Çankaya belediye işçilerinden Taşdelen ve sendikaya protesto

Türkiye’nin en büyük ilçelerinden Çankaya’da belediye işçileri Genel İş 1 No’lu Şube önünde yaptıkları protestoda işveren ve sendikadan taleplerini sıraladı

Ankara’da yeniden aday olup olamayacağı tartışılan Çankaya Belediye Başkanı Alper Taşdelen, belediyede yetkili Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu’na bağlı Genel-İş Sendikası ile birlikte ocak ayında yürürlüğe girmesi gereken 2024 yılı Toplu İş Sözleşmesini (TİS) bekletiyor. Tepkili Çankaya Belediye emekçileri, Genel-İş Sendikası 1 No’lu Şube önünde toplanarak Taşdelen ve sendikayı protesto etti. Açıklama sırasında sık sık “sarı sendika istemiyoruz, işçiler burada sendika nerede” sloganları atıldı. İşçiler adına açıklamayı belediyeye bağlı Belde A.Ş. işçisi Evrim Nalçacı yaptı. Çankaya Belediyesi'nin ÇANPAŞ, Belde A.Ş., İmar AŞ ve kadrolu işçileri adına konuştuğunu belirten Nalçacı, “Karanlık bir dönemden geçiyoruz. Yıllardır süregelen AK Parti iktidarı işçiyi, emekliyi, memuru çalışanı büyük bir yükün altına soktu. Ülkemizi enflasyon belasıyla baş başa bırakarak yoksullaşmanın önünü açtı.” dedi. Nalçacı, şöyle devam etti:

‘BİZDEN ÇALINAN REFAH PAYINI BÜTÇE FAZLASI DİYE DUYURDULAR’

“Ne yazık ki ülkemizde yaşanan ağır ekonomik kriz, emekçilerin sırtına yüklendi. Bundan en çok belediye işçileri etkilendi. Kendi belediyemizde de ekonomik kriz, adeta fırsata çevrildi. Yüksek enflasyon karşısında maaşlarımız erirken, belediyemiz bütçesinde personele ayrılan pay sürekli azaldı. Bizlerden çalınan refah payları, kamuoyuna ‘bütçe fazlası veriyoruz’ reklamlarıyla duyuruldu. Ücretlerimiz hızla düşerken işçilerden 4-5 kat fazla maaş alan sendika yöneticilerine sesimizi duyuramaz olduk.

‘YENİ BİR SUS PAYI ÜRETME ÇABASINDALAR’

“Çankaya Belediyesi işçileri olarak, uzun süredir enflasyon ve hayat pahalılığı ile mücadele etmeye çalışıyoruz. Her toplu sözleşme dönemi geldiğinde bizim maaşlarımız erimiş ve açlık sınırının altına düşmüş oluyor. Bize ‘bekleyin’ deniyor. Ama neyi bekleyeceğimiz, neden beklememiz gerektiği söylenmiyor. TİS süreci başladı. Ancak kimin ne söylediği belli değil. Ne zamlar belli ne taban ücretler. Refah payı adı altında yeni bir sus payı üretme çabasındalar. Bizim TİS sürecinden anladığımız eşitler şeklinde işçi ve işveren karşılıklı olarak oturur şartlarını ortaya koyar ve süreci işletir. Şimdi soruyoruz sendikamızın işverenden talepleri nedir, işverenin tavrı nedir, sendikamız neyi beklemektedir? Her zaman olduğu gibi alınacak işaretler üzerine mi talepler ortaya konacaktır?”

ÇANKAYA'YA YAKIŞAN TİS TALEBİ

Sendika ve işverenden taleplerini eylem alanından duyurduklarını ifade eden Nalçacı, yoksulluk sınırının 47 bin 9 lira olduğunu hatırlatarak şunları kaydetti:

“Yoksulluk sınırının altında resmi talep de öneri de kabul edilemez. Türkiye İstatistik Kurumu enflasyon verilerinin gerçeği yansıtmadığını ifade eden sendikalar, örgütlü oldukları belediyelerde mevcut iktidarın aynı işi yapan memura verdiği zam oranını dahi talep edememektedir. Emeğin dostu Çankaya'ya yakışan; imzalanacak TİS'in 1 yıllık yapılarak kadrolu, ÇANPAŞ, İMAR, BELDE ayırmadan ortak TİS dönemine geçilmesi, sonraki süreçte tüm sosyal hak ve ekonomik koşullarının işçi kardeşliğini sağlayarak eşitlenmesidir.”

DEMİRBAŞ’TAN İŞÇİLERE DESTEK

Belediye çalışanlarına destek vermek üzere Vatan Partisi Çankaya Belediye Başkan Adayı Tahsin Murat Demirbaş ve parti üyeleri de açıklamaya katıldı. İşçilerle sohbet eden Demirbaş, “Belediyemizin işçileri, ‘yoksulluğa hayır, açlık sınırının altında maaşlara hayır, seyyanen zamlara hayır, eşit işe eşit ücret’ diyor. Belediye yönetimi emekçisine açlık sınırının altında maaş veriyorsa utanmalıdır. Kardeşlerim, belediyemizin işçisi mutlu olursa tüm Çankaya mutlu olur. Size söz, insanca bir düzen kuracağız. 1 Nisan’da göreve gelirsek, belediye çalışanlarımızın lehine toplu iş sözleşmeleri imzalayacağız.” dedi.

Sonraki Haber