Cemevi Başkanlığına karşı yalana sarıldılar

Alevi-Bektaşi Kültür ve Cemevi Başkanlığının verdiği hizmetlerin yaygınlaşması ve kabul görmesini istemeyenler harekete geçti. Başkanlığı karalamak için Ardahan’ın Damal ilçesinde cemevi tapularının Cemevi Başkanlığı tarafından toplandığı iddiasını ortaya attılar.

Alevi Bektaşi Kültür ve Cemevi Başkanlığını her koşulda hedef alan ve Alevi toplumunun devletle bağını koparmaya çalışan sözde Alevi kurumlarından Alevi Bektaşi Federasyonu, Alevi Kültür Dernekleri, Pir Sultan Abdal Kültür Dernekleri, Alevi Dernekleri Federasyonu yeni bir kışkırtmaya imza attı.

Bu kuruluşların yayınladığı bildiride göre, Alevi-Bektaşi Kültür ve Cemevi Başkanlığının ‘köy muhtarlarına baskı yaparak cemevi tapularını istediği ve başkanlığa bağlanmasını talep ettiği’ iddia edildi. Açıklamanın devamında Ardahan ili Damal ilçesi Burmadere Köyü Muhtarı Şah İsmail Göyük’ün “cemevlerine yönelik uygulanan asimilasyona ve bu baskılara karşı çıktığı için” gözaltına alındığı ileri sürüldü.

HUSUMETLİLERİNİN ŞİKAYETİYLE GÖZALTINA ALINMIŞ

Damal Dernekler Federasyonu iddialara ilişkin açıklama yaptı. Açıklamada, Burmadere Köy Muhtarı Şah İsmail Göyük’ün bahsedildiği gibi değil, husumetli olduğu kişilerin şikayeti nedeniyle göz altına alındığı kaydedildi.

Açıklamada muhtara karşı bir saldırı olduğu belirtilerek şu ifadeler kullanıldı:

“Bilindiği üzere geçen seçimlerde hem Damal'da hem de köylerimizde yenilikler, değişimler yaşanmıştır. Bu değişimlerden biri de Burmadere köyümüzün muhtar seçimlerinde olmuştur. Seçimler sonucunda köyün yeni muhtarı Şahismail Güyük olmuştur. Köyde birkaç hafta önce muhtar ve birkaç köylü arasında yaşanan kişisel mesele büyümüş ve muhtarımız İsmail Güyük'e yönelik bir karalama kampanyasına dönüşmüştür. Kişisel hırslar sebebiyle köy muhtarımız hakkında, geçmiş internet kayıtlarında 68 Kuşağı Devrimcilerini andığı için ‘terörist’ denilerek şikayette bulunulmuş ve bu yüzden hakkında soruşturma başlatılmıştır.

“Bu sebeple muhtarlık görevi tehlikeye girmiştir. Öncelikle bilinmelidir ki İsmail Güyük Burmadere köy halkının iradesiyle göreve gelmiştir. Burmadere Muhtarını asılsız sebeplerle ‘terörist’ diye yaftalayarak görevinden uzaklaştırmaya çalışmak en başta Burmadere halkının iradesine bir darbedir.”

Öte yandan Alevihaberler sitesi muhabirlerinin Ankara, Ardahan, Damal, Burmadere ve çevre köylerde yaptığı araştırmada, söz konusu iddiaların tamamen yalan ve halkı birbirine karşı kışkırtma amacı taşındığının ortaya çıkartıldığı belirtildi.

BÖYLE BİR YETKİSİ YOK

Muhabirler araştırmalarında Alevi-Bektaşi Kültür ve Cemevi Başkanlığının hiçbir yerde cemevlerinin tapularını talep etmediği ve tek bir cemevinin dahi başkanlığa bağlama talebinin yapılmadığını ortaya koydu. Alevi Bektaşi toplumunu korku ve endişeye sevk etmek amacıyla, çeşitli inkarcı ve fitneci odaklar tarafından cemevlerinin tapularının toplandığı ve cemevlerini Alevi-Bektaşi Kültür ve Cemevi Başkanlığına bağlamak istedikleri yalanının ortaya sürülmeye çalışıldığını saptadılar.

Alevi-Bektaşi Kültür ve Cemevi Başkanlığı’nın kanunen kimseden tapu toplama yetkisinin ve bir hizmet kurumu olarak, hiçbir cemevini kendisine bağlama yetkisi olmadığı belirtildi. Cemevlerinin, ihtiyaçlarının karşılanması amacıyla dilekçe ile başkanlığa başvurmaları halinde, taleplerin değerlendirdiği aktarıldı.

Sonraki Haber