Çek mağdurunun borcunu ödemesine imkan sağlanmalı
Ekonomik zorluklar yüzünden alacaklarını tahsil edemediği için çeki karşılıksız çıkan iş insanları hapse atılıyor. İş dünyası ise, müteşebbislerin ticari faaliyetlerine devam edip borcunu ödemesine olanak tanınmasını sağlayan bir düzenleme talep etti.
Çek yasası mağdurlarının sorunları bir türlü çözülemiyor. Her infaz affında adi suçlular sanılırken ticari hayattaki başarısızlık yüzünden çeki karşılıksız çıkan iş insanları hapsi boyluyor. 2020'den bu yana kalıcı bir çözüm sağlanması için konuyu dönem dönem kamuoyunun gündemine getiriyoruz. 15 Temmuz 2023 tarihinde yürürlüğe giren yeni infaz düzenlemesiyle kapalı cezaevinde olan ve 31 Temmuz itibarıyla açık cezaevine geçmesine üç yıl kalan bazı hükümlülerin, açık cezaevine nakledilmesi ve üç ay sonra tahliye edilmesi sağlandı. Bu düzenleme yapılırken unutulan bir kesim vardı: çek yasası mağdurları.
HIRSIZLIKTAN DAHA MI AĞIR?
Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Başkan Yardımcısı Ender Yorgancılar tabandan gelen seslere kulak vererek cumartesi günü Twitter hesabından bir açıklama yayımladı. “Yıllardır karşılıksız çekten dolayı yaşadığımız sıkıntıları ifade etmeye çalışıyor, çeke yeniden itibarının kazandırılmasının piyasalar açısından önemini anlatırken, hapis cezasının çözüm olmadığını vurguluyoruz.” diyen Yorgancılar, “15 Temmuz 2023 tarihli Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe giren yeni düzenlemelerin, adli suçluların denetimli serbestliğine imkan tanırken; Çek Kanununu kapsamaması, çekini ödeyemeyen, ailesinden ticari hayatına kadar mağdur olan iş insanlarının cezalandırılması kabul edilebilir değildir. Türk Ceza Kanunu 170. maddeden dolandırıcıların dahi yargılanıp yarı yarıya ceza indirimi ve denetimli serbestlik hükümlerine tabi tutulduğu değerlendirildiğinde; pek çok firmanın ise devlet ihalesinden hak edişlerini zamanında tahsil edemediği, senet, çek, açık hesap alacaklarını alamadığı, konkordato ilan eden firmalardan alacağını tahsil edemeyip ve icra yoluyla tahsil kabiliyetleri de ellerinden alındığı gerçekleri göz önüne alındığında; tek dertleri binbir güçlükle kurdukları şirketlerini kurtarmak olan iş insanlarını, 'hırsız, gasp, cinsel istismar, dolandırma, uyuşturucu, yaralama vs. gibi suçlardan' daha ağır cezalara mahkum etmek çözüm değildir.” mesajı verdi.
BEŞ YIL ÇALIŞSA BORCUNU ÖDER
Yaşanan bu durumun çeke itibarını geri kazandırmadığını ifade eden Yorgancılar, “Vergisini ödeyen, istihdam sağlayan iş insanlarını, zamanında borcunu öde(ye)mediği için cezaevine geri çağırmak ve 5 yıl hapis süresinde borçlarını da ödemelerini beklemek, iş insanlarına suçlu damgası vurmak adil değildir. Bu nedenlerle, yeni bir infaz düzenlemesine acilen ihtiyaç vardır. Hapis yerine bu noktada önerimiz; öncelikle iş insanının ticari faaliyetlerine devam etmesini sağlayıp borcunu ödemesine olanak tanınmasıdır.” diye konuştu.
Bir dönem çek yasası mağdurlarının kamoyundaki sesi olan iş insanı Haydar Zirek de gazetemize yaptığı açıklamada, “Çek yasası mağdurları denetimli serbestlik kapsamında olmayan tek suç olarak görüldüğü için sadece infaz düzenlemesinden faydalanamıyorlar. Diğer tüm suçlar için mahkumların tahliyelerine beş yıl kalmışsa serbest bırakılıyorlar. Terör ve çek yasası mağdurları hariç. Uyuşturucu, taciz, tecavüz, cinayet hepsi serbest. İnanılır gibi değil.” ifadelerini kullandı. 15 Ağustos'ta çek yasası mağdurlarının açık cezaevine teslim olmak zorunda olduğunu belirten Zirek, “Fakat 15 Ağustos'a kadar cezaevindeki tüm suçlular infaz süresi beş yılın altında ise denetimli serbestlik ile serbest kalacak. Devletin hazinesine adli para cezasını yatıramayan esnaf ise devlet tarafından hapiste tutulmaya devam edecek. Esnafı, diğer suçlardan daha büyük bir suç kapsamında tutup, terör suçluları ile birlikte cezaevinde tutmaya devam ediyorlar.” görüşünü paylaştı.