Caretta Tuba 7 ülke gezdi

İki yıl içinde 12 bin kilometreden fazla yol kat eden Caretta Tuba, uydu ile takip ediliyor. Tuba’nın bu yaz Muğla’ya geri dönmesi bekleniyor, pil ömrü izin verirse araştırmacılar bu anı da takip edebilecek

Muğla’nın Dalyan ilçesindeki Deniz Kaplumbağası Araştırma Kurtarma Rehabilitasyon Merkezi (DEKAMER) görevlilerince uydu takip cihazı takılarak yaklaşık 2 yıl önce denize bırakılan deniz kaplumbağası "Caretta Tuba", 12 bin kilometreden fazla yol kat etti ve 7 ülkeye uğradı.

Deniz kaplumbağalarının hayatlarının büyük kısmı denizlerde geçiyor. Nesli tehlike altındaki bu canlılar için en büyük tehlike de denizlerden geliyor. DEKAMER ve Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Tabiat Varlıkları Koruma Genel Müdürlüğünün ortak çalışmasıyla tedavileri tamamlanan "Özlem", "Suda" ve "Leyla" ismi verilen 3 deniz kaplumbağası ile "Adanalı" adı verilen yeşil deniz kaplumbağası Muğla'nın Ortaca ilçesinden iki gün önce suya bırakıldı.

63 DENİZ KAPLUMBAĞASI UYDUYLA TAKİP EDİLECEK

DEKAMER Bilimsel Koordinatörü Doğan Sözbilen, 2 yıldır Bakanlığın desteğiyle toplam 18 kaplumbağayı izlemeye başladıklarını söyledi. Bu yıl suya bırakılacak olanlar birlikte toplam 63 caretta caretta çiple uydudan takip edilecek.

Sözbilen, uydudan çip ile izleme aşamasında, bu canlıların denizde nerelerde beslendiği, beslenme alanlarına nasıl gittikleri, nasıl bir göç yolu izledikleri ve göç sırasındaki davranışlarına ilişkin sorulara cevap aradıklarını söyledi. DEKAMER'in uydudan izlenen caretta carettalara ilişkin haritaları paylaştığını ve bunun ilgi gördüğünü belirten Sözbilen, 28 Ağustos 2019'da İztuzu kumsalından doğal yaşam ortamına bırakılan "Caretta Tuba"ya ilişkin açıklamalarda bulundu.

TÜRÜNÜN ELÇİSİ OLDU

Sözbilen, "Caretta Tuba, haritadan 5 milyondan fazla görüntülendi ve izlendi. Hem bizim yaptığımız çalışmalara hem deniz kaplumbağalarına ilginin olması açısından Tuba güzel bir elçi oldu" dedi.

Caretta Tuba'nın, 12 bin kilometreden fazla yol kat ettiğini, Adriyatik Denizi'nde yukarı ve aşağı yön çizdiğini, Yunanistan, İtalya, Bosna-Hersek, Arnavutluk, Karadağ ve Malta açık denizlerine uğradığını, şu anda Hırvatistan açıklarında olduğunu belirten Sözbilen, şunları kaydetti:

"Tuba iyi bir veri verdi bize. Biz kaplumbağaları yaklaşık bir sene izlemeyi hedefliyoruz. Bu bazen 1 veya 3 ay da olabiliyor. 25 aydır veri alıyoruz ve halen sinyal göndermeye devam ediyor. Daha sinyal gönderecek mi bilmiyoruz. Eğer Tuba, 7-8 ay daha veri gönderirse çok iyi olacak. Kaplumbağalar, 2 veya 3 senede bir tekrar yuvalama kumsallarına geri geliyor. Tuba, 3'üncü senesinde pil ömrü izin verir de gelecek olursa ve izleyebilirsek bizim için güzel bir veri olacak. Şu ana kadar izlediğimiz kaplumbağalar kıyısal alanlarda kaldı ama Tuba, açık denizde kalmayı tercih ediyor. Malta açıklarında, Adriyatik Denizi'nde açıkta yaşıyor. Dönüşünü de izlersek keyifli bir çalışma olacak. İzleyebildiğimiz en uzun caretta caretta Tuba oldu."

İZTUZU’NDA REKOR: 42 BİN YAVRU

Muğla'nın Ortaca ilçesindeki İztuzu kumsalında, bu yıl caretta carettaların oluşturduğu 735 yuvalama alanında 42 bin yavru çıkışıyla rekor sayıya ulaşıldı. DEKAMER Proje Yürütücüsü Prof. Dr. Yakup Kaska, 33 yıldır yuvaların kafeslenerek korunmasını sağladıklarını söyledi. 25 yılda büyüyen yavruların anne olarak geri gelmeye başladığını belirten Kaska, "Popülasyonda ilk gönderdiğimiz yavrular anne olarak bu kumsala yuva yapmak için geri gelmeye başladılar" dedi.

Yakup Kaska, son 5 yılda yuva sayısının 300 ile 600 arasında değiştiğini ve 30 binden fazla yavrunun denizle buluştuğunu aktararak, son iki yılda ise yuva sayısının 700'ü geçtiğini kaydetti. Geçen yıl 36 bin 746 yavru mavi sularla buluşmuştu.

Sonraki Haber