Canan Karatay uyardı: 'İnsanlar bu yüzden şişmanlıyor'
Prof. Dr. Canan Karatay, 'Bu besin enerji verir' diyerek, şekere dönüşen karbonhidratların vücutta yağlanmaya yol açtığını iddia etti. Diğer yandan, 'Çok lezzetli yemeklerimiz var, istediğini kadar yiyebilirsiniz ifadelerini' kullandı. İşte ayrıntılar...
Canan Karatay, "Yağlar, vücutta hastalıklara neden olan hormonları üretir. Bu hormonlar, beyinde damar tıkanıklığı, katarakt, felç ve kalp krizi gibi birçok hastalığa yol açar. Yağ yemediğiniz için şeker yiyorsunuz. Şekeri de karbonhidrat olarak alıyorsunuz, ve bunlar vücutta yağ olarak depolanıyor. Bu nedenle insanlar şişmanlıyor" dedi.
Karatay, 30-40 yıl önceki bilgilere dayanan kalori hesabının artık geçerliliğini yitirdiğini söyledi: "Ekmek, pirinç, patates, makarna, baklava, börek, çay şekeri, meyve şekeri, şekerli içecekler ve gazlı içecekler vücuda girdiğinde kan şekerinizi aniden yükseltir. Bunlar insan vücudu için zehirdir."
Karatay, kalori hesabından korkmanın gereksiz olduğunu savundu, "Sağlıklı yağlar yediğinizde, o yağlar vücudunuzda birikmez. Tam tersine, kilo kaybına yardımcı olur. Yağ yiyerek vücuttaki birikmiş yağlardan kurtulabilirsiniz, çünkü yağ sizi acıkmanızı engeller ve uzun süreli sağlıklı enerji sağlar" dedi.
Şeker hastalığının genetik olmadığını, aşırı şeker tüketiminin sonucunda ortaya çıktığını ifade eden Karatay, "Aynı ailede şeker hastalığının görülmesi, aslında o ailedeki bireylerin aynı alışkanlıkları paylaşmasının bir sonucudur. Annemizden, babamızdan ne görürsek onu yapıyoruz" diye ekledi.
Adana kebabı hakkında sorulan bir soruya ise, "Adana kebap memleketi. Çok lezzetli yemekleriniz var, istediğiniz kadar kebap yiyebilirsiniz, ama yanında ekmek veya bulgur pilavı yememelisiniz" şeklinde cevap verdi.
İnsülin direnciyle ilgili olarak, "İnsülin direnci, tip 2 diyabetin bir öncüsü olarak kabul edilir. Obezite, fiziksel aktivitenin azalması, genetik faktörler ve yaş gibi etkenlerle ilişkilidir" dedi. Ayrıca, insülin direncinin belirtileri arasında yorgunluk, aşırı açlık, susuzluk, kilo artışı, karın obezitesi ve yüksek kan basıncı gibi durumlar olduğunu belirtti