‘Çayda kanuni kesintiler promosyondan karşılansın’
‘En çok zarar eden üretici’ diyen Çay Üreticileri Dayanışma Derneği (ÇAYÜDAD) Başkanı Mustafa Mavi, yılda 600 TL’nin üstünde kanuni kesinti ödediklerini hatırlatarak, bunun bankaların promosyonlarından karşılamasını talep etti.
Çay üreticisi Mart ayında başlayacak gübreleme ile yeni sezona hazırlanıyor. Her sene yaşanılan sorunlarla karşılaşmak istemeyen üretici, masrafların düşmesi için desteklenmelerin artırılmasını istiyor. Çay Üreticileri Dayanışma Derneği (ÇAYÜDAD) Başkanı Mustafa Mavi, yılda 600 TL’nin üstünde kanuni kesinti ödediklerini hatırlatarak, bunun bankaların promosyonlarından karşılamasını talep etti.
672.47 TL KANUNİ KESİNTİ
ÇAYÜDAD hazırladığı 2020 Yılı Ürün Bedeli-Kesintiler raporunda Türkiye’de yaklaşık 200 bin üretici ve 800 bin dekar çay bahçesi olduğunu bildirdi. Raporda üretici başına ortalama 4 dekarlık çay bahçesi düştüğü bunun da karşılığında 8 ton çay üretildiği, desteklerle birlikte brüt olarak üreticinin eline 28.573 TL geçtiği belirtildi. Raporda kanuni kesintilere de yer verildi. 8 ton üzerinden yapılan hesaba göre 571.47TL stopaj, Ticaret Borsasına 56 TL, Ziraat Bankası’na 45 TL olmak üzere üreticiden 672.47 TL kanuni kesinti yapılıyor. ÇAYÜDAD Başkanı Mustafa Mavi, bu kanuni giderlerin bankaların promosyonlardan karşılamasını talep etti. Ziraat Bankası, Vakıfbank ve Halk Bankası’nın 2020 rakamlarına göre 13 milyar TL’ye yakın kâr elde ettiğini belirten Mavi, Çaykur’un üreticiye yılda 3 milyar TL’lik ödemeyi de bu bankalardan yaptığını hatırlattı. Mavi şunları söyledi:
EN ÇOK ZARAR EDEN ÜRETİCİ
“Bu kanuni kesintileri sadece devletin kurumlarına ödüyoruz. Bankalar da devletin kurumları, aşırı kar ediyorlar. En çok zarar eden üretici. Bankalar bizden yapılan kanuni kesintileri promosyon kaynaklarından karşılasınlar. Komisyon olarak bu kanuni giderlerin bu kalemlerden kesilerek üreticiye de destek olunmasını istiyoruz. Şu ana kadar da bayağı olumlu geri dönüşler aldık. CHP Trabzon Milletvekili Ahmet Kaya da bunu TBMM’de gündeme getirdi.
“Özel sektöre de verilen çaylarımız var. Özel sektör bankalarla anlaşmış, promosyonları kendileri alıyor. Çaykur artı özel sektör toplam 7 milyar TL’lik bir pastadan bahsediyoruz. İlk etapta Çaykur’dan bu hakkı kazanırsak eğer daha sonra özel sektörün de üreticiye ödediği bankalar üzerinden promosyon alma hakkı doğacak. Onu da alacağız. Bir süre sonra imza kampanyası da başlatacağız.”
CHP Trabzon Milletvekili Ahmet Kaya da konuyu TBMM’de dile getirdi. Bankaların, çay üreticileri üzerinden büyük paralar kazandığını ve bunun karşılığı olarak çay üreticilerine promosyon vermeleri gerektiğini belirten Kaya, Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli’nin cevaplaması üzerine bir soru önergesi verdi.