanacak. Eşi doğum yapan erkek işçiye 1 ay ücretli izin verilecek.
* Ev kadınlarının da devlet katkısıyla sosyal güvenlik kapsamına alınması sağlanacak. Kadınların ev dışında çalışma hayatına katılmaları teşvik edilecek; ev işlerinin aile bireyleri arasında paylaşılması, eğitimle özendirilecek.
ASGARİ ÜCRETTEN VERGİ ALINMAYACAK
* Asgari ücret bir ailenin geçimine yetecek düzeye yükseltilecek, gelirin asgari ücret kadar bölümünden gelir vergisi alınmayacak. Yeraltında çalışan işçilere bu asgari ücretin iki katını vermeyen maden ocakları kamulaştırılacaktır. İşçi ücretleri, işçinin eğitim, deneyim, vasıf, yetenek, görev zorluğu ve riskleri gibi etmenler de dikkate alınarak, günün koşullarında insanca yaşamaya yetecek düzeye çıkarılacak.
* Asgari Ücret Tespit Komisyonu demokratik bir yapıya kavuşturulacak, sendikasız işçilerin de bu komisyonda temsil edilmesi sağlanacaktır.
* Ücretliler üzerindeki vergi yükü azaltılacak
* Temel ihtiyaçlar üzerindeki katma değer vergisi ve özel tüketim vergisi düşürülecek.
* Toplu iş sözleşmeleriyle sağlanan ücret artışları ve diğer haklar, Bakanlar Kurulu
kararıyla sendika üyesi olmayan işçilere de uygulanacak.
* İşçilerin kredi kartı ve tüketici kredisi borçlarının yükü hafifletilecek.
* İşverence tek taraflı olarak uygulanan performansa dayalı ücret sistemi kaldırılacak, işçinin performansının ölçümü eşit sayıda işçi ve işveren temsilcilerinin bulunduğu bir komitenin denetiminde yapılacak. İşçilerin çeşitli biçimlerde yönetime katılması sağlanacak.
İŞ GÜVENLİĞİ UZMAN MAAŞI FONDAN ÖDENECEK
* İşçi sağlığı ve güvenliği konularındaki mevzuat geliştirilecek ve mutlaka uygulanarak iş kazaları ve meslek hastalıkları asgari düzeye indirilecek.
* İşçi sağlığı ve güvenliği eğitimleri okullarda başlayacak, işyerlerinde çalışma saatleri içinde uzman kişilerce işçi sağlığı ve iş güvenliği eğitimleri ve mesleki eğitimler verilecek, işverenlerin, işçilerin ve ailelerinin bu konuda duyarlı, bilgili ve bilinçli kılınması sağlanacak.
* İşyeri hekimleri ve iş güvenliği uzmanları, işverenlerin ödediği primlerle finanse edilen bir fon tarafından istihdam edilecek ve görevlerini yerine getirme özgürlüğüne kavuşturulacak.
* Sağlık hizmetlerinin koruyucu hekimlik boyutuna önem verilecek, hastalanan kişilerin tedavisinden önce insanların hastalanmamasını sağlayacak önlemler alınacak.
* Televizyon kanallarına işçi sağlığı ve iş güvenliğiyle ilgili program yayınlama zorunluluğu getirilecek.
* İş müfettişlerinin sayısı yeterli düzeye çıkarılacak, iş müfettişlerinin eğitici, uyarıcı ve yaptırım uygulayıcı yetkileri ve görevleri artırılacak.
EMEKLİLİKTE YAŞA TAKILMA SORUNU ÇÖZÜLECEK
*Yıllık ücretli izin hakkının hesaplanmasında işçinin yalnızca o işyerindeki kıdemi değil, sigortalılık süresi esas alınacak.
* Günümüzde uygulanan yıllık ücretli izinlere her kademede 5'er işgünü eklenecek.
* İşçinin yıllık ücretli iznini hangi tarihlerde kullanacağına, işçinin ve işverenin talepleri dikkate alınarak, işçi ve işveren temsilcilerinin eşit sayıda temsil edildiği kurulda karar verilecek.
* Yıllık ücretli izne çıkan işçiye, izin süresinin ücretine ilave olarak, 15 günlük ücreti tutarında bir izin ödeneği verilecek.
* 31 Aralık, Ramazan ve Kurban Bayramlarının arife günleri, 8 Mart ve 28 Ekim'de ücretli genel tatil yapılacak.
* İşçinin kendisinin veya birinci dereceden yakınının evlenmesinde, bakmakla yükümlü bulunduğu kişinin refakat gerektirecek biçimde hastalanmasında, birinci dereceden yakınının ölümünde, ev taşımasında, çocuğunu okula kaydettirmesinde ve benzeri durumlarda, ihtiyacı karşılayacak süreyle ücretli mazeret izni verilecek.
* Denkleştirme adı verilen bu uygulama yasaklanacak, haftalık çalışma süresinin günlere dağılımı yeniden eşit duruma sokulacak.
* Emeklilikte yaşa takılanların mağduriyeti önlenecek. Emekliliğe hak kazanabilmek için yaş koşulu kaldırılacak, 25 yıl sigortalılık ve 7200 gün prim ödeme koşulunu tamamlayan erkek ve kadınlar, yaşlılık aylığına hak kazanacak.
* Emeklilerin sendikalarda örgütlenmesinin önündeki engeller kaldırılacak.
EMEKLİYE YILDA 3 İKRAMİYE
* Kamu sektörü ve özel sektörde çalışan tüm işçi ve kamu çalışanlarıyla emekliler için deniz
kıyılarında ve ormanlarda tatil kampları kurulacak, devletin maddi desteğiyle sunulacak bu
hizmet karşılığında küçük bir ücret alınacak.
* İşçi ve kamu çalışanları için çok sayıda lojman yaptırılacak.
* Emekli aylıkları, emekli örgütleriyle görüşülerek, günün ihtiyaçlarına göre insanca yaşamaya imkan verecek düzeye yükseltilecek.
* Tüm emeklileri kapsayan yeni bir intibak yasası çıkarılacak.
* Emekli, dul ve yetim aylıklarının artırılmasında milli gelir artışı da dikkate alınacak. Ramazan ve Kurban bayramlarında ve 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı’nda emeklilere, dul ve yetim aylığı alanlara, bir aylık tutarında ikramiye verilecek.
* Çalışan emeklilerin destek primi ödemesi uygulamasına son verilecek.
* Emeklilere de 1 aylık gelirleri tutarında banka promosyonu ödenecek.
EVSİZE DEVLET KORUMASI
* Geçmiş hükümetlerin yanlış uygulamaları nedeniyle gelirsiz bırakılan ve çalışma yeteneğini yitirmiş yaşlılar devlet güvencesi altına alınacak.
* Bakıma muhtaç yaşlılar için devlet tarafından yeterli kapasitede yaşlı bakım yurtları açılacak.
* Evsizler devletin koruması altına alınacak.
* Geçmiş hükümetler döneminde aileleri tarafından sokağa terkedilmiş çocuklar, yeterli kapasiteye sahip kurumlara yerleştirilecek ve eğitimleri sonrasında işe yerleştirilmeleri sağlanacak.
* Devlet tarafından desteklenerek çok ucuza yemek yenebilen kamu lokantaları kurulacak.
ÖĞRENCİYE ÜCRETSİZ YEMEK
* Gençlerin kendi yetenekleri ve eğilimlerine ve ülkemizin ihtiyaçlarına uygun laik ve bilimsel eğitimden parasız olarak yararlanmaları esastır. Geleceğin üreticisi olan öğrencilerin yaz aylarında işyerlerinde staj yaparak çalışma hayatına alışmaları sağlanacak.
* Öğrenciler için devlet tarafından parasız yaz kampları kurulacak.
* Öğrencilere ve öğretmenlere her okul dönemi başında kitap ve kırtasiye yardımı yapılacak.
* Öğrencilere okullarında ücretsiz yemek olanağı sağlanacak.
* Ailelere, eğitimde olan çocuk başına devlet tarafından her ay belirli bir ödeme yapılacak.
* Endüstri meslek liselerindeki öğrencilere staj amacıyla atelyelerde çalıştıkları süre için ücret ödenecek.
GSS BORÇLARI İPTAL EDİLECEK
* Genel Sağlık Sigortası (GSS) uygulamasına son verilecek, halkımızın bu sisteme olan borçları iptal edilecek ve devlet hastanelerinin herkese parasız sağlık hizmeti vermesi sağlanacak.
* Sağlık hizmetlerinden yararlanmada hasta katılım payları kaldırılacak, sosyal güvenliğin kapsamı tüm ihtiyaçları karşılayacak biçimde genişletilecek.
* Sağlık hizmetlerinin kamu kurum ve kuruluşları tarafından parasız olarak sağlanması esas olacak, devlet ilaç üretimine etkili bir biçimde girecek, hastaların ilaçlarının dağıtımında kamu eczaneleri ağırlıklı olacak.
* İşçinin hastalık, iş kazası, meslek hastalığı veya analık nedeniyle geçici işgöremezlik ödeneği aldığı durumlarda, ücretinden eksik kalan kısım, işveren tarafından ödenecek.
* İşsizlik sigortası fonunun amaç dışı biçimde kullanılması engellenecek. İşsizlik sigortası fonu, işsizlik ödeneğine hak kazanma koşullarının işçiler lehine değiştirilmesi ve işsizlik ödeneği ödeme sürelerinin artırılması yoluyla, işçilerin çıkarları doğrultusunda kullanılacak. İşsizlik fonunu amaç dışı kullananlar hakkında yasal ve idari soruşturma yapılacak, bu kişilerden hesap sorulacak.
* Sendikalı ve sendikasız ayrımı yapılmaksızın 10 ve daha fazla sayıda kişinin çalıştığı tüm işyerlerinde tarafların eşit temsiline dayalı danışma kurulları oluşturulacak ve işyerine ilişkin konular ancak bu kurullara danışıldıktan sonra uygulamaya konulacak.
* İşçilerin ve kamu çalışanlarının işyerindeki davranışlarının işyeri kurallarına aykırı düşmesi durumunda, işyerinde tarafların eşit temsiline dayalı olarak kurulan disiplin kurulları konuyu inceleyecek ve oy çokluğuyla karara bağlayacak.
* Yüksek Hakem Kurulu’nun işçiler aleyhinde kullanılması önlenecek, kurulun işleyişi demokratik bir yapıya kavuşturulacak.
KAMUDA SENDİKALAŞMA YASAĞINA SON
* Tüm ücretli çalışanlar, gerçek anlamda sendikal hak ve özgürlüklerden yararlanacak. Bu konudaki tüm yasaklama ve kısıtlamalar kaldırılacak.
* İşçilerin en temel demokratik hakları olan sendikalaşma, toplu pazarlık ve grev haklarının kullanılmasını engelleyen ve sendika karşıtı ayrımcılık yapan tüm kişi ve kuruluşlar ciddi
yaptırımlarla cezalandırılacak.
* Polislere ve astsubaylara sendikalaşma hakkı verilecek.
* Tüm ücretli çalışanların ortak örgütlenmesine olanak tanınacak.
* Çiftçilere, avukatlara ve diğer mesleklerden kişilere de sendikalaşma hakkı tanınacak.
* Sendika yöneticilerinin ücretleri, işkolunda çalışan en yüksek ücretli işçinin gelirini aşamayacak.
* Sendikal örgütlenme biçimi konusundaki kısıtlamalar kaldırılacak.
* İşyerinde çalışan işyeri sendika temsilcilerine, amatör sendika genel merkez ve şube yöneticilerine, her türlü kurullarda görev alan işçi temsilcilerine tam iş güvencesi
sağlanacak.
GREV YASAĞI KALDIRILACAK
* İşçiler arasında birlik, dayanışma ve dostluk geliştirilecek.
* Memurlara gerçek toplu pazarlık hakkı tanınacak.
* İşçi gruplarına veya işçi örgütlerine temsil ettikleri işçiler adına işverenlerle genel sözleşme imzalama hakkı tanınacak.
* İşyerinde toplusözleşme görüşmelerinde işçilerin ve kamu çalışanlarının temsilcisinin belirlenmesinde referandum yöntemi uygulanacak.
* Toplu iş sözleşmesi ile işçi aleyhine düzenleme yapılması yasaklanacak.
* Toplu iş sözleşmesinde ikramiye konusunda getirilmiş kısıtlama kaldırılacak.
* Yürürlükte bulunan 6356 sayılı Kanu'nda toplu pazarlık hakkını kısıtlayan tüm hükümler
iptal edilecek. İşkolu barajı kaldırılacak.
* Toplusözleşme, işyeri, işletme veya işkolu düzeyinde yapılabilecek.
* Grev ve direniş hakkı en geniş biçimiyle uygulanacak, lokavt yasaklanacak.
* Hükümetin grev erteleme yetkisi kaldırılacak.
* Sendikasız işçilere de grev hakkı tanınacak. Genel grev, dayanışma grevi, iş yavaşlatma, barışçıl olmak koşuluyla işyeri işgali serbest olacak.
* Yoğun işçi sömürüsünün gerçekleştirildiği serbest bölgeler kapatılacak, buralar organize sanayi bölgelerine dönüştürülecek. Organize sanayi bölgelerinde sağlık ocakları kurulacak, işçiler için dinlenme yerleri açılacak ve işyerlerinde yemek verilmemesi durumunda işçilerin çok ucuza yemek yiyebilecekleri kamu lokantaları işletilecek.

Sonraki Haber