Çevrimiçi propaganda hesapları, Gazze'nin acılarını itibarsızlaştırıyor

Çevrimiçi İsrail trol hesapları, Gazze'ye desteği zayıflatmak amacıyla dezenformasyona başvuruyor. Gazze'deki acıları sulandırmaya yönelik çevrimiçi operasyon, son zamanlarda sıklıkla kullanılmaya başlanan "Pallywood" teriminde vücut buluyor.

"Palestine" (Filistin) ve "Hollywood" kelimelerinin birleşimi olan bu terim, Gazze'den gelen acı hikayelerin propaganda amaçları için uydurulmuş veya abartılmış olduğunu ima ediyor. Filistin destekçilerine suçlamalar “kiralık aktör” kullanmak, görüntüleri düzenleyerek gerçeği manipüle etmek kısacası olayları çarpıtarak sunmak gibi çeşitli iddialara kadar uzanıyor.

İSRAİL TROLLERİ

France 24'te konuya ilişkin yapılan haberde bu terimin, “Gazze'deki gerçek zorlukları itibarsızlaştırmak ve Filistinlileri mağduru oynuyormuş gibi göstermek amacıyla uydurulan kasıtlı bir girişim olduğu” vurgulandı.

Gazzeli Saleh Al-Jafarawi, İsrail yanlısı sosyal medya hesapları tarafından yapılan "Pallywood" iddiaları arasında öne çıkan isimlerden biri. Jarafawi'ye bu hesaplar tarafından Hamas için çalışan bir "kriz aktörü" olduğuna dair suçlamalar yöneltiliyor.

Al-Jafarawi, Instagram üzerinden Gazze'deki durumu belgelemek amacıyla savaşın başlangıcından bu yana aktif olarak videolar paylaşıyor. Ancak İsrail yanlısı hesaplar, bir gün hastane yatağında, ertesi gün ise Gazze sokaklarında yürüdüğü iddialarını içeren videoları paylaşarak bilgi kirliliğine yol açtı.

'YARALIYMIŞ GİBİ YAPIYOR'

Al-Jafarawi'nin hastane paylaşımlarında aslında “yaralıymış” gibi yaptığı iddiası hızla yayıldı, France 24'ün haberine göre resmi hükümet profilleri dahi bilerek veya bilmeyerek bu amaca hizmet etti. Hatta İsrail'in resmi Twitter/X hesabı da hikayeyi iki ayrı tweet ile paylaştğı ancak birkaç saat sonra sildiği öne sürüldü.

Bu iddia daha sonra birçok haber kuruluşu tarafından çürütülmüş olmasına rağmen videonun, Hananya Naftali adlı Netanyahu'nun eski bir çalışanı tarafından bir kez daha paylaşıldığı ve viral olduğu ifade edildi.

AMAÇ SULANDIRMAK

Benzer trol operasyonlarının Gazze'deki El-Şifa Hastanesinde de yoğun biçimde uygulandığı görüldü. “Pallywood” gibi dezinformasyonların oluşturulmasının bir nedeni, çatışmaların veya olayların insana zulmeden yönlerini sulandırmak. Hamas yönetimindeki sağlık otoritesine göre 7 Ekim'den bu yana çoğunluğu sivil olmak üzere 14 binden fazla kişi Gazze'de hayatını kaybetti.

Birkbeck Üniversitesinde kıdemli öğretim üyesi olan Dr. Robert Topinka'ya göre, "Pallywood propaganda aracıdır. Gazzelilerin şu anda inanılmaz bir acı çektiği açıkça görülmektedir. Bunun için sonsuz kanıt var. Bu acıyı şişiriyormuş gibi göstermek, gerçekten neler olduğu hakkında işleri sulandırmaya yarar. Bu, Gazze'yi daha küçük bir insani felaket gibi göstermeye yardımcı olur."

OPERASYONUN SOMUT SONUÇLARI

Pallywood gibi dezenformasyonların, Filistinlilerin zorluklarını itibarsızlaştırmanın yanı sıra somut sonuçları da var. Sadece bu dezenformasyona kurban gidenlerin hayatları üzerinde değil, aynı zamanda daha büyük barış çabaları üzerinde de etkisi olabilir. Topinka, "Bu, ateşkes kampanyalarını zayıflatabilir veya diplomatik çabaları bile zayıflatabilir" diye uyarıyor.

Sonraki Haber