Çat kapı aşılama

Adıyaman'da aşı ikna ekipleri üç aşamalı plan uyguluyor. Aile hekimi kararsızları çağrı merkezine bildiriyor. Çağrı merkezi defalarca arıyor. İkna olmayanlara çat kapı ziyaretle bilgilendirme yapılıyor. Ekipte yer alan Dr. Ahmet Özbek, ‘Kararsızlar yüz yüze görüşmede daha kolay ikna oluyor’ dedi.

Aşı ikna ekipleri Antalya ve Adıyaman’da sahada örnek çalışmalar yürütüyor. Sağlık Bakanlığı yetkililerinin verdiği bilgiye göre illerde ekiplerin oluşturulmasına devam ediliyor. Adıyaman’da ikna ekibi, önceki gün Kızılcahöyük köyüne kronik rahatsızlıklarını olumsuz etkileyeceğini düşünen bir çifti ikna etmeye gitti.

Adıyaman’da ikna ekipleri iki ayı aşkın süredir çalışıyor. Üç kademeli yürütülen çalışmada, aile hekimleri aşı konusunda kararsız kalan ya da aşı olmayı doğrudan reddedenleri çağrı merkezine bildiriyor. Çağrı merkezinden kararsızlar tek tek aranıyor. Adıyaman İl Sağlık Müdürlüğü Basın Sorumlusu Osman Can, “Bir kere değil çok kez arıyorlar. Son yapılan bilimsel araştırmalar aktarılıyor. Çağrı merkezi ikna edemediklerini aşı ikna ekiplerine bildiriyor” dedi.

BAŞARI ORANI YÜZDE 70

Sağlık ekibi vatandaşın yanına tek başına gitmiyor. Aşı kararsızlığının temelinde dini nedenler varsa, mahallenin imamı da ziyarete katılıyor. Ekiplere duruma göre öğretmen, muhtarlar da dahil olabiliyor. Osman Can, “Kararsızların yüzde 50’si telefonla arandığında ikna oldu. Aşı ikna ekibimiz aşı konusunda tereddüt yaşayan ve telefonla ulaşılamayan bireylerin adresine mahalle muhtarları ile ziyarette bulundu. Bu ziyaretlerle birlikte aşı konusunda kararsız kalan kişilerin tüm sorularına cevap verilerek aşı ile ilgili kaygılar giderildi. Aramalar ve ev ziyaretleriyle, aşı tereddüdü nedeniyle aşı yaptırmayan kişilerden ulaşabildiklerinizin yüzde 70’i ikna edildi” diye konuştu.

BİLGİ KİRLİLİĞİ VAR

Toplum Sağlığı Merkezi çalışanı Dr. Ahmet Özbek, sağlık personeli Rıza Gürbüz ile birlikte merkeze 15 kilometre uzaklıktaki Kızılcahöyük köyünde bir çifti ikna etmek üzere yola koyuldu. Ali Aröz (58) ve Sakine Aröz (57) çifti, diyabet ve kalp hastalıkları nedeni ile aşının olumsuz etkilerinden endişe ettikleri için aşı yaptırmak istemiyordu. 2 ayı aşkın süredir aşı ikna ekibinde yer alan Dr. Özbek, “Aşı olurlarsa hastalıklarının daha kötüye gideceği endişesi taşıyorlar. Geldik doğrusunu anlattık. Hemen ikna oldular. Medyadaki bilgi kirliliği de kararsızlıkta etkili oluyor. Aşının kendilerinde alerji yapacağını sanarak ya da kısırlık korkusu ile aşı olmayı reddedebiliyorlar” dedi. Sağlık ekibi, Aröz çiftine aşının koruyuculuğunu ve kronik hasta oldukları için Kovid-19’a yakalanmaları halinde sonuçlarının olumsuz olabileceğini anlattı. Çift ikna oldu. Aşıları yapıldı. Dr. Özbek yaptıkları çalışmayı Aydınlık’a anlattı: “Kararsız olanlar yüz yüze görüştüğümüzde daha kolay ikna olabiliyor. Sabahları listelerimiz hazır oluyor. Mahallelere ayırıyoruz. Çağrı ekipleri mahalle muhtarlarının numaralarını da bize iletiyor. Muhtar, öğretmen, imam ile çat kapı ziyaret ediyoruz. Kesin olarak reddedenler de var. Onları da aşıya karşı ılımlı hale getirmeye çalışıyoruz. Aşı olana kadar iki üç sefer bu işlemi tekrarlıyoruz.”

BAZI ÜLKELERİN YOLCULARINA TEST ZORUNLULUĞU KALKIYOR

Türk Hava Yolları (THY), yeni tip koronavirüs (Kovid-19) tedbirleri kapsamında Türkiye'ye girişlerde uygulanan PCR testinin 15 Mayıs'tan itibaren İngiltere, Çin, İsrail, Japonya, Ukrayna, Güney Kore ve Tayland'ın da aralarında bulunduğu bazı ülkelerden gelen yolculardan talep edilmeyeceğini duyurdu.

THY'nin internet sitesinden konuyla ilgili yapılan açıklamada, "30 Aralık 2020 itibariyle, Türkiye'ye gelen 6 yaş ve üzeri yolcuların (denizci, transit yolcu hariç) planlanan kalkış saatinden önceki 72 saat içerisinde numune vererek alacakları negatif PCR test belgelerini uçuştan önce ibraz etmeleri gerekmektedir. 15 Mayıs 2021 tarihinden itibaren Hong Kong, Çin, Tayvan, Vietnam, Avustralya, Yeni Zelanda, Singapur, Tayland, Güney Kore, İsrail, Japonya, Birleşik Krallık, Letonya, Lüksemburg, Ukrayna ve Estonya'dan Türkiye’ye gelen kişilerin Türkiye'ye girişlerinde PCR testi talep edilmeyecektir" ifadelerine yer verildi.

Sonraki Haber