ChatGPT'ye 'hırsızlık' davası

Yapay zeka destekli sohbet robotu ChatGPT'ye bir ABD'li yazarlardan tepki geldi. ABD Yazarlar Birliği, ChatGPT'nin çatı şirketi OpenAI'ye karşı, şirketi "kitlesel ölçekte sistematik hırsızlık" yapmakla suçlayarak dava açtı.

Game of Thrones kitap serisinin yazarı George RR Martin, Microsoft destekli şirketi telif hakkıyla korunan romanlarını popüler yapay zeka (AI) sohbet robotunu eğitmek için kullanmakla suçlayan 17 yazardan oluşan bir grup arasında yer alıyor.

Toplu dava, Jodi Picault, Jonathan Franzen, John Grisham ve George RR Martin'in de aralarında bulunduğu 17 yazarı temsil eden Yazarlar Birliği tarafından açıldı.

Dosyada yazarlar, OpenAI'nin eserlerini "toptan, izinsiz veya bedelsiz" kopyaladığını ve bunlarla sohbet robotunu beslediğini söyledi.

ChatGPT

Bunu yaparken, ChatGPT'nin işlerinden geçimlerini sağlama yeteneklerini tehlikeye attığını iddia ediyorlar.

Belgede "Bu algoritmalar davalıların devasa ticari girişiminin kalbinde yer alıyor ve bu algoritmaların merkezinde kitlesel ölçekte sistematik hırsızlık var" denildi.

Dosyada, yapay zeka sohbet robotlarının kullanımının, şirketlerin yazarların çalışmalarını "temsil eden, taklit eden, özetleyen veya başka kelimelerle ifade eden" materyaller oluşturmasına olanak tanıdığı belirtildi.

Yazarlar, şirketin ChatGPT'yi yalnızca kamuya açık verileri kullanmak yerine, yazarların kitaplarından internete yasa dışı olarak yüklenmiş olabilecek metinleri içeren bir veri kümesi üzerinde eğittiğini iddia ediyor.

Ayrıca şirketin içerik için bir lisans ücreti ödemesi gerektiği de belirtiliyor.

Yapay zeka destekli sohbet robotu ChatGPT'ye bir ABD'li yazarlardan tepki geldi.

CHATGPT NEDİR?

ChatGPT; OpenAI tarafından geliştirilen, yapay zekâya dayalı bir sohbet robotu. Robot, kendisine sorduğunuz soruları karşınızda bir insan varmış gibi cevaplayabiliyor.

ChatGPT, internet üzerinden öğrendiği bilgileri derleyip tatmin edici cevaplar verebiliyor. Bunlar aslında Google arama motoru üzerinden de erişilebilen cevaplar. Aralarındaki fark ise Google aranan konu ile ilgili tüm seçenekleri yani birbirinden farklı kaynakları kullanıcıya sunarken, ChatGPT bir dizi tahminde bulunarak ulaştığı tek bir cevabı çok daha hızlı bir şekilde kullanıcıya sunuyor. Tabii ki soruları cevaplarken kaynak belirtmiyor. İnternetteki bilgilerle eğitilen ChatGPT, cümleleri kelime kelime oluşturuyor ve her bir kelimeden sonra gelmesi gereken en muhtemel ifadeyi seçerek ilerliyor.

ChatGPT zaman zaman yanlış bilgiler de verebiliyor. Bunun sebebi de sohbet robotunun bilgileri internet üzerinden derlemesi.

Sonraki Haber