‘Cep’ten ilk sinyal geldi

Türkiye’nin ilk cep uydusu, Grizu 263A önceki gün 1 saatlik yolculuğun ardından yörüngesine yerleşti. Uyduyu tasarlayan takımın danışmanı Prof. Dr. Bülent Ekmekçi, cep uydusu teknolojisinin maliyeti düşüreceğini söyledi.

Türkiye’nin ilk cep uydusu önceki akşam saat 18.25’de ABD’den uzaya fırlatıldı. 525 kilometre uzağa giden uydu yörüngesine oturdu ve ilk sinyal alındı. Zonguldak Bülent Ecevit Üniversitesi (BEÜ) Mühendislik Fakültesi öğrencilerinden oluşan Grizu-263 Uzay Takımı'nın tasarladığı ve ABD'nin Florida eyaletinde bulunan Cape Canaveral Üssü'nden uzaya fırlatılan Grizu 263A adlı uydunun sinyalleri başarıyla alındı. Grizu 263A, yola çıkmasından yaklaşık 1 saat sonra yörüngesine yerleşti. Grizu-263 Uzay Takımı'nın sosyal medya hesabından yapılan paylaşımda, "Uydumuz 'Grizu-263A'dan ilk sinyaller başarıyla alındı, uydumuz hayatta. Sinyallerimizin alınmasını sağlayan Mehmet Fatih Engin, Tahsin Çağrı Şişman, İbrahim Arda, Yılmaz Barış Erkan ve Bilge Demirköz hocamıza çok teşekkür ederiz" denildi.

TAKIM KAPTANINDAN İLK MESAJ

Takım kaptanı Çağla Aytaç Dursun da sosyal medya hesabından, "Gurur. Tasarladık, ürettik, test ettik ve uzaya gönderdik. Şimdi sapasağlam görevinin başında uydumuz Grizu-263A." ifadelerini kullandı.

Uydunun fırlatılma anını takım üyeleri ve ve protokol üyeleri, Zonguldak Bülent Ecevit Üniversitesi (BEÜ) Sezai Karakoç Kültür Merkezinde birlikte izledi.

Takımın danışmanı Prof. Dr. Bülent Ekmekçi, Aydınlık’a yaptığı açıklamada, cep uydusunun Türkiye’de alanında ilk olduğunu söyledi. Ekmekçi, “Sensör verilerimizi kontrol ediyoruz. Uzaydan gelen verilerle uydumuzun alt sistemlerinin performansını değerlendiriyoruz. Uydu işlerlik kazanmaya başladı. Deneysel verileri yorumlayıp değerlendireceğiz. Haberleşme olgularını test edebiliyoruz. Davranışsal özelliklerini görmeye çalışacağız” dedi.

Dünyada teknolojilerin giderek daha küçüldüğünü anlatan Ekmekçi, “Kullandığımız cep telefonları da öyle. Artık her şeyin küçüğünü yapmak istiyoruz. Küçüldükçe maliyet düşüyor. Düşen maliyetle daha kapsamlı nitelikli işler yapabiliyoruz” diye konuştu. Deneysel olan projenin gelecekte benzer çalışmalara alt yapı sağlaması bekleniyor. Grizu-263A, adını Kozlu’da 1992 yılında gerçekleşen grizu patlamasında hayatını kaybeden 263 madenciden alıyor.

Sonraki Haber