Camiye saldırı yalanlandı

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Mariupol'da camiye sığınan Türklerle ilgili iddialara açıklık getirdi. “Evet vatandaşlarımız var ancak onlarla iletişim kuruyoruz.” diyen Çavuşoğlu, “Bomba iddiası ortaya çıktı fakat imam bunu yalanladı. Camide herhangi bir hasar yok.” ifadelerini kullandı.

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Antalya Diplomasi Forumu 2022 (ADF)'nin kapanışında basın toplantısı düzenledi. ADF'nin ikinci toplantısının sonuna geldiklerini belirten Çavuşoğlu, forumdan hemen önce 10 Mart'ta tarihi bir görüşmeye ev sahipliği yaptıklarını, Ukrayna'daki savaşın başlamasından bu yana Ukrayna ve Rusya Dışişleri Bakanlarını ilk kez Türkiye'de bir araya getirdiklerini söyledi.

'GAYRETLERIMIZI SÜRDÜRECEĞİZ'

Bütün dünyanın gözünün, kulağının Antalya'da olduğunu anlatan Çavuşoğlu, "Her iki tarafın da bu toplantıya bizim de özellikle katılmamızı istemesi, ülkemize duyulan güvenin bir göstergesidir. Biz en başından beri, ilkeli ve diplomasiyi önceleyen bir tutum sergiledik. Bu yöndeki samimi gayretlerimizi sürdüreceğiz." diye konuştu.

Forumun artık uluslararası düzeyde tanınan ve bilinen bir etkinlik haline geldiğine dikkati çeken Çavuşoğlu, şunları kaydetti:

'DİPLOMASİNİN NABZI ANTALYA'DA ATTI'

"Bu yılki forumumuzu geniş bir katılımla gerçekleştirdik. 3 binden fazla kişiyi Antalya'da ağırladık. 17 devlet ve hükümet başkanı, 80 bakan, 39 uluslararası teşkilat temsilcisi forumumuza iştirak etti. 75 ülkeden katılımcıyı bir araya getirdik. Dünyadaki devletlerin üçte birinden fazlası yaklaşık yüzde 40'ı burada en üst düzeylerde temsil edildi. Gerek diplomatlar gerekse uluslararası örgütlerin temsilcilerinin de ülkesine baktığımızda dünyadaki ülkelerin üçte ikisinden fazlası forum için buradaydı. Forum vesilesiyle Sayın Cumhurbaşkanımız 11, ben ise 67 ikili görüşme gerçekleştirdik. Konuklarımız da birbirleriyle çok sayıda temasta bulundu. Böylece dört gün boyunca diplomasinin nabzı Antalya'da atmış oldu."

Çavuşoğlu, üç gün boyunca 3 liderler oturumu, 27 panel, 4 söyleşi, 3 yuvarlak masa toplantısı, 3 yan etkinlik düzenlediklerini, her coğrafyadan katılımcıların vizyonlarından da istifade ettiklerini vurguladı.

'GENÇLERİN SESİNE KULAK VERDİK'

Geçen yıl olduğu gibi bu yıl da forumda gençlerin sesine kulak verdiklerini dile getiren Çavuşoğlu, foruma 97 üniversiteden 400 öğrenci katıldığını ve yarısından fazlasının kız olduğunu bildirdi. Gençlerin üst düzey yetkililer ve düşünce insanlarıyla serbest bir ortamda iletişime geçtiklerini ifade eden Çavuşoğlu, bugünün liderleriyle geleceğin liderlerinin aynı çatı altında buluştuğunu belirtti.

'LAVROV'DAN DESTEK İSTEDİK'

Çavuşoğlu, Ukrayna'nın Mariupol kentindeki Kanuni Sultan Süleyman Camisi'nde mahsur kalan Türk vatandaşlarının tahliyesi için çalışmaların sürdüğünü açıkladı.

Gazetecilerin sorularını yanıtlayan Çavuşoğlu tahliye çalışmalarına ilişkin şunları söyledi:

"Çatışma bölgelerinde kalan vatandaşlarımız var. Burada insani bir koridor açılmasını özellikle gündemde tuttuk. Burada artık bir sokak çatışmasına döndüğü için vatandaşları çıkarmak çok riskli oluyor. İnsani koridorun açılması gerekiyor. Maalesef koridorun ne tarafa açılacağına ilişkin anlaşabilmiş değiller. Şehrin altyapısı tamamen gitmiş. Cep telefonları çalışmıyor. Oradaki camide vatandaşlarımız var, temas sağlıyoruz.. Camide herhangi bir hasar yok. Lavrov'dan tahliye için destek istedik. Bu tahliyeyi de yaptıktan sonra vatandaşlarımızın yüzde 90'ından fazlasını tahliye etmiş olacağız."

'YAPTIRIMLAR SORUNU ÇÖZMEZ'

Türkiye'nin yaptırımlarla ilgili tutumu hakkında soruyu yanıtlayan Çavuşoğlu, Türkiye'nin yaptırımlarla ilgili tavrının değişmediğini vurguladı. Çavuşoğlu, "Örneğin hava sahasının kapatılması. Montrö anlaşmasına göre kapatamayız. Hukuki bir yükümlülük. Yaptırımların sorunu çözmeyeceğine inanıyoruz" dedi.

"BAZI KONULARDA TARAFLAR ANLAŞMAYA YAKIN"

"Barış umudu görüyor musunuz" sorusuna yanıt veren Çavuşoğlu şunları kaydetti: "Kendi aralarında ciddi müzakere devam ediyor. Tarafsız bir ülke olarak her iki tarafın güvendiği bir ülkeyiz. NATO üyeliği olsun, tarafsızlık politikası olsun, statü konuları var. Bazı konularda anlaşmanın yakın olduğunu görüyoruz. Bazı konular silah altında değil, silahların sustuğu ortamda müzakere edilmesi lazım. Barışla sonuçlanmasını arzu ediyoruz. Bazı konularda gelişme olduğu için Putin olumlu gelişme var demiştir."

ERMENİSTAN VE AFGANİSTAN

Çavuşoğlu, Ermeni Bakan Mirzoyan ile görüşmesine ilişkin, "Azerbaycan'ın teklif ettiği barış anlaşmasına Ermenistan'ın olumlu cevap vermesi gerektiğini, bunun herkes için olumlu olacağını söyledik." ifadelerini kullandı.

Bakan Çavuşoğlu, Taliban yönetiminin tanınıp tanınmayacağıyla ilgili, şöyle konuştu:

"Tanıma konusunda çok aceleci davranmıyoruz. Çünkü atılması gereken adımları biz de tüm dünya gibi görmek istiyoruz."

'FİLENİN SULTANLARI TÜRK KADINININ GÜCÜNÜ GÖSTERDİ'

Antalya Diplomasi ForumuYouth etkinliğine Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu'nun yanı sıra Gençlik ve Spor Bakanı Mehmet Muharrem Kasapoğlu, Voleybol Federasyonu Başkan Mehmet Akif Üstündağ ile Kadınlar Voleybol Milli Takımı kaptanı Eda Erdem katıldı.

Çavuşoğlu, "Bu anlamda voleybol ve Filenin Sultanları son yıllarda ön plana çıktı. Filenin Sultanları voleybolu Türkiye'de çok sevdirdi, hem tüm dünyada Türk Milli Takımı'nın ne kadar başarılı olduğunu, aynı zamanda da Türk kadınının gücünü ve ne yapabileceğini gösterdi." diye konuştu.

Bakan Kasapoğlu, Türkiye'nin spor organizasyonlarına ev sahipliği yapmada üstünlüğü bulunduğunu belirterek, "Pandemiye rağmen geçen yıl 164 organizasyona ev sahipliği yaptık." diye konuştu.

Eda Erdem ise sporun kitleleri birleştiren bir özelliği olduğuna dikkati çekerek, Filenin Sultanları ve Türk kadın sporcuların ciddi bir göreve sahip olduğunu anlattı. Erdem, milli forma giyince yaşanan birlik ve desteğe de dikkati çekerek, "Bir takımın taraftarı olabilirsiniz ama konu Milli Takım olunca birlik oluyoruz." diye konuştu.

YOĞUN TRAFİK

Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu, ADF'nin ikinci gününde ikili görüşmelerini sürdürdü. Çavuşoğlu, Ruanda Dışişleri ve Uluslararası İş Birliği Bakanı Vincent Biruta, Bangladeş Dışişleri Bakanı A.K. Abdul Momen, Kosova Dışişleri Bakanı Donika Gervalla-Schwarz ile bir araya geldi. Forum kapsamında Moritanya Dışişleri Bakanı İsmail Ould Cheikh Ahmed, Libya Dışişleri Bakanı Necla Manguş ve Avusturya Dışişleri Bakanı Alexander Schallenberg ile görüşen Çavuşoğlu, Kosova Bölgesel Kalkınma Bakanı ve Demokratik Türk Partisi Genel Başkanı Fikrim Damka, Özbekistan Dışişleri Bakanı Abdulaziz Kamilov ve Kırgızistan Dışişleri Bakanı Ruslan Kazakbaev ile buluştu.

Çavuşoğlu ile KKTC Dışişleri Bakanı Tahsin Ertuğruloğlu'nun bir araya geldiği görüşmede de Kıbrıs ve Doğu Akdeniz'deki son gelişmeler ele alındı. İkili görüşmelerini Kongo Cumhuriyeti Dışişleri Bakanı Jean Claude Gakosso, AGİT Genel Sekreteri Helga Maria Schmid, Avrupa Konseyi Genel Sekreteri Pejcinovic Buric ile sürdüren Çavuşoğlu, Kamerun Dışişleri Bakanı Mbella Mbella, Lübnan Dışişleri Bakanı Abdallah Bouhabib ve Lübnan Ekonomi ve Ticaret Bakanı Amin Salam, CICA İcra Direktörü Kairat Sarybay ile bir araya geldi. Bakan Çavuşoğlu, ADF'nin ikinci günündeki görüşmelerini Kongo Demokratik Cumhuriyeti Dışişleri Bakanı Christophe Lutundula Apala Pen'apala ve Birleşmiş Milletler Medeniyetler İttifakı Yüksek Temsilcisi Miguel Angel Moratinos ile tamamladı.

'TARİHİ ADALETSİZLİK'

Sierra Leone Dışişleri Bakanı David Francis, Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'nde (BMGK) hiçbir Afrika ülkesinin temsil edilmemesinin "tarihi bir adaletsizlik" olduğunu bildirdi.

Antalya Diplomasi Forumu (ADF)'de konuşan Francis, düzenlenen forumu "büyük bir başarı" olarak niteledi. Francis, Forum'da katıldığı panele ilişkin "şimdi dünyanın tüm bölgeleri için Afrika'yı destekleme zamanı." dedi.

Francis, Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'nde hiçbir Afrika ülkesinin temsil edilmemesini "tarihi bir adaletsizlik" olarak niteledi. Bakan Francis, ülkesinin, BMGK'da reform yapılması için Afrika adına öncülük etme isteği olduğunu vurguladı. Francis, Sierra Leone ile Türkiye'nin uzun süreli ve karşılıklı samimi bir ilişkisi olduğunu dile getirdi. Sierra Leone'nin 10 ila 20 yılda orta gelirli ülkelerden biri olması istediğini kaydeden Francis, şu değerlendirmede bulundu:

"Türkiye'den öğrenmek istiyoruz. Türkiye'ye geldiğinizde ve Türkiye'nin bir ucundan bir ucuna seyahat ettiğinizde altyapıdaki ilerlemeleri görüyorsunuz. Teknolojik ve altyapıyla ilgili gelişmelerden çok etkilendim."

FİLİSTİN: KUDÜS'TE BÜYÜKELÇİLİK HUKUKA AYKIRI

Filistin Dışişleri Bakanı Riyad el-Maliki, Kosova'nın Kudüs Büyükelçiliğinin Tel Aviv'e taşınması şartıyla Kosova ile ikili ilişkilerin kurulabileceğini söyledi.

Filistin Dışişleri Bakanlığından yapılan yazılı açıklamada, Maliki, Antalya Diplomasi Forumu çerçevesinde Kosova Dışişleri Bakanı Donika Gervalla ile bir araya geldi.

Görüşmede, Gervalla'nın, ülkesinin Filistin ile ilişkilerini güçlendirmek istediğini belirttiği kaydedildi. Maliki'nin de Kosova'nın Kudüs Büyükelçiliğinin Tel Aviv'e taşınması durumunda Kosova ile ikili ilişkilerin kurulabileceğini ilettiği ifade edildi.

Maliki'nin ayrıca "Kudüs'te Büyükelçiliğin bulunması, uluslararası hukuka, BM Güvenlik Konseyi kararına ve Avrupa Birliği'nin tutumuna aykırıdır. Bu ihlal, Kosova'nın uluslararası tanınırlık kazanma ve uluslararası topluma katılma yolunda ilerlemesine fayda sağlamayacaktır." ifadesini kullandığı aktarıldı.

Kosova Dışişleri ve Diaspora Bakanlığı Mart 2021'de yaptığı açıklamada, Kosova'nın Kudüs Büyükelçiliğinin açıldığını ve faaliyete başladığını duyurmuştu.

Sonraki Haber