Çankaya belediyesi işçileri: Geçinemiyoruz

Ankara’nın en büyük ilçesi olan Çankaya’da belediye işçileri, asgari ücret düzeyinde maaş aldıklarını ve geçinemediklerini bildirerek, ocak ayında yapılan iyileştirmelerin ardından artan hayat pahalılığı dikkate alınarak ücretlerinin güncellenmesini istedi

Çankaya Belediyesi emekçileri, çalışanların büyük çoğunluğunun ortalama 11 bin 595 lira ücret aldığını, bu şartlarda geçinemediklerini söyledi. Belediye Başkanı Alper Taşdelen’den ek protokol düzenleyerek maaş iyileştirmesi yapmasını talep etti.

Sosyal medyadan sesini duyurmaya çalışan emekçiler, Belediyenin BELDE A.Ş. İMAR A.Ş. ÇANPAŞ şirketlerine bağlı işçiler ve kadrolu işçiler adına yayınlanan bildiride, açlık sınırında ücret aldıklarını belirterek, Alper Taşdelen’e hitaben şunları söyledi:

“Yönetime geldiğinizde sendika marifetiyle tüm kazanımlarını elinden aldığınız bu çoğunluğun, bugün alması gereken net ücret asgari ücretin iki katıydı. Bizlere reva görülen bu maaşların, Ankara’da kirayı bile karşılamayacağını bilmeyen yoktur. Eşit işe eşit ücret ilkesini yok sayarak, çalışanlar arasında yarattığınız gelir eşitsizliği, işçinin ücretler üzerinden kontrolünü kolaylaştırırken diğer yandan iş barışını tehdit eder hale geldi.”

SENDİKAYA TEPKİ

İşçiler, belediyede örgütlü olan DİSK Genel-İş’i de uyararak, “Belediyede maaşını işçilerin ödediği sendika yöneticileri bile her ay ortalama bir işçi maaşının en az üç-dört katı maaş alıyorlar. Belediye ve sendika el ele vererek bizi asgari ücret sınıra çekmeyi başardınız.” dedi.

‘KAR EDİYOR AMA İŞÇİYE

ZAM YAPMIYOR’

Hükümetin verdiği iyileştirme zammının dahi maaşlarına yansıtılmadığı söyleyen bildiride, belediyenin kâr ettiği belirtilerek, “Çankaya belediyesi 2022 yılında 256 milyon bütçe fazlası verdi ancak işçiye, yaşamını sürdürebileceği bir maaş dahi ödenmiyor. Daha az maaşla daha çok işçi çalıştırma stratejisi özünde ahlaki bir sorundur ve düşük ücret politikasıyla açıklanamaz.” ifadeleri yer aldı.

Bugüne kadar “Aman seçim var, partiye (CHP) zarar vermeyelim. Aman ses çıkarmayın iktidara yarar.” sözleriyle avutulduklarını belirten işçiler, bundan sonra her türlü hile ve dalavereye başvuranlara asla prim vermeyeceklerini kaydetti.

TALEP EK PROTOKOL

İşçiler, taleplerini şöyle sıraladı:

“En düşük işçi maaşının, net olarak en düşük memur maaşına yükseltilmesini, yüzde 108 olan bu artış oranının bütün kademelerdeki taban ücretlere yansıtılmasını ve ek protokol yapılarak, toplu iş sözleşmesinde ücretlerin güncellenmesini talep ediyoruz.”

Belediyede örgütlü DİSK’e bağlı Genel-İş Ankara 1 No’lu Şube’yi yanlarında olmaya davet eden işçiler, “Sizlerin yüksek maaşlarla orada oturmanızı haklı kılacak başka hiçbir neden yoktur.” diyerek, emek mücadelelerinde tüm kamuoyuna yanlarında olma çağrısı yaptı.

İŞ BIRAKTILAR

Çankaya Belediyesi işçileri açlık sınırındaki ücretlere karşı dün iş bırakma eylemi yaptı. Belediye binasında yapılan eylemde işçiler, “Direne direne kazanacağız.” sloganları atıldı. Belediye işçileri, bugün saat 12.15’te de belediye bina avlusunda toplanma çağrısı yaptı.

‘TAŞDELEN SADECE 2 BİN LİRA ZAM ÖNERİYOR’

Ulaştığımız Çankaya Belediyesi çalışanları da Alper Taşdelen’in en son 2023 Ocak ayında zam yaptığını söyledi. “TÜRK-İŞ ve HAKİŞ, hükümetle imzaladığı çerçeve protokol ile 21 bin 750 liralık zam aldı. DİSK’e bağlı olanların ücretleri ise yarı yarıya kaldı.” diyen işçiler şu ifadeleri kullandı:

“DİSK’in 2 ay önce belediyeden yüzde 108 zam talebi vardı. Şimdi o oranın da gerisine düşüldü. Belediye Başkanı ‘yalnızca 2 bin lira seyyanen zam yaparım’ diyor. DİSK ise ‘masadan kalktık artık’ diyerek ayak sürüyor. Taşdelen sene başında yüzde 143 zam yapmıştı. Brüt 15 bin liraya çıkmıştı. Ama ocaktan bu yana deprem oldu, yağmur gibi zamlar geldi, kiralar uçtu… Şartlar çok değişti. Maaşların ek protokolüne güncellenmesi lazım.”

‘SENDİKA TEMSİLCİLERİNİ ZATEN BAŞKAN BELİRLİYOR’

“DİSK’in şube temsilcilerini zaten Taşdelen belirliyor. Sendikanın sosyal hiçbir faydası yok. 550 lira sendikaya para kesiliyor. Ama hiçbir sosyal desteği yok. Maaşımız asgari ücretle eşit olduğu için sendikalı olmanın bir avantajı da yok. Zaten belediyelerle kafa kafaya veriyor anlaşıyorlar. Taşdelen bütçede para yok diyor. Ek bütçe çıkar o zaman. Çankaya Belediyesi’nin yüzde 400’ler oranında kazanç kalemleri, emlak gelirleri var. Fakat bu bütçe fazlası, işçilere yansıtılmıyor. İşçilere zam yerine fazla mesai önerisi yapılıyor. Ne zaman çalışanların hak veya ücret talebi olsa ‘fazla mesai yapın’ diyorlar. Fakat hiç mi dinlenmeyeceğiz?”

VATAN PARTİSİ’NDEN İŞÇİLERE DESTEK

Vatan Partisi Çankaya İlçe Başkanı Emre Can da sosyal medya hesabından belediye çalışanlarının taleplerine destek vererek şu paylaşımda bulundu:“En düşük kira ücretinin 12 bin TL’den başladığı Çankaya’da belediye işçileri açlık sınırı altında yaşamak zorunda bırakılıyor. Çankaya Belediyesi ve DİSK işçiye karşı birlikteler. Vatan Partisi olarak emekten yanayız, işçilerimizin yanındayız.”

Sonraki Haber