Çeltikte hasat zamanı

Mayıs ayında tohumların toprakla buluşturulmasının ardından filizlenen ve meşakkatli bir süreç ile olgunlaşan çeltikte, hasat mesaisi başladı. Samsun, Balıkesir, Edirne, Çorum ve Diyarbakır’da biçerdöverler tarlalarda…

Türkiye’nin birçok ilinde çeltik mesaisi başladı. Biçerdöverler, bu kez çeltik için tarlalarda. Bafra’da 151 bin dekar ekili alandan bu yıl 130 bin ton rekolte bekleniyor.

Bafra Ziraat Odası Başkanı Osman Tosuner, hafta başı hasadına başlanan çeltikte verimin ve kalitenin iyi olduğunu belirterek, “Şu an dönüme 800 kilo bekliyoruz. Randıman çok yüksek, fiyatlar iyi. Bafra çeltiği kalitede dünyada lider. Pirinç, sofraya gelene kadar üretici çok emek veriyor. Tüketici ve yönetenler, üreticiyi dikkate almalı. Şehirde yaşayanlar çiftçiyi el üstünde tutmalı.” dedi.

Bafra’nın üretim merkezi olduğunu ve 12 ay tarlaların boş kalmadığını ifade eden Tosuner, şöyle devam etti:

“Bafra Ovası’nda tarım yapmaktan gurur duyuyoruz. En büyük sıkıntımız girdiler. Bizi yöneten idareciler de bunu göz önüne alsın. Çiftçinin mağdur olmaması ve göçün önlenmesi için destek istiyoruz. Mazot, gübre, ilaç, hayvan yemi, enerji maliyetleri çok yüksek. İşçi sıkıntısı yaşıyoruz. Enflasyonu üretimdeki sıkıntılar tetikliyor. Girdiler düşerse enflasyon da düşer.”

Osman Tosuner

EDİRNE’DE HASAT 40 GÜN SÜRECEK

Türkiye'de çeltiğin yarısına yakınının üretildiği Edirne'de de hasat sürüyor. Yaklaşık 500 bin dekar alanda gerçekleştirilen hasadın bir ay sürmesi bekleniyor.

Üyüklütatar köyünden üreticilik yapan Egemen İzmir, bu yıl yaşanan kuraklıktan dolayı rekoltenin düşük olacağını öngördüğünü söyledi. Dekar başına ortalama 750-800 kilogram verim almayı beklediklerini dile getiren İzmir, "Bugün siftah yaptık. Yaklaşık 130 günde olgunlaşıyor. Her gün başında olman gerekiyor. Çok zahmetli bir iş. Bir bebek gibi ilacını, suyunu her gün takip etmek gerekiyor. Hasat yaklaşık 40 gün devam eder. Tarlada hasat ettikten sonra kurutma işlemi gerçekleşecek." dedi.

DİYARBAKIR’DA HASAT ORAKLA

Diyarbakır'da 1957 metre yüksekliğindeki Karacadağ'da, Türk Patent ve Marka Kurumunca tescillenen Karacadağ pirinci yetiştiriliyor. Karacadağ eteklerinde kar sularının erimesiyle beslenen kaynaklardan sulanan Karacadağ pirincinde hasat dönemi başladı.

Rengi, aroması ve lezzetiyle diğer pirinç türlerinden farklılık gösteren pirincin başaklarını erkekler taşlı arazide orakla biçerken kadınlar da elleriyle topladıkları ürünü heybelerle taşıyor. İşçilerin topladığı çeltik halindeki Karacadağ pirinci, boş arazilere serilerek güneş altında doğal olarak kurumaya bırakılıyor.

KIŞLIK SEBZEDE ZARAR VAR

Bafra Ziraat Odası Başkanı Osman Tosuner, hafta içi bölgedeki yağışların kışlık sebzelerde büyük zarara neden olduğunu belirtti. Tosuner, “5 bin dönümde ekili kışlık sebze yok oldu. Bölgede aralıksız 45 dakika yağmur yağdı. Aşırı yağış sebebiyle ovalar, düz olan yerler, akıntının olmadığı yerler hasar aldı. Ağıllar, Türbe, Karıncak, Karpuzlu, Koşu, Yeşilyazı ile Doğanca Mahallelerinin bir kısmında kışlık ürün ekili alanlarda hasar meydana geldi." bilgisini verdi.

Tarlalardaki suyun yeni kanallar açılarak tahliye edilmeye çalışıldığını aktaran Tosuner, "En büyük sıkıntı kayıt dışı olan, küçük kanalların, vatandaşlar tarafından açılan kanalların temizlenmemesinden dolayı yaşanıyor. Devlet Su İşleri bölge müdürlükleri, sulama birlikleri, bu küçük kanalları keşfedip, bunları kendi bünyesine alıp, her sene ekim ayından sonra temizliğinin yapılması lazım." diye konuştu.

Zarar gören alanlarda karnabahar, pırasa, brokoli ekili olduğunu belirten Tosuner, şunları kaydetti:

"Çiftçi Kayıt Sistemine (ÇKS) kayıtlı bir ürün yok. Devletimiz ÇKS'yi gözetmeden, İlçe Tarım ve Orman Müdürlüklerine talimat verip, kişilerin bilgilerini alıp, muhtarın denetimiyle bu zararların ödenmesi gerekir. Çiftçilerin, bankalara, tarım kooperatiflere borcu var. Faizlerde indirimlere gidilmesini ve borçlarının ertelenmesini istiyoruz."

Sonraki Haber