Cemaat yurtlarında kalanlar anlattı

Bir dönem cemaat tarikat yurtlarında kalmak zorunda kalan üniversite öğrencileri, yaşadıklarını Aydınlık’a anlattı. Gençler burada öğrencilere özel bir dini eğitim verildiğini ifade ettiler.

Elfide Nur Atalay, Katip Çelebi Üniversitesi’nde tıp eğitimi alıyor. Orta okul öğrencisi olduğu dönemde ailesinin durumu kötü olduğu için burs kazandığı cemaat yurduna girmek zorunda kaldığını söyleyen Atalay şunları aktardı:

'FARKLI KİTAP OKUMAK YASAK'

“Yurda girmemle birlikte sorumlu hocalarımız bizlere Said Nursi kitaplarından, Fetullah Gülen kitaplarından alıntılar okuyor, onlar üzerine konuşmalar yaptırıyordu. Ben o zaman namaz kılmıyordum ancak namaz kılmaya yönelik ciddi bir özendirme hali vardı. Okulların hedefi 'hizmet' olduğu için, bunun başındaki Fetullah Gülen'e büyük bir saygı duymamız isteniyordu. Onun kitapları ücretsiz dağıtılıyor, ders aralarında buluştuğumuz salonlarda yalnızca onun kitaplarının okunmasına izin veriyordu. Onun sohbetlerinin videoları izletiliyor, ona hayran kalan insanların demeçleri dinletiliyordu. Özellikle İzmir'de verdiği vaazlar ve son süreçte verdiği vaazlar en sık izletilenlerdi.”

'ODALARI DOLAŞARAK NAMAZA VE SOHBETE ÇAĞIRIYORLARDI'

Ömer Göyce ise Konya’da bir cemaatin yurdunda kalmış: “2018 yılı içerisinde kısa süreliğine vakıf/dernek adı altında bir cemaate bağlı yurtta kaldım. Yurdun içerisindeki koridorlardan ezan okunduğu sırada birtakım görevlilerin bütün odaları tek tek dolaşarak öğrencileri namaza çağırdıklarına şahit oldum. Sonradan bu uygulamanın yalnızca ibadet için değil, cemaatten gelen bazı kişilerin katıldığı sohbetlerde de tekrarlandığını öğrendim. Üstelik yurt yetkililerinin öğrenciler üzerinde otoriter tavırlarının da son derece belirgin olduğunu söylemeliyim.”

Muğla’da yaşayan üniversite öğrencisi İlyas Yılmaz ise 2012 yılının yaz tatili döneminde 3 ay boyunca Süleymancıların yurdunda kalmış. Yurtta özel bir eğitim verildiğini söyleyen Yılmaz, “Yaptığımız her şey günlük belirli bir program çerçevesindeydi.” dedi.

KUR'AN BİLGİSİNE GÖRE ÖĞRENCİ GRUPLARI

Öğrencilerin uymak zorunda olduğu programa ilişkin de şunları kaydetti: “Sabah namazı için uyanılıyor ve namaz kılındıktan sonra temizlik yapılıyordu. Her öğrenci kaldığı odası ve odasının bulunduğu katın temizliğinden sorumluydu. Ardından kahvaltı yapıldıktan sonra Kur'an eğitimi başlıyordu. Belirli öğrenci grupları vardı ve bu gruplar öğrencinin Kur’an’daki seviyesine, yaş düzeyine göre belirleniyordu. Her öğrenci grubundan da sorumlu bir hoca vardı. Öğle namazı vaktine kadar Kur'an eğitimi, sure ve dua ezberi gibi eğitimler ile program devam ediyordu. Öğle namazı kılındıktan ve yemek yenildikten sonra Siyer eğitimleri oluyordu. Bu eğitimler 2-3 saat süren eğitimlerdi. Hz. Muhammed'in hayatı anlatılıyordu. Ardından da vakit namazlarının kılınması, ders tekrarı, molalar gibi süreçlerden sonra akşam vakitlerinde ise genellikle dini sohbetler veriliyordu. Bu sohbetler daha çok İslamiyet tarihindeki olaylar veya tarihi kişilikler üzerineydi.”

Sonraki Haber