Cem Garipoğlu'nun kefeni neden yok? Kefen çürür mü? Kefen kaç yılda yok olur?
Katil Cem Garipoğlu'nun mezarından kefen bulunmaması kamuoyunu rahatsız etti. Mezarın açılmasının ardından yurttaşlar 'kefen çürür mü, kefen kaç yılda yok olur' sorularına yanıt aranmaya başladı. İşte merak edilen sorunun yanıtı...
Münevver Karabulut'u canice öldüren Cem Garipoğlu'nun mezarının açılmasının ardından tartışmalar hız kazandı. Garipoğlu'nun mezarından 15 yıl sonra yaklaşık 15 kemik çıkarıldı ve Adli Tıp Kurumu'na götürüldü. Mezarda kefen ya da benzeri bir bezin olmaması ve ceset bütünlüğünün bozulmuş olması ise akıllarda soru işareti yarattı. Olayın üzerine yurttaşlar 'kefen yok olur mu, kefen kaç yılda çürür' diye araştırmaya başladı. İşte merak edilen o soruların yanıtları...
CEM GARİPOĞLU'NUN KEFENİ NEDEN YOK?
Katil Cem Garipoğlu'nun mezarı yasal izinlerin ardından Adli Tıp Kurumu yetkilileri tarafından açıldı. Garipoğlu'nun mezarı başında açıklama yapan Karabulut ailesinin avukatı Rezan Epözdemir olaya ilişkin şu ifadeleri kullandı:
Özellikle dişler, kaldıysa saçlar ve sırt kemiği gibi uzun kemikler üzerinden DNA parçaları alınmak suretiyle biyolojik ve kimyasal inceleme yapılacak. Sonra tekrar buraya getirilip defnedilecek, mezar kapatılacak. Bir hafta içinde kuvvetle muhtemel rapor tanzim edilecektir. Hiçbir kefen, bez yok. Kefen olmaması beni rahatsız etti
Epözdemir'in bu açıklamasından sonra yurttaşlar kefen kaç yılda çürür, kefen kaç yılda yok olur gibi sorulara yanıt aramaya başladı. Peki, mezardan kefen çıkmaması normal mi?
KEFEN YOK OLUR MU? KEFEN KAÇ YILDA ÇÜRÜR?
Kefen, ölü bedenin örtülmesi için kullanılan bir tür kumaştır. Manevi bir anlam da taşıyan kefenin yok olma süresi ise kumaşı türüne, çevresel koşullara ve gömülme yöntemine göre değişiklik gösterir.
Doğal kumaşlardan yapılan kefenler, genellikle birkaç yıl içerisinde toprağa karışabilir. Öte yandan sentetik kumaşların daha uzun sürede yok olduğu bilinmektedir. Pamuk ya da keten gibi doğal kumaların genellikle 5 ile 10 yıl arasında çürüdüğü görülmektedir. Sentetik kumaşlar ise daha uzun süre dayanır ve çürüme süreci bazı durumlarda yüzyıllar alabilir.
Ayrıca kefenin çürümesinde toprağın nem seviyesi, sıcaklık ve havalandırma gibi faktörler de bu süreci etkileyebilir. Kısacası, kefenin çürümesi doğal malzeme kullanıldığında birkaç yıl içinde gerçekleşirken, yapay malzemelerde bu süre çok daha uzun olabilir.