Çankaya Belediyesi'ne tepki: Belediye Alman Devleti'nin fonladığı vakıflarla mı yönetiliyor

Çankaya Belediyesi'nin kontrolündeki Çankaya Kent Konseyi'nin düzenlediği Kentleşme ve Yeni Bir Yerel Yönetim Tartışması” sempozyumunda düzenleyici olarak yer alan Friedrich Ebert Vakfı dikkat çekti. Vatan Partisi'nden ise tepki geldi.

Çankaya Belediyesi’nin kontrolündeki Çankaya Kent Konseyi, 30 Eylül Cumartesi günü “Kentleşme ve Yeni Bir Yerel Yönetim Tartışması” başlıklı bir sempozyum yapacağını duyurdu. Sempozyum afişinde, Çankaya Kent Konseyi ile birlikte düzenleyici olarak namı olumsuz anılan bir Alman Friedrich Ebert Vakfı dikkat çekiyor.

Sempozyumun konuşmacıları eski Ankara Belediye Başkanı Murat Karayalçın’la beraber, Prof. Dr. Osman Balaban, Dr. Olgu Karan, Doç. Dr. Meltem Balaban, Prof. Dr. Savaş Zafer Şahin’den oluşuyor.

VATAN PARTİSİ’NDEN TEPKİ

Bu tür bir etkinliğin Friedrich Ebert Vakfı ile birlikte yapılmasına Vatan Partisi’nden tepki geldi. Vatan Partisi Çankaya İlçe Başkanı Emre Can, konuyla ilgili sosyal medya hesabından tepki göstererek “Çankaya Belediyesi, Alman Devleti'nin fonladığı vakıflarla mı yönetiliyor?” diye sordu.

Emre Can paylaşımında, “Tarihinde; açılımı savunma, LGBTİQ örgütlerine destek, bölücü anayasa çalışması gibi Türkiye'nin bağımsızlık ve egemenliğine karşı politikalar üreten bu kuruluş, Atatürk'ün Çankaya'sını mı yönetecek?” dedi.

VAKFIN TÜRKİYE FAALİYETLERİ VE ORTAKLARI

Adını, 1913 yılında August Bebel’in ölümünden sonra Almanya Sosyal Demokrasi Partisi’nin genel başkanlığına seçilen ve 1919‐1925 döneminde de Almanya’da Weimar Cumhuriyeti’nin ilk cumhurbaşkanı olan Friedrich Ebert’ten alan bu vakfın faaliyetleri ve harcadığı paraların kaynağının ne olduğu sorgulanan bir konu. Vakfın Türkiye’de işbirliği yaptığı ya da fonladığı kurum, kişi ve faaliyetlerin genellikle marjinal ve devlet karşıtı olması dikkat çekiyor.

Aydınlık, 6 Mayıs 2020’deki haberinin “Bölücü anayasa çalışmalarının sponsorları” başlıklı kısmında, Friedrich Ebert-Stiftung (FES)’le ilgili şunları yazmıştı:

“30 yıla yakındır Türkiye’de faaliyet gösteren Alman Vakfı, Hablemitoğlu’nun dikkat çektiği Alman vakıflarından biri. Partnerleri arasında Uluslararası Af Örgütü, Helsinki Yurttaşlar Derneği, Sosyal Demokrasi Vakfı (SODEV), TESEV, DİSK, Kaos GL gibi kuruluşlar yer alıyor. Anadilde eğitim, yerinden yönetim gibi taleplerin savunulduğu bölücü anayasa çalışmalarının başladığı dönemlerde TESEV, Açık Toplum Vakfı, Helsinki Yurttaşlar Derneği gibi kuruluşlarla anayasa hazırlama toplantıları düzenledi.

LGBTİ FAALİYETLERİNE DESTEK

Destek verdiği projeler: LGBTİ Siyaset Okulu, İstanbul LGBTİ+ Onur Haftası, Kuirfest, Psikolog, Sosyal Hizmet Uzmanları, Öğretmenler ve PDR uzmanlarına yönelik LGBTİ konulu eğitimler, Mülteci LGBTİ’ler kitabı, Voltaçark (Mahpus LGBTİ’lerle yapılan röportaj kitabı), Şehirlerarası Açılma Toplantısı Moderatör Eğitimi, Kutmaan: LGBTİ Mülteciler Sergisi.

CHP’NİN HDP’LİLEŞTİRİLMESİ

Alman Vakfı tarafından fonlanan Barış Vakfı da, Nisan 2022’de “Kürt Sorununa Toplumsal Bakış (2010-2022)” başlığıyla açılımcı rapor açıkladı. Raporda, 'Kürt sorunu' ile 'terör operasyonları' eş tutularak, bu sorunun 'güvenlikçi/askeri' çözümlerle aşılamayacağı öne sürüldü. Rapor, CHP’nin nasıl HDP’lileştirildiği konusunda da ipuçları veriyor. Raporda, CHP yönetiminin son zamanlarda HDP'li siyasetçilerle ortak politikalar benimsemesi, Kılıçdaroğlu'nun 'Kürt Sorunu' ve 'helalleşme' çıkışlarının yansıması, CHP'li seçmenlerin kısmen de olsa 'savaş diline' karşı çıkmaya başladığı ifade edildi.

Öte yandan, geçen yıl eylül ayında Almanya’ya giden CHP heyeti, SPD’ye yakınlığıyla bilinen Friedrich Ebert Vakfı‘nı ziyaret etmişti. Vakıf, Almanya’da Alevi cemaatini ve Türk toplumunu bölen “Ali’siz Alevilik” fikrinin finansal destekçileri arasında bulunuyor.

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu da geçtiğimiz Aralık ayında, iktidar gücünü dış dinamiklerde bulma arayışı kapsamında SODEV ile Friedrich Ebert Vakfı’nın İstanbul’da bir otelde düzenlediği “Sosyal Demokrasi ve Refah Devleti” paneline konuşmacı olarak katılmıştı. Kılıçdaroğlu ile Friedrich Ebert Vakfı (FES) Yönetim Kurulu Başkanı ve Avrupa Parlamentosu eski Başkanı Martin Schulz panelde birer konuşma yapmıştı.

AK PARTİ’NİN HİBE VE FON ZAAFI

Türkiye’de başta yerel yönetimler olmak üzere çeşitli kurum ve kuruluşların, Avrupa Birliği (AB) ile Avrupalı kuruluş ve vakıflarından hibe ve fon adı altında milyonlarca Avro alması konusunda Ak Parti hükümetinin sorumluluğu büyük. 

“Türkiye’de Yerel Yönetişimin Güçlendirilmesi İçin Sivil Katılımın Güçlendirilmesi”, “Türkiye’de Yerel İklim Eylemi”, “yeşil dönüşüm”, “iklim direnci” gibi başlıklar altında gerçekleşen programlarla belediyelere milyonlarca Avro AB fonu dağıtılıyor. Bu konuda, Çevre Şehircilik ve İklim Bakanlığı başta olmak üzere birçok bakanlık ve Ak Partili Balıkesir Büyükşehir Belediye Başkanı Yücel Yılmaz’ın başında bulunduğu Türkiye Belediyeler Birliği’nin (TBB) faaliyetleri oldukça yoğun. Bu kapsamda, AB Türkiye Delegasyonu Başkanı Büyükelçi Nikolaus Meyer-Landrut, şehir şehir gezerek yerel yöneticilerle ortak projeler organize ediyor.

Sonraki Haber