Cennet elması hasadı sorunlu başladı: Üretici çözümü imece usulüyle kurutmakta buldu

Halk arasında ‘Trabzon Hurması’ adıyla bilinen ‘Cennet Elması’ hasadı başladı. Diğer ürünlerde olduğu gibi üretici elmada da pazarlama ve depolamada sorun yaşıyor. Bölgeye depolama ve kurutma alanları için yatırım yapılmayınca üretici çareyi kendi imkânlarıyla kurutmakta buldu

Türkiye’nin ‘Cennet Elması’ üretiminin yaklaşık yüzde 60’ını gerçekleştiren Denizli’nin Honaz ilçesinde hasat başladı. Hem yaş hem de kuru olarak iç pazara ve ihracata giden ‘Cennet Elması’ üretiminde bu yıl hava şartları nedeniyle rekolte biraz düşük gerçekleşti. Üretici de çözümü elmalarını kendi olanakları ile kurutarak pazarlamada buluyor. Denizlili üreticiler, konu komşu, eş dost tüm aile bireyleri bir araya gelerek imece usulü ile hasat ettikleri ürünün kabuklarını soyup kurutuyor. Kabukları soyulan meyveler, özel aparatlarına takılarak kurumaya bırakılıyor. 25-30 günlük bir sürecin ardından kuruyan ürünler, kasalara yerleştirilerek pazarlamaya hazır hale geliyor.

‘PAZARLAMA SORUNU ÇÖZÜLMELİ’

Üretici Tevfik Yurtseven, “Oldukça zahmetli bir çalışmanın sonunda hasat ettiğimiz meyveler hava şartları nedeniyle bu yıl bizi çok memnun etmedi. Girdi maliyetlerimiz çok arttı. Bu işten para kazanabilmek için elbirliğiyle bunları kurutarak pazarlamaya bakıyoruz. Ancak bu konuda da bazı sorunlar yaşıyoruz. Hem bakanlıktan hem de belediyeden pazarlama sorununun çözümüne yönelik destek istiyoruz.” dedi. Üretici Mesut Sarı da şöyle konuştu:

“Pazarlama konusunda ve depolamada sorun yaşıyoruz. Hem depolama hem de kurutma alanlarının bakanlıkça ve belediyelerce yapılması gerekiyor. Biz ürünü kendi imkânımızla yaptığımız ızgaralarda kurutuyoruz ancak açık alanda olduğu için ister istemez toz vb. kirliliği önlemek mümkün değil. Yapılacak kurutma fırınında hem süreç kısalacak hem de daha hijyenik koşullarda kuruyacak. Kuruyan meyveler uzun bir süreçte tüketildiği için bölgeye soğuk hava deposu yapılarak bizim depolama sorunumuzu çözmeli.”

Cennet elması üreticileri, kurutmak için soydukları meyvenin kabuğunda da sirke yapıldığını bunun da kurulacak ortak tesislerde yapılarak kazançlarının artması gerektiğini belirttiler.

Sonraki Haber