Çevre Kanunu’nda değişiklik içeren teklif komisyonda

Muhalefet milletvekilleri, Çevre Kanunu’nda yapılacak değişiklikle kıyıların ve sahil şeridinin Türkiye Çevre Ajansının yönetimine devredilmesinin “mafyalaşmaya” neden olacağını bildirdi.

Yerel yönetimlerin devre dışı bırakıldığını da anlatan muhalefet milletvekillerine Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakan Yardımcısı Mehmet Emin Birpınar, “Yerel yönetimlerin ajansın yaptığı işi yapma yetkisi var ama yapmıyor, ne yapalım” diye yanıt verdi.

Ak Parti milletvekillerinin imzasını taşıyan, müsilaj ve imara ilişkin düzenlemeler içeren Çevre Kanunu ve ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi'nin görüşmelerine, TBMM Bayındırlık, İmar, Ulaştırma ve Turizm Komisyonunda başlandı.

‘BAZI MADDELER OLUMLU’

Teklifin Anayasa'ya aykırı olduğu iddiasıyla verdiği önerge üzerinde söz alan CHP İstanbul Milletvekili Gökan Zeybek, teklifte çok olumlu maddeler bulunduğunu ancak 29'uncu maddenin Anayasa'ya aykırı olduğunu söyledi. Maddenin kıyılar ve sahil şeritlerini mafyalaştıracağını söyleyen Zeybek, maddenin geri çekilmesini istedi. Kıyılar ve sahillerin Türkiye Çevre Ajansı tarafından değil, devlet tarafından kontrol edilmesi gerektiğini vurguladı.

‘DENİZ CANLILARI ZARAR GÖRÜYOR’

Teklifin ilk imza sahibi Ak Parti İstanbul Milletvekili Mustafa Demir, teknelerin, yatların kıyıya yanaşıp ağaçlara halat veya rastgele denizlere çapa atmalarının, deniz canlılarının zarar görmesine ve azalmasına yol açtığını anlattı. Mapa ve şamandıra sistemlerinin yapılmasının bakanlıkta olduğunu söyleyen Demir, bakanlığın, bu projelerin gerçekleştirilmesini Türkiye Çevre Ajansı gibi tüzel kişilikler üzerinden yapabileceğine işaret etti.

CHP Aydın Milletvekili Hüseyin Yıldız, maddenin iptali için Anayasa Mahkemesine başvuracaklarını bildirdi.

‘BELEDİYE YAPMIYOR…’

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakan Yardımcısı Mehmet Emin Birpınar, 29’uncu maddeyle sadece özel çevre koruma bölgelerindeki kıyılara ilişkin yetki alınmasının hedeflendiğini anlattı. Salgın sürecinde artan tekne trafiğinde özellikle büyük gemilerin çapa atmasının, deniz yaşamına zarar verdiğini dile getiren Birpınar, teklifle devletin bu konudaki denetim yetkisinin devredilmediğine dikkati çekti. Birpınar, bu hizmetlerin kanunla kurulan Türkiye Çevre Ajansı eliyle verilmesinin amaçlandığını belirtti. Birpınar, şöyle dedi:

"Bu, ajans eliyle yapılacak ve kar amacı gütmeyecek bir iştir. Anayasa'ya aykırı da değildir. Ajans hizmet verecek, denetim yapmayacak. Atık temizleme de var. Yerel yönetimlerin ajansın yaptığı işi yapma yetkisi var ama yapmıyor, ne yapalım…”

Komisyonda önerge kabul edilmedi, teklifin geneli ve maddeler üzerine görüşmeler sürdü.

Sonraki Haber