Çanakkale'de deprem
Çanakkale'nin Yenice ilçesinde deprem meydana geldi. AFAD'ın açıklamasına göre büyüklüğü 4.9 olan deprem İstanbul'dan da hissedildi. Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, Bursa'da bir kişinin apartmanın apartmanın ikinci katından atlayarak, hayatını kaybettiğini duyurdu.
This browser does not support the video element.
Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı Çanakkale'nin Yenice ilçesinde 4.9 büyüklüğünde deprem meydana geldiğini duyurdu. Depremin İstanbul'dan da hissedildiği öğrenildi. Prof.Dr. Şükrü Ersoy, depremin 10-15 saniye sürdüğünü açıkladı. Çanakkale'nin Yenice ilçesinde meydana gelen depremle ilgili açıklama yapan İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya olumsuz bir durumun olmadığını açıkladı.
ÇANAKKALE'DE DEPREM
Çanakkale'nin Yenice ilçesinde 4.9 büyüklüğünde deprem meydana geldi.
BAKAN YERLİKAYA: OLUMSUZ BİR DURUM YOK
İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya, AFAD ve ilgili kurumların saha taramalarına başladığını söyledi. Bakan Yerlikaya, olumsuz bir durumun olmadığını belirtti. Sosyal medya hesabından paylaşım yapan Yerlikaya şu ifadeleri kullandı:
"Çanakkale Yenice’de , büyüklüğünde meydana gelen depremde AFAD ve ilgili kurumlarımızın tüm ekipleri saha taramalarına başlamıştır. Çevre illerden de deprem hissedilmiştir. An itibari ile olumsuz bir durum yoktur. Gelişmeleri takip ediyoruz. Depremden etkilenen vatandaşlarımıza geçmiş olsun dileklerimi sunuyorum. Allah ülkemizi ve milletimizi afetlerden korusun."
DEPREMDE PANİKLE İKİNCİ KATTAN ATLAYAN 1 KİŞİ ÖLDÜ
Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, Çanakkale’nin Yenice ilçesinde meydana gelen ve geniş bir bölgede hissedilen 4.9 büyüklüğündeki depremde Bursa'da bir kişinin apartmanın ikinci katından atlayarak, hayatını kaybettiğini duyurdu. Bakan Koca, "Bu akşam Çanakkale Yenice'de meydana gelen; Çanakkale yanı sıra Balıkesir ve İstanbul’da da hissedilen 4.9 büyüklüğündeki depremde, Bursa'nın Nilüfer ilçesindeki bir vatandaşımız, korku sebebiyle ikinci kattan atlayarak ağır yaralanmış; ambulansla kaldırıldığı Çekirge Devlet Hastanesi'nde yapılan tüm müdahalelere rağmen hayatını kaybetmiştir. Kendisine Allah'tan rahmet, ailesine başsağlığı diliyorum. Allah hepimizi afetlerden korusun" dedi.
'EKİPLER SAHADA ÇALIŞMALARINA BAŞLADI'
Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Mehmet Özhaseki ise "Çanakkale Yenice'de meydana gelen ve İstanbul başta olmak üzere çevre illerden de hissedilen 4,9 büyüklüğündeki deprem nedeniyle vatandaşlarımıza geçmiş olsun dileklerimi iletiyorum. İl Müdürlüğü ekiplerimiz tüm kurumlarımızla birlikte sahada çalışmalarına başladı. Rabbim, ülkemizi her türlü afetten korusun" ifadesini kullandı.
ŞÜKRÜ ERSOY: İSTANBUL DEPREMİNİ TETİKLEYECEĞİNİ DÜŞÜNMÜYORUM
Deprem uzmanı Prof. Dr. Şükrü Ersoy, "Bu depremin İstanbul depremini tetikleyeceğini düşünmüyorum. Bu bir hissetmedir." dedi. Ersoy, "büyük depremlerin bilinen bir süreci var mı" sorusuna, "Deprem fayları parça parça. Her parçanın da insanlar gibi ömrü var. Bazı parçalar 200 yılda bir deprem oluştururken bazı fayların bin yılı bile bulabilir tekrarlanma aralıkları. Her fay parçası üzerinde kazılar yapıp tarihlendirmemiz gerekiyor. Fayları bilmek yetmiyor, kimliklerini belirlemek gerekiyor." dedi.
"Bir şeyi ifade etmek istiyorum. MTA'ya çok vefalı davranmıyoruz. MTA'nın güçlendirmeye ihtiyacı var. Elimizde çok veri olsun ki tarihlendirme daha kolay olabilir" ifadelerini kullandı.
DEPREM ÖLÇER SAYISI 1200'ÜN ÜZERİNE ÇIKTI
"Bizim verisel havuzumuz yok mu?" sorusunu yanıtlayan Ersoy, "Bizim kataloglarımız var. Katalog ikiye ayrılıyor. Tarihsel dönem ve aletsel dönem. Aletsel dönem çok eskilere gitmez. 1999 depreminde bile ülkemizde 300 tane deprem ölçer vardı şimdi 1200'ün üzerine çıktı. Eski depremleri uygarlık kayıtlarından buluyoruz. Tarihsel dönemde net bilgiler yok" dedi.
4.9 TAHRİBAT YARATMAZ
Şükrü Ersoy, "4.9 büyüklüğü tahribat yaratmaz. Deprem bölgesinde olsaydı ağır hasarlı binalara zarar verebilirdi. Mühendislik görmüş bir yapının 6.0'a kadar hasar görmemesi gerekir. Yoksa bir sıkıntı var demektir." diye konuştu.
BÜYÜK BİR DEPREMİN ÖNCÜSÜ OLMASI DÜŞÜK İHTİMAL
Prof.Dr.Şerif Barış ise, Türkiye'nin deprem ülkesi olduğuna dikkat çekti. Barış "Bu tür orta büyüklükteki depremlerden sonra büyük deprem olma ihtimali yüzde 10'dan daha düşük. Bu bana göre normal bir şok. O bölgede zaman zaman olan deprem etkinliğinin artışı sonucunda olan bir deprem. Bunun arkasında ne olur, genellikle yüzde 95 herhangi bir deprem üretmeden bu etkinlik deprem üretmeden bitiyor. Ama Simav gibi nadir olaylar var. Deprem istatistiğinde bu tür olayların sayısı çok az. Depreme dayanıklı yapıda olmasanız bile hazırlık ve önlemle zararınızı azaltmak mümkün" dedi.