CHP, Aile Bakanı’na 11 madde sundu
Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Mahinur Özdemir Göktaş, CHP Kadın Kolları Genel Başkanı Aylin Nazlıaka’yı kabul etti. Buluşmaya ilişkin konuşan Nazlıaka, 11 maddeden oluşan kabarık bir dosya sunduklarını söyledi
AK Parti ile CHP arasında normalleşme süreci kapsamında gerçekleşen görüşmelere bir yenisi daha eklendi. Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Mahinur Özdemir Göktaş, CHP Kadın Kolları Genel Başkanı Aylin Nazlıaka’yı kabul etti. Dün CHP Genel Merkezi’nde önceki gün Meclis’te yapılan buluşmaya ilişkin konuşan Nazlıaka, 11 maddeden oluşan kabarık bir dosya sunduklarını söyledi.
DOSYA KABARIK
Aylin Nazlıaka, bir saati aşan görüşmede kadına yönelik şiddetle mücadele başlığının altında; İstanbul Sözleşmesi’ni, veri ulaşma sorununu, kadın cinayetlerinin şüpheli ölüm adı altında gizlenmesini, deprem bölgesinde artan kadına yönelik şiddet vakalarını, KADES uygulamasındaki eksikleri, elektronik kelepçe sayısındaki yetersizliği, ŞÖNİM sayılarının artırılması gerektiğini ve budanmaya çalışılan 6284 Sayılı Kanun’u konuştuklarını anlattı. Medeni Kanun, 9. Yargı Paketi içerisindeki soyadı maddesi, kadın yoksulluğu, sosyal desteklerdeki adaletsizlik, çocuk evlilikleri ve işçiliği, engelli hakları ve ÇEDES’in de gündemde olduğunu belirtti.
KADINLARIN SOYADI
Aylin Nazlıaka, “Tarikat ve cemaatlerle imzalanan protokoller hakkında geniş kapsamlı bilgi talep ettik. Verimli bir sohbet gerçekleştirdik.” dedi. Bakanı kadın cinayetleriyle mücadele konusunda kararlı gördüğünü kaydeden Nazlıaka, kadınların eşlerinin soyadlarını almasını dayatma olarak niteleyerek aksini engelleyen yasa hazırlığının tekrar değerlendirileceği sözünü aldığını duyurdu. Nazlıaka konuyu şöyle anlattı: “Bu görüşmede umudumuzu büyüten en önemli haber; soyadı düzenlemesinin 9. Yargı Paketi’nden çıkarılacağı bilgisi oldu. Bu sabah aldığımız bilgiye göre, soyadı dayatmasına ilişkin Bakanlık bünyesinde yeniden bir değerlendirme yapılacak.”
‘İSTANBUL SÖZLEŞMESİ CAN SİMİDİ’
Nazlıaka, İstanbul Sözleşmesi ve tarikat-cemaatlerin ilk ve orta öğretimde varlık gösermesine ilişkin şunları dile getirdiğini kaydetti: “ İstanbul Sözleşmesi’nin önemine değindim. Kendi alanında altın standart niteliğinde olan bir sözleşme olduğunu, kadınların can simidi olduğunu vurguladım.” dedi.