Çene ağrısı kalp krizi bulgusu olabilir

  • Çenenin alt kısmında başlayan ağrının kaynağı ne olabilir?

Ağızla ve dişlerle ilgili sorun olmamasına karşın dişlerde, çenede duyumsanan ağrının önemli başka nedenleri olabilir. Ağız ya da diş kökenli olmadığı zaman dişlerde ya da çenede hissedilen ağrı, uyuşma başka bir sorundan kaynaklanabilir. Bu tür ağrılara yayılan ağrı adı verilir. Yayılan ağrı, kaynaklandığı yerden başka bir yerde duyumsanan ağrıdır. Ağrı, bir soruna karşı bizi uyarmak için uyarılar üreten sinir sisteminin yaşamsal işlevidir. Bu yüzden ağrıyı yaratan nedenin bulunması ve sorunun giderilmesi sağlık açısından büyük öneme sahiptir.

DİŞLER VE ÇENEDEKİ AĞRILARIN NEDENLERİ

Vücudun başka bir bölgesindeki sorundan kaynaklanan ama dişlerde ve çenede duyumsanan ağrıların çok çeşitli nedenleri vardır. Bunların başlıcaları kas ve sinir sayrılıkları ile kalp-damar rahatsızlıklarıdır. Kas ağrıları, çoğunlukla boyna çeneye yayılan ağrılara yol açar. Çene kaslarında kasılma gerginlik gibi nedenlerle oluşan ağrılar doğrudan dişlere yayılarak diş ağrısı olarak algılanır. Beyinden çıkan on iki çift sinirden biri olan ve yüzde duyu uyarısını sağlayan Trigeminal sinir adı verilen sinirden kaynaklanan ağrılar da dişlerde ve çenede duyumsanabilir. Yeme, yutma ya da yüze ve çeneye dokunma ağrıyı arttırabilir. Sinir sistemindeki sinirlerin doğrudan hasar görmesiyle ortaya çıkan ağrı da diş, dişler ve çenede ağrıya neden olur. Dişler ve çenede duyumsanan yayılan ağrının bir diğer nedeni de migren ve kafada yer alan sinir ve damarlardaki değişikliklerin yol açtığı baş ağrısıdır. Sinüsler ve burundaki sorunların neden olduğu yansıyan ağrı özellikle üst dişlerde hissedilir. Tüm bu fiziksel nedenler dışında bazı psikolojik sorunlar da diş ve çene ağrısına neden olabilir.

KALP KRİZİ

Yeryüzü ölçeğinde, ölüm nedenlerinin başında gelen kalp krizi, omuz, kol ve çenede ağrıya neden olabilir. Özellikle çenenin sol tarafındaki ağrı kalp krizinin önemli belirtilerinden biridir. Kalbi çevreleyen kaslarda ve sinirlerde oluşan gerilim, önce sol kol, oradan sol omuzda oluşturduğu ağrı çenenin sol tarafına ulaşarak tüm çeneye yayılabilir, dişlere kadar gidebilir. Çenenin sol kısmındaki uyuşma ya da ağrı ihmal edilmemesi gereken bir durumdur. Özellikle sabahları olan çene ağrısı kalp krizi habercisi olabilir. Sabah saatlerinde vücuttaki kan en yoğun halindedir. Bu yüzden de kan basıncı fazla olur ve kalp krizi riski artar. Bunun dışında koşmak gibi yoğun bir fiziksel aktivite sonrasında çenede duyumsanan ağrı da kalp krizinden kaynaklanıyor olabilir. Dişler ve çenedeki ağrı beyin tümörleri, kafa içi anevrizması ve diğer ciddi beyin hastalıkları kaynaklı olabilir. Çene ağrısı kalp krizi hakkında başlangıç bilgilerini vermesine karşın tanı elektro kardiografi ve kalp damarlarının görüntünlenmesi ile konur ardından tedavi edilir.

Sonraki Haber