CDU liderinin AfD ile işbirliği çıkışı tartışma yarattı

Almanya için Alternatif Partisi’nin yerel seçimler de kazandığı zaferler ‘işbirliği’ tartışmalarını da beraberinde getirdi. Hristiyan Demokrat Birliği Partisi (CDU) Genel Başkanı Friedrich Merz, ‘yerelde AfD’liler ile ortak çalışmanın yollarının aranmalı’ mesajı verdi 

Milliyetçi siyasetleriyle ön plana çıkan Almanya için Alternatif Partisi’nin (AfD) son seçim zaferleri, işbirliği tartışmalarını da gündeme getirdi. Pazar günü kamu yayıncısı ZDF’ye konuşan Hristiyan Demokrat Birliği Partisi (CDU) Genel Başkanı Friedrich Merz, yerel siyaseti ülke siyasetinden ayırarak kamu görevlerine seçilen AfD’liler ile ortak çalışmanın yollarının aranması gerektiğine işaret etti.

Merz’in açıklamaları, hem kendi partisinde hem de ülke siyasettinde tartışmalara yol açtı. Çok sayıda parti yöneticisi Merz’e AfD ile işbirliğini yasaklayan 2018 parti kongresi kararını hatırlattı. Nisan ayında göreve başlayan Berlin Eyalet Başbakanı ve Büyükşehir Belediye Başkanı Kai Wegner, AfD ile işbirliğinin kutuplaştırıcı ve muhalif siyasetlerinden dolayı mümkün olmadığını öne sürdü. AfD’yi “demokrasi düşmanı, aşırı sağcı ve toplumumuzu bölüyor” olarak nitelendiren kardeş parti Hristiyan Sosyal Birliği (CSU) Genel Başkanı Markus Söder ise “CSU AfD ile işbirliğini hangi siyasi düzlemde olursa olsun reddediyor” diye konuştu.

CHRUPALLA: DUVARLARI BİRLİKTE YIKACAĞIZ

Açıklamaların ardından CDU Genel Sekreteri Carsten Linnemann, Merz’in sözlerine açıklık getirdi. Kongre kararının hala geçerli olduğunu hatırlatan Linnemann, “Haklı olarak yerellerde uygulanmasının zorluğuna dikkat çekse de, Friedrich Merz de olayı böyle görüyor” diye konuştu. Bild gazetesine “Örneğin yerel parlamentolarda yeni bir kreşin açılması tartışıldığında sadece AfD oy kullandı diye karşı çıkamayız” açıklaması yapan Linnemann, “aşırı sağcılara bağımlı olmayacağız” dedi.

Tartışmaları değerlendiren AfD Eş Genel Başkanı Tino Chrupalla ise ilk duvarların yıkıldığına işaret etti. “Eyaletler ve ülke genelinde duvarları birlikte yıkacağız” ifadelerini paylaşan Chrupalla, sosyal medya paylaşımında kazananların halk ile refah, özgürlük ve çıkar odaklı siyasete dayanan güvenliğin olacağını ifade etti.

‘TÜM PARTİLER SONUÇLARLA BAŞA ÇIKMALI’

Sosyal Demokratlar ve Yeşiller’den gelen açıklamalarının arkasında duran Merz de Saksonya-Anhalt ve Thüringen eyaletlerinde AfD’li siyasetçilerin kamu görevlerine seçildiklerini hatırlattı. Merz, “Artık bu şehir ve bu ilçedeki tüm partiler bu seçim sonuçlarıyla başa çıkması gerekiyor” diye konuştu. Merz’in açıklamasını değerlendiren çok sayıda uzman ise CDU’nun son dönemlerde muhafazakar kimliğini daha da öne çıkardığını vurguladı. ZDF’ye konuşan Siyaset Bilimci Andrea Römmele, Linnemann’ın da bu kapsamda genel sekreterlik görevine getirildiğini ifade etti. Bazı haberlerde ayrıca Merz’in Yeşiller’i esas rakip olarak nitelendirdiği ve bu çizginin AfD ile aynı olduğu hatırlatıldı. Merz’in AfD’ye göz kırpışı ise kamuoyunda son dönemlerde sıkça tartışılan olası kapatma davasına yönelik oldu. ZDF’ye verdiği röportajında Merz, kapatma davalarının siyasi sorunları çözmediğini belirterek AfD’nin kapatılmasına yönelik itirazını dile getirdi.

AFD’NİN YÜKSELİŞİ SÜRÜYOR

Sürecin ilerleyen haftalarda nasıl gelişeceği ise merak konusu. Ekim ayında Bavyera ve Hessen eyaletlerinde, 2024’te ise üç doğu eyaleti olan Brandenburg, Saksonya ve Thüringen eyaletlerinde parlamento seçimleri yapılması bekleniyor. Anketlerde ise AfD yükselmeye devam ediyor. Bild gazetesinin araştırma şirketi Insa’ya yaptırdığı anket sonuçlarında AfD, yüzde 22 ile ikinciliği yineledi. En güçlü parti olarak CDU/CSU yüzde 26 oy alırken, üçüncü sırada konumlanan Sosyal Demokrat Parti ise yüzde 18 oy aldı. Son seçimlerin ardından yer yer ikinci sıraya da yükselen hükümet ortağı Yeşiller ise yüzde 14 ile dördüncü sıraya geriledi.

Sonraki Haber