Süt üreticileri fiyat düzenlemesi istiyor

Hayvancılığın önemli merkezlerinden Çanakkaleli süt üreticileri alım fiyatlarının maliyeti karşılamadığını belirtti. USK’nın açıkladığı tavsiye fiyat 8.5 lira olsa da üretici işletmelerle anlaşarak sütü daha yüksek fiyata satabiliyor. Ama bazı bölgelerde işletmeler fiyatı düşürdü.

Süt üreticileri, çiğ süt alım fiyatının artırılmasını istedi. Bayram öncesi toplanan Ulusal Süt Konseyi (USK) toplantısında çiğ süt fiyatları görüşüldü ama tavsiye fiyatla ilgili herhangi bir açıklama yapılmadı. Konsey, haziranda çiğ süt maliyetini 10 lira 54 kuruş olarak belirtmişti. Üretici ise maliyetin 12 liraya kadar çıktığını belirtiyor. Konsey, çiğ süt tavsiye fiyatını en son 15 Ekim'de 8 lira 50 kuruş olarak açıklanmıştı, 50 kuruş da destek primi tavsiye etmişti. Ancak birçok bölgede üretici, kooperatifler ve işletmelerle anlaşarak 9.5 ile 11 lira arasında sütünü satabiliyor.

Türkiye Süt Üreticileri Merkez Birliği Başkanı Tevfik Keskin, süt hayvanlarının kesilmemesi için fiyatlarda artış beklediklerini belirtti, prim desteğinin de artırılmasını istedi.

Çanakkale Bayramiç Süt Üreticileri Birliği Başkanı Mehmet Bayram, “Bölgede şu anda işletmeler 11 liradan süt alıyor ama bizim bölgede sütün maliyeti 12 lira 40 kuruş. Saman fiyatları geriledi ama sanayi üretimi yem kullanıyoruz, onun da fiyatı hala çok yüksek. Bayramiç’te 95 ton inek sütü 65 tonda keçi sütümüz var. Üretici maliyetin altında sütünü satmak istemiyor. Eğer fiyatlarda güncelleme olmazsa 1 ay sonra kesimler yeniden başlar.” dedi.

Biga Paşaçayı Köyü Üretim Pazarlama Kooperatif Başkanı Halil Kaya da maliyet artışı nedeniyle ekim ayında açıklanan tavsiye fiyatın yetersiz kaldığını belirterek, gıda, enerji, akaryakıt dahil her alanda gelen büyük zamların çiftçinin de belini büktüğünü belirtti. Kaya, “Süt fiyatları acil ve ivedi bir şekilde tekrardan güncellenmelidir. 3 tane süt fabrikası olan kişi süt fiyatı açıklayacak, süt üreticilerimiz de sevinecek. Üretici birlik ve beraberlik içinde olmalı.” diye konuştu.

‘ÜRETİCİYİ DE TÜKETİCİYİ DE DÜŞÜNMELİYİZ’

İzmir’in Kiraz ilçesi İğdeli Tarım ve Kalkınma Kooperatifi Başkanı Süleyman Top ise saman fiyatlarındaki düşüşün üreticiyi bölgede rahatlattığını şu anda süt üreticisinin ne çok iyi ne de çok kötü durumda olduğunu ifade etti. Bölgeden bölgeye maliyet ve satış fiyatlarında değişiklik olduğunu belirten Top şöyle konuştu:

‘Ülke ekonomik olarak büyük sıkıntıda. Hayvancılık da güllük gülistanlık değil tabii ki. Bazı bölgelerde fırsatçılar, fiyatı düşürüyor olabilir. İzmir’in Kiraz ilçesi kooperatifçilikte gelişmiş bir ilçemiz. İlçemizde 700 ton süt üretimi var 500 tonunu kooperatif olarak alıyoruz, işliyoruz, satıyoruz. Üreticiden sütü 10.75’ten alıyoruz. Bazı bölgelerde 9.9.5’a kadar fiyat düşüyor olabilir. Kooperatiflerin olmadığı bölgelerde maliyet de yükseliyor. Çiftçinin örgütlü olması bu açıdan çok önemli.”

“Saman fiyatları tekrar artarsa zorlanabiliriz.” diyen Top, şöyle devam etti:

“Hem ülkeyi hem üreticiyi hem de tüketiciyi düşünerek söylüyorum. Toplum olarak hepimizin mutlu olması lazım. Üretim en önemli şey. Kökleri destekleyelim. Ama meyveleri tüketiciye ulaştıramazsak üretimin hiçbir anlamı kalmaz.”

Sonraki Haber