Çatal kuyruktan dünyaya plastik mesajı
Samandağ’daki Mileyha Kuş Cenneti bu kez Sibirya, Kanada, Atlas Okyanusu ve Kuzey Buz Denizi’nde görülen çatal kuyruklu martıyı ağırladı. Türkiye’deki bu ilk kayıt boynundaki plastikle sessiz mesaj verdi.
Tek kullanımlık plastikler doğayı kirletiyor, çevreye zarar veriyor. Bu sözler, ülkemizde ilk kez önceki gün kayıt altına alınan çatal kuyruklu martıda vücut buldu. Kuş gözlemcileri açısından verimli bir yıl geçiren Hatay Samandağ’daki Mileyha Kuş Cenneti’nde ilk kez bir çatal kuyruklu martı görüldü. Okyanus martısı olarak bilinen çatal kuyruk boynundaki plastikle objektife yansıdı. Martının plastiği nereden alıp getirdiği bilinmese de tüm dünyada artan plastik kirliliğine karşı önlem alınması gerektiğini bir kere daha gösterdi.
Martıyı fotoğraflayan kuş gözlemcisi Murat Bozdoğan, çatal kuyruklu martının normalde Sibirya, Kanada, Atlas Okyanusu ve Kuzey Buz Denizi'nde gözlemlenebildiğini söyledi. Çatal kuyruklu martının, Akdeniz'de çok nadir kayıtlara girdiğini aktaran Bozdoğan, "Türkiye'de daha önce kaydı yok. İlk kez kayıt altına geçiyor. Bu durum Mileyha Sulak Alanı'nın yani Samandağ sahilinin ne kadar önemli bir alan olduğunu, kesinlikle korunması gerektiğini gösteriyor. Daha önce burada başka türler de ilk kez gözlemlenmişti" dedi.
YAKALAYAMADILAR
Subaşı Kuş ve Kelebek Gözlem Derneği Başkanı Ali Atahan, çatal kuyruklu martının haberini alınca bölgeye giderek kendisi de gözlemlemek istedi. Türün Türkiye’ye en yakın kaydının İsrail’de olduğunu ifade eden Atahan, kuşun boynundan sarkan plastik parçası ile ilgili de şunları söyledi: “Beslenme ve uçmasına engel olmadığını gördük, ancak ileride problemlere yol açmayacağından emin değiliz. Yakalayıp o plastik parçayı çıkarabilir miyiz diye yaklaşmaya çalıştık, ama hemen kaçıyor ve bazen kıyıdan 50-60m açılıyor orada suda oturuyordu. Doğaya en büyük zararı veren biz insanların, canlılar dünyası üzerine olumsuz etkileri her zaman hissediliyor.”