Çayın rengi ve tadıyla büyülenmeye hazır olun! İşte tavşankanı çay demlemenin sırları...
Lezzetli bir çayın keyfini sürmek için "İyi çay nasıl demlenir?" sorusunun yanıtını bilmek gerekiyor. Çayı demledikten sonra rengiyle ve lezzetiyle büyülenmeniz için birkaç basit yöntem önerebiliriz. İşte çay demlemenin püf noktaları...
Vazgeçilmez içeceklerin başında, şüphesiz, çay geliyor. Her mevsimde keyifle tüketilen; özel davetlerde, dost sohbetlerinde ve öğünlerde sofraları süsleyen çayı birkaç adımda tavşankanına çevirebilirsiniz! Lezzetinden vazgeçemeyeceğiniz çay saatleri için bazı püf noktalar öğrenmeye hazır mısınız? Öyleyse yazımıza hoş geldiniz...
TAVŞAN KANI ÇAY DEMLEMENİN SIRLARI
Çay seçiminize özen gösterin
Her markanın çay kalitesi ve üretim yöntemi farklı. Satın alırken damak zevkinize en uygun çayı seçmek lezzetli çay içmenin ilk adımı. Çayın üretiminde kullanılan yöntemler ve toz derecesi tadını etkiliyor. Alacağınız çayın kaliteli olduğundan emin olmak için çay paketinin arkasında bulunan detayları inceleyebilirsiniz.
Toprak, yetiştirilme biçimi ve yetiştirildiği hava koşulları çayın tadını büyük ölçüde etkiler. Çay seçimi yaparken yöresel koşulların çay üzerindeki etkilerini inceleyebilirsiniz. Sizin için birkaç çay çeşidini derledik:
- Seylan çayı, sert içim ve yoğun aroma sevenlerin damak tadına hitap edebilir. Narenciye kokuları ve meyvemsi tatlar içerir.
- Bergamotlu çay eşsiz bir aroma sunar. Kokulu çay sevenlerin gözdesi olabilir.
- Darjeeling çayı Hindistan'ın Himalayalar bölgesinde yetişir. Çiçeksi ve meyvemsi tadıyla ender bulunan çaylar arasında yer alır.
- İngiliz çayı zengin bir tada ve parlak görüntüye sahip bir çay çeşididir.
Aromalı çay severlere alternatif! Karanfil...
Karanfilin kokusundan hoşlanıyorsanız çayınızı demlerken birkaç adet karanfil ekleyin. Böylece karanfilin muhteşem aromasının tadını çıkarabilirsiniz.
Çayı demlemeden önce yıkayın
Önce çay suyunuzu güzelce kaynatın. Demleme aşamasına geldiğinizde su ve çayı doğrudan buluşturmayın. Çayı 2-3 sefer yıkayın. Bu aşamayı uyguladığınızda çayı hem üzerindeki tozlardan arındırmış olursunuz hem ufalanan ve kalitesi düşük çay tanelerini giderirsiniz.
Kaynar suyu doğrudan eklemeyin
Çay için kaynattığınız suyu ilk ısısıyla doğrudan eklememeye çalışın. Önce suyu 1-2 dakika kadar bekletin. Suyun sıcaklık derecesinin düştüğünden emin olduktan sonra çayın üzerine ekleyin. Ardından demlenme sürecini bekleyebilirsiniz.
Demlediğiniz çayı karıştırın
Çayı demledikten sonra bazı tanelerin su yüzeyine çıktığını görebilirsiniz. Demlikteki çayı karıştırdıktan kısa bir süre sonra bu taneler dibe çökmeye başlar. Kaliteli ve lezzetli çay demlemenin bir başka püf noktası da çayı demler demlemez karıştırmaktan geçer. Bu sayede çayın aromasını daha iyi alabilirsiniz.
Doğru demleme süresine ulaşın
Çayı demledikten sonra yaklaşık 15-20 dakika beklemek gerekir. Aksi takdirde çayınızın demlenme süreci tam olarak tamamlanmadığı için beklediğiniz lezzeti alamazsınız. Eğer demleme süresini az tutarsanız çayınızın tadı çiğ, fazla tutarsanız da acı gelebilir.