Cari dengede üst üste ikinci aylık fazla

Türkiye'de cari dengede bu yılın en yüksek fazlası kaydedildi. Cari açık 20 milyar doların altına geriledi

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'nın (TCMB) verilerine göre cari denge haziran ayının ardından temmuz ayında da fazla verdi. Temmuz'da cari denge fazlası 566 milyon dolar oldu. Veriler temmuz ayı itibariyle yıllıklandırılmış cari açığın 20 milyar doların altına gerilediğini gösterdi.

TCMB'nin verilerine göre çekirdek denge olarak dikkate alınan altın ve enerji hariç cari işlemler hesabı 4,9 milyar dolar fazla verdi. Veriler yıllıklandırılmış cari açığın Temmuz ayında 19,1 milyar dolara gerilediğini gösterdi. Haziran ayında yıllıklandırılmış cari açık 25 milyar dolar düzeyindeydi.

Ödemeler dengesi tanımlı dış ticaret açığı Temmuz'da 5,1 milyar dolar oldu. TCMB'nin veri setine göre, hizmetler dengesi kaynaklı net girişler 6,9 milyar dolar olurken bu kalem altında seyahat kaleminden kaynaklanan net gelirler 5,6 milyar dolar olarak kaydedildi.

RESMİ REZERVLER ARTTI

Doğrudan yatırımlardan kaynaklanan net girişler temmuz'da 670 milyon dolar oldu. Aynı dönemde portföy yatırımları da 3,7 milyar dolarlık giriş kaydetti. Temmuz ayında resmi rezervlerde de 5,4 milyar dolarlık net artış oldu.

Temmuz döneminde net hata noksan tarafında 1,2 milyar dolarlık fazla görüldü. Haziranda net hata noksanda 498 milyon dolarlık fazla görülmüştü.

BAKAN ŞİMŞEK DEĞERLENDİRDİ

Verileri değerlendiren Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, sosyal medya hesabından, "Düşen cari açık ve artan dış kaynak girişleri kalıcı rezerv birikimine katkı sağlıyor. Uygulamaya koyduğumuz programımıza olan güven sayesinde sermaye girişleri (rezerv hariç net hata ve noksan dahil) son bir yılda 43,3 milyar dolara ulaştı. Temmuzda 10 yılın en yüksek aylık portföy girişi gerçekleşirken son bir yılda toplam giriş 34,5 milyar dolar oldu." açıklaması yaptı.

Şimşek, geçen yıl yüzde 0,5'e kadar gerileyen yurt dışı yerleşiklerin devlet iç borçlanma senedi stokundaki payının temmuzda yüzde 8,7'ye çıktığına işaret ederek, bankacılık ve reel sektörün tahvil dahil dış borç çevirme oranlarının geçen yılın ilk 5 ayında yüzde 97 ve yüzde 73 seviyesinde olduğunu anımsattı.

Temmuzda yıllıklandırılmış oranların sırasıyla yüzde 162 ve yüzde 121'e yükseldiğini vurgulayan Şimşek, "Makroekonomik ve finansal istikrarda elde ettiğimiz kazanımları yapısal reformlarla kalıcı hale getirmeyi ve daha da ileriye taşımayı hedefliyoruz. Özellikle teknolojik dönüşümü hızlandıran, rekabetçiliği artıran ve finansman kalitesini iyileştiren uluslararası doğrudan yatırımları ülkemize çekmeye yönelik çalışmalarımıza devam edeceğiz." mesajı verdi.

Sonraki Haber