Çayırhan'da özelleştirme isyanı: 500 madenci kendilerini madene kapattı

Türkiye’nin en büyük termik santrallerinden Çayırhan, özelleştirmeye açıldı. Emekçilerin, sendikaların ve bölge halkının ‘altın yumurtlayan tavuğu satmayın’ çağrıları ise karşılık bulmadı. Hükûmet’le son görüşmeden de sonuç çıkmayınca madenciler sabah kendini yer altına kapattı

This browser does not support the video element.

Ankara’nın Nallıhan ilçesinde yer alan Çayırhan Termik Santrali ve Orta Anadolu Linyitlerinin özelleştirilmesi süreci devam ederken madenciler bugün sabah 08.00 vardiyasında madene indiler ve kendilerini yer altına kapattılar.

Eylem kararı alan ve kendilerini yer altına kapatan 500 maden işçisiyle iletişime geçtiklerini ve konuyu yakından takip ettiklerini belirten Türkiye Maden İşçileri Sendikası Genel Başkanı Nurettin Akçul, “Bu özelleştirme kararı gündeme geldiğinden bu yana ilgililerle görüşüyoruz, sesimizi duyurmaya çalışıyoruz. Geçtiğimiz haftalarda TES-İş ile birlikte Çayırhan’da miting düzenledik. Ancak maalesef bugüne kadar olumlu bir geri dönüş alamadık. Bu nedenle de maden işçileri arkadaşlarımız bu sabah vardiyasında yer altına inerek kendilerini madene kapattılar. Bizler de Çayırhan’da olacağız yer üstünde onların sesi olacağız.” dedi.

Çayırhan Termik Santrali’nin ve maden sahalarının adrese teslim bir şartname ile gerçek değerinin çok altında adeta bedavaya satılmak istendiğini, maden işçilerinin yok sayıldığını söyleyen Nurettin Akçul, “Aldığımız duyumlara göre; ihale şartnamesinde madencinin kazanılmış hakları hakkında hiçbir şey yok. İçeriğini tam olarak bilemiyoruz; ancak özelleştirmenin hem madencinin hem de bölge halkının çıkarlarına zarar vereceği aşikardır. Yarın bu satış sonrası; maliyetleri düşürmek için işçi haklarını göz ardı edebilirler. İşçileri işten çıkarabilirler, mevcut işçi sayısını azaltabilirler, yani emekçinin emeğini yok sayabilirler. Bu durum çalışanların iş güvencesini ortadan kaldırırken, yerel ekonomiyi de tehdit eder. Yani bu sadece madencinin emekçinin sorunu değil, Çayırhan’ın Nallıhan’ın Beypazarı’nın Ankara’nın sorunudur, Türkiye’nin sorunudur.”

Akçul, “Bu ekonomik koşullarda işsiz kalma tehlikesi yaşayan maden işçilerimiz seslerini duyurmak için kendilerini madene kapattılar. Geldiğimiz nokta maalesef iç açıcı değil. Haftalardır bu konuyla ilgili tek bir umut ışığı göremeyen işçiler artık yer altından seslerini duyurmaya çalışıyorlar. Bizler de Sendika olarak sonuna kadar mücadele edeceğiz. Özelleştirme İdaresinin işgüzarlığı, emekçi kardeşlerimizi belirsizliğe terk etmekte, haklarımızı ve geleceğimizi hiçe saymaktadır. Özelleştirme kararları kamu yararını gözetmeden alınamaz. Bizleri ve kamu yararını yok sayarak alınan bu karar, çok geç olmadan geri çekilmelidir. Maden işçilerini işsiz, evsiz, aşsız bırakacak Çayırhan özelleştirmesi durduruluncaya kadar mücadelemiz devam edecek. İşçinin ekmeğini, emeğini ve alın terini kimseye teslim etmeyeceğiz.”

VATAN PARTİSİ'NDEN ÇAYIRHAN'A ZİYARET

Vatan Partisi Merkez Yürütme Kurulu üyesi Savaş Oruç ve beraberindeki Parti heyeti, özelleştirmeye karşı mücadelede eden Çayırhan maden işçilerini ziyaret etti. Vatan Partisi Ankara'nın sosyal medya hesabından yapılan paylaşımda; "Merkez Yürütme Kurulu üyemiz Savaş Oruç ve beraberindeki Parti heyetimiz, özelleştirme cinayetine karşı mücadele eden Çayırhan maden işçileriyle birlikte. Çayırhan'da özelleştirmeye geçit vermeyeceğiz!" ifadeleri kullanıldı.

AYDINLIK ŞARTNAMEYE ULAŞTI

Ankara’nın Nallıhan ilçesinde yer alan Çayırhan Termik Santrali ve Orta Anadolu Linyitlerinin özelleştirilmesi süreci devam ederken, Aydınlık ihale şartnamesine ulaştı.

İhaleye girmeyi düşünen şirketlere gizlilik sözleşmesi imzalatılarak verilen şartnamede özelleştirme sonrası çalışanların durumuna ilişkin belirsizlikler dikkat çekiyor.

İŞ GÜVENCESİ YOK

Şartnamenin 17’nci maddesi “Çalışanlara İlişkin Hükümler” başlığını taşıyor. Maddede yalnızca kamu çalışanı statüsünde olan personelin Özelleştirme Kanunu kapsamında diğer kamu kurumlarına yerleştirileceği, diğer personellerin bu kapsamın dışında olduğu belirtiliyor.

2 BİNİN ÜZERİNDE İŞÇİ İŞSİZ KALACAK

Aydınlık’ın edindiği bilgilere göre hem Elektrik Üretim A.Ş. (EÜAŞ) tarafından işletilen Termik Santralde, Hem de Türkiye Kömür İşletmeleri’nin (TKİ) bir iştiraki olan KİAŞ tarafından işletilen madenlerde kamu işçisi statüsünde kimse bulunmuyor. Yani personelin tamamı, ihale şartnamesinin dışında tutularak, iş güvencesi tamamen ortadan kaldırıldı. Bu durumda önemli bir kısmı onlarca yıldır santral ve madenlerde çalışan 2 binin üzerinde işçi, özel şirkete devir yapıldığı gün hukuken işsiz kalacak.

ÇAYIRHAN'DA NÖBET SÜRÜYOR

Çayırhan Termik Santrali'nin varlık satışına karşı 500 maden işçisi bugün sabah 8 vardiyasında kendisini madene kilitlemişti. Çayırhan'a gelen Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakan Yardımcısı ile de bir görüşme gerçekleşti. Bakan Yardımcısı madene gelmedi, sendika yöneticilerini işletme müdürlüğüne çağırdı. Görüşmeyi Maden İş Genel Başkanı Nurettin Akçul yaptı fakat olumlu bir sonuç yansımış değil. Madencilerin nöbeti içerde ve dışarıda sürüyor. İşçiler kararlı. Özelleştirmeden vazgeçilmesini talep ediyorlar.

500 MADENCİYE 50 MADENCİ DAHA KATILDI

YUSUF TUNÇER

Türkiye'nin önemli enerji üretim merkezlerinden Çayırhan Termik Santali ve maden sahalarının yok pahasına satılmasına karşı direniş büyüyor.

Sabah 08.00 vardiyasında kendini madene kilitleyenirek eylem başlatan 500 işçiye yenileri eklendi. 350 metre derinlikteki madende nöbette olan arkadaşlarına destek için akşam 19.00 saatlerinde yaklaşık 50 işçi daha madene indi. Madene inenleri, dışarıda 4 derece soğukta bekleyen işçi arkadaşları alkışlarla uğurladı.

İşçiler, özelleştirme kararından vazgeçilmemesi halinde açlık grevine kadar giden eylemlere girişecek.

Sonraki Haber