Çanakkale’de domates ekim alanları düştü

Yaz geldi sebze meyve fiyatları düşmedi. Yaz sebzesi olan ve salatalarda ve yemeklerde en çok kullandığımız domatesin fiyatı marketlerde 30 liraya kadar çıktı.

Pazarlarda ise en düşük domates fiyatı 10 lira. Ülke genelinde ve ihraç edilen ülkelerde aroması ve tadı ile adından söz ettiren Çanakkale domatesi de pazar tezgahlarında yerini aldı.

Bakımı zor masrafı çok olan Çanakkale domatesinde bu yıl ekim alanlarında bir azalma mevcut. Domatesi tarlasında 5 liraya satan üretici fiyat artışlarından üreticinin sorumlu tutulmasından rahatsız.

Çanakkale Ziraat Odası Başkanı İsmail Kaya, Çanakkale’de toplamda 70 ile 100 bin dönüm arasında domates ekildiğini ancak bu yıl bu sayının 50 ile 70 bin dönüm arasına düştüğünü belirtti. Kaya’nın verdiği bilgiye göre eğer üründe hastalık olmazsa dönümde 10 ton civarında ürün alınabiliyor. Hastalık olursa bu miktar 5 tonu geçmez. Bölgede 100 bin dönüm alan ekilirse 600 bin ton domatesi üretimi gerçekleşiyor.

‘PAHALIYI DA UCUZU DA DERTLENMELİYİZ’

Türkiye’nin önemli domates ekim alanlarından olan Çanakkale’de bu yıl ekim alanlarının azaldığını belirten Kaya, “400 bin ton ancak ürün bekliyoruz” dedi.

Market ve pazarlarda fiyatların yüksek olmasını değerlendiren Kaya, “Üreticiye fideyi kaça aldın, gübreyi kaça aldın, elektriğe suya kaç lira ödedin, ilacı kaça aldın, işçi maliyetleri ne kadar diye sormak lazım. Domates çok masraflı bir iş. Bakımı zor ve masraflar yukarı çıktı. Üretici ürününü satarak bu masrafları karşılayabiliyor” dedi.

Çanakkale domatesinin şu anda tarladan çıkış fiyatı 4-5 lira. Üretici kâr da etmiyor, zarar da. Kendi kendini ancak döndürüyor.

Kaya şöyle devam etti: “Bu domates, tüketicinin sofrasına şu anda 15-16 liraya giriyor. Üreticiyi en çok tedirgin eden olay fiyat istikrarsızlığı. Domates 5 liradan 1 liraya düştüğünde bugün tüketiciyi savunanlar, o zaman üreticiye, ‘nasıl bu fiyata satabiliyorsun?’ demedi. Sıkıntılara hep birlikte ortak olmamız gerekiyor. Pahalıyı dertleniyorsak ucuzu da dertlenmeliydik. Üretici de tüketici de aynı yöne bakmalı.”

TABAN TAVAN FİYAT UYGULAMASI

Taban tavan fiyat uygulanması çağrısı yapan Kaya, “5 liralık bir ürün 20 liraya tüketiciye ulaşıyorsa bunun da adı serbest piyasaysa bu doğru değil. Tarımda gerçek adımlar atılmalı. Üreticiyi de tüketiciyi de aracıyı da koruyacak kurallar getirilmeli. 100 yıldır bu aracılar var ve şimdi mi kötü oldu bunlar. Girdi maliyetleri düşürülmeli, üretici ve tüketiciyi koruyacak yeni fiyat uygulamaları gündeme getirilmeli” diye konuştu.

Sonraki Haber