Çalışmalar 'riske kalkan' olacak: ‘Şimdi sıra sahadaki yansımaları görmekte’

Türkiye Ulusal Risk Kalkanı Kurul Üyesi Yenigün, 11 şehri tarihiyle, kültürüyle, demografisiyle, sanayisiyle, altyapısıyla bütün olarak ayağa kaldırmayı amaçladıklarını kaydetti. Yenigün, kurulun ihtiyaç duyduğunda başka uzmanları da bünyesine katacak dinamik bir yapıda olduğunu bildirdi

Türkiye Ulusal Risk Kalkanı Kurul Üyesi Prof. Dr. Kasım Yenigün, 3 Mart ve 10 Mart tarihlerinde yapılan Türkiye Ulusal Risk Kalkanı Modeli toplantılarının kapsamını, amaçlarını ve alınan kararları anlattı.

6 Şubat 2023'te saat 04.17’de 7,7 ve saat 13.24’te 7,6 büyüklüğünde, Kahramanmaraş merkezli iki büyük depremde yıkımın en az depremin şiddeti kadar büyük olduğunu kaydetti. Yenigün, depremin ardından girişilen çalışmaların Türkiye’de risk ve afetlere karşı başarılı bir kalkan görevi göreceği noktasında ümitlerinin olduğunu ifade ederek "Şimdi sırada, bu kurulların çalışmalarıyla ortaya çıkacak önerilerin sahadaki yansımalarını görmek var." dedi.

AFET YÖNETİMİNE İLİŞKİN KURUL KARARI

3 Mart 2023 günü yapılan ilk toplantıda çok farklı disiplinlerden uzman akademisyenlerin devletin en üst makamlarına deprem sonrası ortaya çıkan durum ve bundan sonra atılması gereken adımlarla ilgili önerilerini detaylı olarak aktardığını bildirdi. Yenigün "Cumhurbaşkanlığı nezdinde değerlendirilen ve önemsenen önerilerin hızla faaliyete geçmesi, sürdürülebilirliği ve en üst düzeyde izlenebilirliği açısından alınan en önemli karar Afet Yönetimi Politikaları ile ilgili bir kurulun oluşturulması oldu. Şehirlerimizin afetlere karşı dirençli hale gelmesi için belirlenecek esasları hazırlamak ve önerilerde bulunmak üzere alt komisyonların kurulması kararlaştırıldı." ifadelerini kullandı.

İkinci toplantının da 10 Mart'ta Gaziantep’te toplandığını hatırlatan Yenigün, burada alt çalışma gruplarının belirlenmesi ve bu çerçevede hedeflenen çalışmaların ele alınması amacıyla bir araya geldiklerini söyledi.

YENİDEN İNŞADA AMAÇ DİRENÇLİ ŞEHİRLER

Toplantıların amaçlarına ilişkin bilgi veren Yenigün şunları kaydetti:

"Amaçlarını; şehirlerimizi tarihiyle, kültürüyle, demografisiyle, sanayisiyle, altyapısıyla bir bütün olarak ayağa kaldırmak ve 11 ili yeniden inşa ederken başta deprem olmak üzere coğrafyamızın ve iklim krizinin sebep olabileceği sel, yangın gibi bütün afetlere karşı şehirlerimizi dirençli hale getirmek olarak açıklayan ve toplantının ev sahipliğini üstlenen Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum, bu işleri yapmak için bilim insanlarının desteklerine ve onların sahadaki çalışmalarına ihtiyaç duyduklarını ifade etti. Bu ihtiyaç çerçevesinde davet edilen bilim insanları içinde inşaat, jeoloji, maden, çevre, endüstri, ziraat mühendisliği gibi alanlardan isimler olduğu gibi mimar, şehir-bölge planlama, sosyoloji, psikoloji, tarih, iletişim uzmanlığı, sağlık, hukuk gibi birçok farklı disiplinden alanında uzman isimler de toplantıda yer aldı."

KAMU AKADEMİ İŞBİRLİĞİ ÖNEMLİ

Kahramanmaraş merkezli depremler sonrasında şehirlerin yeniden ihyası ve inşası sürecinde uygulanacak politikaların belirlenmesi sürecinde bilimsel değerlendirmelerin yapılması ve bu kapsamdaki önerilerin sahaya hızla yansıtılması fikrinin benimsendiğinin altını çizdi. Yenigün, bir araya gelen ekibin 'Risk Kalkanı Modeli' başlığı altında ihtiyaç duyduğunda başka uzmanları da bünyesine katacak dinamik bir yapıda dizayn edildiğini söyledi ve ekledi: "Öncelikle yaşanan afetten zarar gören 11 ilimizdeki afetzedelerin en kısa sürede sıcak yuvalarına kavuşmaları önceliğinde kamu-akademi işbirliğinde yürütülecek çalışmalar ve bu kapsamda gerçekleştirilecek toplantılar büyük önem arz ediyor."

ALT KURULLAR ÇALIŞMAYA BAŞLADI

Türkiye Ulusal Risk Kalkanı Modeli'nin Gaziantep toplantısında Bilim Kurulu Üyelerinin alt kurullarındaki görev tanımları belirlendi. Bu bağlamda bir deprem bölgesinde konuşlanan ülkemizi yer bilimi açısından inceleyerek depreme karşı sağlam, güvenli ve hazırlıklı hale getirilebilmek amacıyla Deprem ve Yer Bilimleri Kurulu; Hasar Tespit Kurulu; Enkaz ve Atık Yönetimi Kurulu; Şehirleri İnşa ve İhya Kurulu; Kentsel ve Kırsal Dönüşüm Kurulu; Mekansal Planlama Kurulu; Yeni Yapı Teknolojileri Kurulu; Coğrafi Bilgi Sistemleri ve Akıllı Şehirler Kurulu; İklim Dostu Yeşil Dönüşüm Kurulu; Kentsel ve Kırsal Altyapı Kurulu; Tarihi ve Kültürel Miras Kurulu; Destek Hizmetleri ve Sosyal Politikalar Kurulu; Kriz Yönetimi ve İletişim Kurulu kuruldu.

Toplantı sonrasında kendilerine ayrılan toplantı salonlarında, bu kapsamda ilk kez bir araya gelen akademisyen ve bürokratlar çalışmaya başladı.

Sonraki Haber