Cephedeki gazeteci anlattı: Ukrayna ordusu varoluşsal krizde

Donetsk’te yaşayan Rus/İtalyan gazeteci Vittorio Nicola Rangeloni, Ukrayna cephesindeki son durumu anlattı. Rus Silahlı Kuvvetlerinin Donbass cephesinde sürekli ilerlediğini belirten Rangeloni, Ukrayna ordusunun varoluşsal sorun yaşadığını bildirdi

Donetsk’te yaşayan Rus/İtalyan gazeteci Vittorio Nicola Rangeloni, Ukrayna cephesindeki son durumu anlattı. Rus Silahlı Kuvvetlerinin Donbass cephesinde sürekli ilerlediğini belirten Rangeloni, “Ugledar, Selidovo ve Gornyak'ın kontrolünü kaybeden Ukrayna ordusu Kurakhovo'nun kontrolünü de kaybetmek üzere.” dedi.

Tüm bu yerlerin Donetsk Oblastı'ndaki Ukrayna askeri lojistik zincirinin önemli halkalarını temsil ettiğini vurgulayan Rangeloni, Rusya’nın Kurakhovo'nun kontrolünü ele geçirdikten sonra Pokrovsk ve Mirnograd'ı ele geçirmeyi düşünmeye başlayabileceğini söyledi.

‘GENİŞ BİR KORİDOR AÇILACAK’

Rus/İtalyan gazeteci, Pokrovsk’un, Donetsk bölgesinin orta kesiminde Kiev tarafından kontrol edilen son şehir olduğunu belirtti. Bunun da Moskova için Dnepropetrovsk bölgesine kadar geniş bir koridorun açılacağı anlamına geleceğini vurgulayan Rangeloni, “Ayrıca, bu bölgedeki operasyonları tamamlayan Rus ordusu, Konstantinovka, Kramatorsk ve Slaviansk kentsel yığılması gibi cephenin yeni yönlerine girmeye başlayabilir. Ukrayna'nın moralinin giderek düşmesi ve yeni birlik bulmanın giderek zorlaşması domino etkisi yaratabilir.” ifadelerini kullandı.

‘KURSK’TA PLANLAR TERS GİTTİ’

Rangeloni, Ukrayna’nın Kursk operasyonunu da değerlendirdi. Ukraynalı komutanların amacının Rusya'yı, Donbass'taki kaynaklarını yeni bir cepheye kaydırmaya zorlamak olduğunu belirten gazeteci, “Bu şekilde Rusya'nın Avdeevka'dan Pokrovsk'a doğru hızlı ilerleyişinin durdurulması hedefleniyordu. Gerçekte ise Ukrayna birlikleri Kursk bölgesinde karmaşık bir durumda sıkışıp kalmıştı, öyle ki Rus ordusunun rekor sürelerde ilerlemeye devam ettiği Donetsk bölgesinde çok daha faydalı olabilecek seçkin tugayların katılımına ihtiyaç duydular.” dedi.

KORELİLER SAVAŞ CEPHESİNDE Mİ?

Diğer yandan son haftalarda Kore Demokratik Halk Cumhuriyeti (KDHC)’ne bağlı birliklerin Ukrayna’da savaştığına dair çok fazla iddia var. Rangeloni, Batılı istihbarat servislerinin önce binlerce, sonra da on binlerce Koreli askerin Kursk'taki Rus cephesinde konuşlandığından bahsettiğini, ancak bu askerlerin savaşa katıldığına dair hiçbir kanıt sunmadığını belirtti.

Moskova ve Pyongyang’ın askeri alanda işbirliği anlaşmaları imzaladığını hatırlatan gazeteci, “Bu da teknik olarak Kore Demokratik Halk Cumhuriyeti askerlerinin Rusya'da savaşmasını öngörebilir, ancak şu anda gördüklerimiz somut gerçeklerden yoksun spekülasyonlardan ibaret.” dedi.

Rangeloni ayrıca KDHC askerlerinin bölgeye konuşlandırılsa bile (yaklaşık 10 bin asker), çatışmanın dengesini değiştirmeyeceğini fakat herhalükarda bunun çok önemli bir jeopolitik sinyal olduğunu vurguladı.

ORDUDAKİ VAROLUŞSAL SORUN

Ukrayna ordusundaki seferberlikle ilgili de konuşan Rangeloni, cephedeki kayıplarla başa çıkabilmek için ordunun genişletilmeye çalışıldığını söyledi.

“Askere alma ekipleri her gün vatandaşlarını sokaklardan toplayarak zorla askere alıyor.” diyen gazeteci, “Yeni askere alınanlar genellikle uygun eğitim almıyor ve hepsinden önemlisi çok az motivasyona sahipler. 150 bin yeni asker hedefi ulaşılamaz değildir, fakat her halükarda büyük sayılar kalite ile eş anlamlı değildir. Bu faktörler tehlikeli sonuçlara yol açabilir”. değerlendirmesinde bulundu.

Rangeloni Ukrayna ordusunun istikrarı için bir başka varoluşsal soruna dikkat çekerek bunun da 2022'den bugüne (Ukrayna kaynaklarına göre) 100 ila 170 bin arasında olan firariler olduğunu bunların sayısının da her gün güncellendiğini belirtti.

Sonraki Haber