Çayırhan’daki eyleme destek büyüyor

Çayırhan Termik Santrali’nin özelleştirilmesine karşı yer altında eyleme başlayan emekçilere destek büyüyor. Öğretmenler, 24 Kasım'da Çayırhan'da olacak. Mühendisler ise 'Madenler halkındır.' açıklaması yaptı

Çayırhan Termik Santrali’nin varlık satışı ve kömür madenlerinin özelleştirilmesine karşı 500 madencinin kendilerini yer altına kilitleyerek başlattıkları eylemde üç gün geride kaldı. Dün sabah vardiyası işçileri ocağa inerek eylemi arkadaşlarından devraldı. Kontrol ekibi de üç gündür yer altında eylem yapan madencilerin sağlık ve ortam kontrolünü yapmak üzere ocağa indi. Bu sırada yer altındaki madenciler video mesajla seslendi: “Yer altında vermiş olduğumuz mücadelemize üçüncü günde de devam etmekteyiz. En kısa zamanda yetkililerden olumlu yanıt bekliyoruz.”

DESTEK BÜYÜYOR

Önceki gün madencilere, enerji santralinde çalışan 700 işçi oturma eylemine başlayarak omuz verdi. Termik santralin özelleştirilmesine karşı mücadele eden işçilere toplumun her kesiminden destek sürdü. Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği (TMMOB) Maden Mühendisleri Odası Yönetim Kurulu, “Çayırhan Termik Santrali ve Maden Sahalarının Özelleştirilmesine Karşı Maden Emekçilerinin Yanındayız!” açıklaması yaptı. Açıklamada “Unutulmamalıdır ki, maden emekçilerinin emeği ve mücadelesi bu ülkenin onurudur. İnsanca yaşam mücadelesi veren maden emekçilerinin haklarına yönelik her türlü hukuksuzluğun karşısında olmaya devam edeceğiz. Madenler halkındır özelleştirilemez. Çayırhan maden emekçilerinin yanındayız!” denildi.

DEPREMZEDELERDEN MADENCİLERE DESTEK

'Asrın felaketi' 6 Şubat depreminde madencilerin emeği ve azmi sayesinde hayata tutunan depremzede yurttaşlar da mücadeleye omuz verdi.

Depreme Adıyaman'da yakalanan Ayfer Komşu, oğlu Yağız ile birlikte çektiği videoda, madencilerin felaketten tam 105 saat sonra kendilerini nasıl kurtardığını anlattı ve mücadelelerine şu sözlerle destek verdi:

"O depremde hem eşimi hem de eşimin annesini kaybettik. Ben ve oğlum depremden 105 saat sonra yaralı olarak kurtarıldık. Kurtarılmamız tamamen madenci kardeşlerimiz sayesinde. Madenci kardeşlerimin azim ve kararlılığı olmasaydı biz o cehennemden asla çıkamazdık. Hem depremde hem depremden sonra bize maddi ve manevi her türlü destekte bulundular. Onların bu haklı davasında biz her zaman onların yanındayız."

Depremde ailesini kaybeden başka bir depremzede yurttaş ise şunları söyledi:

"Depremde 8 gün boyunca yaşam şansı yoktur denilen yerden, bir tane yeğenimi madenci arkadaşların desteği ile sekizinci gün kurtardık. Depremden önceki süreçte de deprem süresince de deprem sonrasında da her zaman depremzede ve benim gibi olan vatandaşların arkasında durduklarına eminim. Allah onlardan her zaman razı olsun. Gerçekten bize kimsenin yokluğunda kavuştular. Biz onlardan her zaman razıydık. Onların hakkının yenmesine biz de göz yumamayız. Umarım onlar için olumlu sonuçlara bağlanacaktır. Çünkü bizden desteklerini esirgemeyen insanlar, bizimde kolumuzu kanadımızı kırmış olursunuz. Lütfen onların seslerine kulak verin"

Depremde 55 saat enkaz altında kalan ve 36'ıncı saatte madencilerin sesini duyması sayesinde kurtulan bir yurttaş "Uyumadan, yemeden, içmeden yardımcı oldular. Çıkarmak için canla başla çalıştılar. Madenci abilerimin bu haklı davasında sonuna kadar yanlarındayım. Maden ocaklarının özelleştirilmesini kesinlikle istemiyoruz" dedi.

Hümeyra Koç ve annesi Rabia Filiz Koç da Adıyaman'da enkaz altından madencilerin çabası ile kurtulan iki depremzede. "Bu insanların tüm mesleki haklarının çok çok önemli olduğunu düşünüyoruz. Biz sadece bir gün öyle bir karanlıkta kaldık. Ama onlar neredeyse her gün madenlerde böyle karanlıklarla karşılaşıyorlar ve her türlü güvenlik, iş haklarının, mesleki haklarının ellerinde bulunması çok çok önemli bence." diyen Koç, Çayırhan direnişine destek vermek için çektiği o video:

‘PAZAR GÜNÜ OTOBÜSLERLE DESTEĞE GİDECEĞİZ’

Öğretmenler de özelleştirmeye karşı işçilerin yanında olacaklarını duyurdu. Eğitim-İş Sendikası Ankara 1 No’lu Şube, 24 Kasım Öğretmenler Günü’nde Çayırhan’a yola çıkacaklarını duyurdu. Yarın saat 10:00’da şube önünden otobüsler yola çıkacak.

Önceki gün siyasi partilerden destek ziyaretleri yaptığı santrale, TÜRK-İŞ Genel Başkanı Ergün Atalay da gelmiş; “Ülkeyi yönetenler aklını başına alsın. Olumlu bir cevap almadan arkadaşlarımız aşağıdan çıkmayacak.” açıklaması yapmıştı. Zonguldak’tan kardeş sendika olan Genel Maden İşçileri Sendikası da “Çayırhan’daki madencilere destek için sahaya inmeye hazırız.” mesajı vermişti.

Cumhurbaşkanı ile önemli görüşme

Çayırhan Termik Santrali’nin varlık satışı ile özelleştirilmesine karşı mücadele sürerken Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’la da kritik bir görüşme yapıldığı bilgisi ulaştı. Cumhurbaşkanı Erdoğan’la görüşmeden nasıl bir sonuç çıkacağı ise merakla bekleniyor.

Öte yandan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı himayesinde, "Ortak Gelecek, Ortak Hedefler" teması ile düzenlenen İstanbul Energy Forum'un açılışında konuştu. Erdoğan, enerji arz güvenliğine dikkat çekti.

Bölgede patlak veren krizlerin, enerji arz güvenliğinin ülke ekonomileri için ne kadar hayati olduğunu vurgulayan Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Rusya-Ukrayna arasında bininci gününü geride bırakan savaş, özellikle enerji alanında dışa bağımlılığın risklerini göstermiştir. Türkiye, savaşan her iki tarafla kurduğu dengeli ilişkiler sayesinde, bu sancılı dönemi en rahat atlatan ülkelerden biri olmuştur. Buna mukabil Avrupalı dostlarımız, savaşın tetiklediği enerji krizini ilk elden hissettiler ve çok ciddi sıkıntılarla karşılaştılar." ifadelerini kullandı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, şöyle devam etti: "Şunu bir defa görmemiz gerektiğine inanıyorum. Her ne kadar günümüzde enerji arzında bir kriz yaşanmıyorsa da, enerji arz güvenliğinin temini noktasında her zaman hazırlıklı olmak önemlidir. Biz de bu anlayışla enerji politikamızı, çocuklarımızın emaneti olan tabiata zarar vermeden enerji arz güvenliğimizin sağlanması üzerine bina ettik."

BİR TEK KURDELESİ EKSİK!

Çayırhan Termik Santrali, “varlık satışı” yöntemiyle özelleştirilirken, kanuna göre varlık satışı mümkün olmayan linyit madenleri ise “işletme hakkının verilmesi” yöntemiyle özelleştiriliyor. İhaleyi kazanacak şirket Termik Santrali, Çayırhan’ın 2/3’ünü oluşturan arsa ve arazileri, 2059 yılına kadar ruhsatlandırılmış olan linyit madenlerinin işletmesini de cebine koyacak.

Santralde örgütlü sendikalar ve yöre halkı burayı "altın yumurtlayan tavuk" olarak nitelendiriyor ve satışa ilişkin şüphelerini de sık sık dile getiriyor. Aydınlık akıllardaki “Santral peşkeş mi çekiliyor?” sorusuna mercek tuttu:

800 LOJMAN BULUNUYOR

4 Aralık’ta teklif verme süresi dolacak olan satışta, geçici teminat olarak 150 milyon lira istendi. Bu tür ihalelerde geçici teminat bedeli ihale tutarının yüzde 6'sı ila 10'u olarak belirleniyor. Buna göre, ihale bedeli 1,5-2 milyar lira arasında olacak. 800 lojman dairesi bulunan bir işletme için, bedelin düşük olduğu belirtiliyor. 800 lojman tahminen 1'er milyondan satılmaya kalkılsa 800 milyon lira ediyor. Bununla beraber, termik santral yıllık 3 milyar liralık elektrik üretiyor. Maden sahası da dahil edildiğinde bu yılda 10 milyon dolarlık bir kara ulaşıyor.

En az 25 yıl işletme süresiyle devredilmek istenen santralin ihale bedeli, bu hesaba göre olması gerekenin 16’da 1’i ediyor.

SALINA SALINA ÖDEYECEKLER

Öte yandan özelleştirme durdurulmadığı takdirde, ihaleyi alan şirket ilk olarak yüzde 20’lik tutarı ödeyecek. Kalan bölüm 72 aya kadar, 6 yılda, taksit taksit ödenebilecek. Yüzde 48'i Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığına, kalanı kamu iştiraki şirketlere ait işletme, uzman görüşüne göre 4 yılda kendini amorti edecek kapasitede üretim yapabilme kabiliyetine sahip.

Sonraki Haber