Cenevre görüşmeleri Libya’da ateşkes getirecek mi?

Libya’da Trablus merkezli Ulusal Mutabakat Hükümeti ile Tobruk merkezli Temsilciler Meclisi arasındaki Cenevre’de süren ateşkes görüşmelerinin ilk aşamasından sonuç çıkmadı.

Birleşmiş Milletler Libya Destek Misyonu'nun (UNSMIL) çağrısıyla Cenevre'de yapılan diyalog görüşmeleri Libya’da çatışan tarafların “tam ateşkes” sağlamasını hedefliyordu. Dünyanın dikkatle izlediği görüşmeler dün (Cumartesi) sona erdi.

Görüşmelerde Başbakan Feyyaz el-Serrac liderliğindeki Trablus Hükümeti ile General Halife Hafter liderliğindeki Libya Ulusal Ordusu temsilcileri hazır bulundu.

İKİNCİ TUR 18 ŞUBAT’TA

Görüşmelere ev sahipliği yapan Birleşmiş Milletler, “kapsamlı bir ateşkes anlaşması yapmak için müzakerelere devam etme gereği”ni vurgularken, 18 Şubat’ta müzakerelerin ikinci turunun yapılmasını önerdi. Taraflardan beşer temsilcinin katılımıyla oluşturulan askeri komisyon, ateşkesin detaylarını tartışmayı sürdürecek.

BM Libya Özel Temsilcisi Ghassan Salame daha önce iki tarafın tam ateşkese ulaşma hedefine sahip olduklarını ancak farklı konularda “ayrışma noktaları”na sahip olduğunu söylemişti.

TOBRUK TARAFI 'ŞARTLI' KABUL ETMİŞTİ

Libya Ulusal Ordusu Komutanı Halife Hafter'in müttefiki Tobruk merkezli Temsilciler Meclisi, diyalog görüşmelerine katılmak için bazı şartlar öne sürmüştü.

Meclis Sözcüsü Abdullah Buleyhik, Meclis'in internet sitesinde yayınlanan video görüntüsünde, 5 Şubat’ta Akile Salih başkanlığında toplanan Meclis'in, Cenevre'de yapılması planlanan diyalog görüşmelerine katılmak için şartlarını belirlediğini söylemişti.

Buleyhik, Meclis'in şartlarını şu şekilde sıraladı:

"Meclis temsilcileri, Meclis çatısı altında belirlenecek. UNSMIL'in Cenevre'deki diyalog görüşmelerine katılmak için seçeceği ve bağımsız 14 kişiden oluşacak liste Temsilciler Meclisi'ne sevk edilecek. Diyalog komitelerinin görevleri, süresi ve çalışma mekanizmaları açıkça belirlenecek. Görüşmelerde Meclis'in onayı alınmadan hiçbir hükümet kabul edilmeyecek veya onaylanmayacak. Meclis temsilcileri sayısıyla Devlet Yüksek Konseyi temsilcilerinin sayısı eşit olmayacak."

Tobruk tarafının görüşmeler öncesi detaylı şartlar öne sürmesi, diyalog görüşmelerinde olumlu bir sonuç çıkma ihtimalinin zayıf olduğunu göstermişti.

ATEŞKES GÖRÜŞMELERİ SÜRERKEN ASKERİ SEVKIYAT

Geçen ay Berlin'de yapılan Libya zirvesinde dünya liderleri ülkedeki tüm yabancı müdahaleleri sona erdirmek ve uzun süredir devam eden iç savaşın sona ermesine yardımcı olmak için silah ambargosu kararı almıştı.

Cenevre’de ateşkes görüşmeleri sürerken Halife Hafter güçlerine Birleşik Arap Emirlikleri tarafından yapılan askeri yardımların detayları ortaya çıkıyor. Libya’da ateşkesin başladığı 12 Ocak tarihinden itibaren, BAE’den bu ülkenin doğusundaki askeri havalimanlarına ya da Mısır’ın Libya sınırı yakınındaki askeri hava üsleri yönüne çok sayıda kargo uçuşu gerçekleştirildiği tespit edildi.

Hava trafiği gözlemcileri, 12-26 Ocak tarihlerinde BAE’deki askeri havalimanlarından havalanan 37 kargo uçağının Libya’ya doğru yol aldığını paylaştı. Gözlemciler, günde 2-3 sefer yapan bu kargo uçaklarının bazen takip sisteminin dışına çıkarak indiği hava üssünü gizlemeye çalıştığını, bazılarının ise Libya'nın doğusu ve Mısır’ın batısındaki askeri hava üslerine inişinin kaydedildiğini belirtti.

HAFTER’İN İTHAL SAVAŞÇILARI

Güvenlik görevlisi olma hayaliyle BAE'ye giden ve buradan Halife Hafter saflarında zorla savaştırılmak için Libya'ya götürülen 80 Sudanlı bu hafta ülkesine dönmüştü.

Ülkelerine geri dönen grubun sözcüsü Abdullah el-Hac Abbas, bir televizyon kanalına yaptığı açıklamada, "Abu Dabi’den nereye gittiğini bilmediğimiz BAE’ye ait bir askeri uçağına bindik. Nereye gidiyoruz diye sorduğumuzda BAE’li güvenlik şirketinden bir yetkili, Güney Afrika’ya iş gereği gittiğimizi söyledi" demişti.

Sonraki Haber