Canan Karatay uyardı: "Kaşık kaşık zehir yiyoruz"

Prof. Dr. Canan Karatay, kalitesiz karbonhidratlarla dolu gıdaların insan sağlığını ciddi şekilde tehdit ettiğini belirtti. Bu tür besinlerin kan şekerini hızla yükselttiğini ifade eden Karatay, sağlıklı bir yaşam için düzenli olarak doğal yağların tüketilmesini önerdi.

Karatay’a göre ekmek, pirinç, patates, makarna, baklava, börek, şekerli içecekler ve gazlı içecekler vücuda alındığında kan şekerini hızla yükseltiyor. "Bu gıdalar insan vücudu için adeta birer zehirdir. Pankreas, vücudu korumak için fazla insülin salgılar" dedi.

SAĞLIKLI YAĞLAR KİLO VERDİRİYOR

Karatay, sağlıklı yağların kilo kontrolü ve enerji için ideal olduğunu söyledi. “Zeytinyağı, avokado yağı, fındık yağı ve badem yağı gibi doğal yağlar tüketildiğinde vücutta yağ birikmez, aksine kilo vermeye yardımcı olur” dedi. Ayrıca, yağların uzun süre tokluk sağlayarak enerji ihtiyacını karşıladığını vurguladı.

ŞEKER HASTALIĞI GENETİK DEĞİL

Şeker hastalığının genetik olmadığını, aşırı şeker tüketiminin bir sonucu olduğunu söyleyen Karatay, “Aile içinde görülmesinin nedeni, aynı yaşam ve beslenme alışkanlıklarını paylaşmamızdır” ifadelerini kullandı.

İNSÜLİN DİRENCİ VE SAĞLIĞA ETKİLERİ

İnsülin direnci, kas, yağ ve karaciğer gibi dokuların insüline karşı biyolojik tepkisinin azalmasıyla ortaya çıkar. Karatay, karbonhidrat ağırlıklı beslenmenin bu durumu tetiklediğini belirtti. İnsülin direncinin kanda şeker birikimine, tip 2 diyabete, karaciğer yağlanmasına ve kalp krizi gibi ciddi sağlık sorunlarına yol açabileceğini açıkladı.

İNSÜLİN DİRENCİNİN NEDENLERİ

Şekerli ve işlenmiş gıdalar
Karbonhidrat ağırlıklı beslenme
Hareketsizlik
Obezite
Hormonal rahatsızlıklar (hipotiroidizm, Cushing sendromu)

Karatay, bu risklerden korunmak için sağlıklı yağlarla zenginleştirilmiş dengeli bir beslenme ve aktif bir yaşam tarzını önerdi.

Sonraki Haber