Özgür Özel: Biz esasen 1 Nisan’dan sonrasına talibiz

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Genel Başkanı Özgür Özel, ' Biz değişimi gerçekleştirmeyi bekleseydik, çok sayıda belediyesini kaybetmiş bir noktaya gelebilirdik. Biz esasen 1 Nisan’dan sonrasına talibiz. Bizim temel motivasyonumuz belediye başkanlarını belirlemek değildi' dedi.

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Genel Başkanı Özgür Özel, PolitikYol'dan Altan Sancar'ın sorularını yanıtladı. Özgür Özel'in açıklamalarından öne çıkanlar şöyle:

'PRATİKTE BİZ BUNU BAŞARAMAZDIK'

"Yıllarca partimize yapılan eleştiri ve gelen tavsiye “Siz Tayyip Erdoğan’ın gündemine takılıp halkın gündemini yeterince dile getirmiyorsunuz” şeklindeydi. Ben de bunu önemli oranda haklı bulurdum. Zaman zaman da fikrimize başvurulan yerlerde, mecralarda, partinin kurullarında da dile getirirdim. Maalesef bu genel olarak da kabul görmesine rağmen pratikte biz bunu başaramazdık. Tayyip Erdoğan’ın ya da AK Parti’nin ya da ülkenin farklı yerinden ortaya çıkan bir gündem aylarca hatta bazen bütün bir seçim boyunca bizi meşgul ederdi. Tayyip Erdoğan’ın muhalefet liderleriyle tutuştuğu bir kavga olurdu ve bu kavgadan beslenirdi. Ortaya çıkan polemik de bitmek bilmezdi."

CHP Genel Başkanı Özgür Özel

'AKŞENER'LE EMEKLİ İTTİFAKINDA BULUŞTUK'

"Seçmen bu konuya çok alışık değildi, çünkü siyasi mitinge gidince daha çok siyasi kavga ve günlük polemikler bekliyordu. Ama sonradan bu durum seçmenin de hoşuna gitmeye başladı. Bir süre sonra diğer siyasi partilerin liderleri de konuşmaya başladı. Hatta ilk Yeniden Refah Partisi katıldı. Ardından diğer siyasi partilerin liderleri katıldı. En nihayetinde Meral Akşener de “Ben ekonomi ve emekliyi konuşacağım” dedi. Biz Meral Hanım’la seçimde iş birliği kuramadık, ama emekli ittifakını kurduk. Ben bir yaklaşık bir buçuk aydır emeklilerin sorunlarını dile getiriyorum, Meral Hanım da böyle söyleyince emekli ittifakında buluştuk. Ben bunun daha sonuç alıcı olduğunu düşünüyorum."

'PARA SAYMA' GÖRÜNTÜLERİ HAKKINDA AÇIKLAMA

"Geçen sefer hazırlatılan deep fake bir videodan bahsediliyordu. Terör örgütü yöneticisinin Kemal Bey’le birlikte şarkı söylediği, alkış tuttuğu ve Kemal Bey’e destek verdiği izlenimi yaratmayı hedefleyen sahte bir video vardı. Recep Tayyip Erdoğan gerçek bir videoymuş gibi meydan meydan gezdirip “Gördünüz kimler kimlerle beraber, destek açıklayanları alkış tutanları gördünüz” dedi. Sonra bununla ilgili tepki gösterildiğinde de “Montajsa montaj, montaj ya da değil” gibi ifadelerle kullandı ve attığı yalanı itiraf etti. Ancak bu yalanı yüzde 100’e hemen ulaştırabiliyor. Bu defa montaj video hazırlatmak yerine, daha önceden elde edilmiş bir görüntünün tarihini kapatarak ve mekânı belirginsizleştirerek, oranın Cumhuriyet Halk Partisi İstanbul İl Başkanlığı olduğunu iddia ederek bir kampanya yapmayı planlamışlar."

YENİDEN REFAH DEĞERLENDİRMESİ

Bizim de seçim öncesi kurulan ittifakımız dağıldı. Biz neredeyse bir başımıza kaldık. Tayyip Erdoğan’ın da ittifakından bir parti ayrıldı. Ama bunun karşısında “Ben eski dosttan düşman olmaz” diyorum. Kötü bir söz duyarsam “Canları sağ olsun” diyorum. Hatta “İYİ Partililer iyi insanlardır” diyorum. Ankara’da veya İstanbul’da ittifak yapamasak da sandıkta seçmenin vicdanı birleşir.

Fatih Erbakan’ın babası Necmettin Erbakan, Tayyip Erdoğan’ın hocası. Onu siyasete sokan, İstanbul’a aday yapan ve partisinde İstanbul il başkanı yapan kişi Necmettin Erbakan. Yani biri biyolojik oğluysa biri siyasi oğlu. Şimdi biyolojik oğlu da siyaseten onun yolunu takip ediyor. Böyle birisiyle geçen mayıs ayında ittifak yapıyor ve ondan iyisi yok. Şimdi ise “Ben tek başıma seçime girmek istiyorum dediğinde” kötü oluyor. Hemen cambaz diyor, şantajcı veya zübük diyor. Sonra dönüyor “FETÖ’cü” diyor. Adaylarına baskı kuruyor.

'BİZ ESASEN 1 NİSAN'DAN SONRASINA TALİBİZ'

Bugün kucağımızda bulduğumuz aday belirleme ve seçim gündemi çok tercih ettiğimiz bir gündem değildi. Hatta kurultay sürecinden önce bana pek çok “Özgür bu iş yerel seçimden sonra zaten sana geliyor, o zaman hiç zorlanmadan genel başkan olursun. Neden yerel seçim beklemiyorsun?” dedi. Oysa biz toplumda partimize karşı kırgınlık, küskünlük, duygusal kopuş olduğunu hem hissettik hem de daha sonra ölçtük. Yapılan anketlerde de bu ortaya çıktı. Türkiye genelinde yüzde 65, hatta yüzde 70 çıktı. Biz değişimi gerçekleştirmeyi bekleseydik, çok sayıda belediyesini kaybetmiş, seçmen tepkisiyle belki tarihin en düşük seçime katılım oranıyla karşılaşmış bir noktaya gelebilirdik. Biz esasen 1 Nisan’dan sonrasına talibiz.

'MOTİVASYONUMUZ BAŞKANLARI BELİRLEMEK DEĞİLDİ'

Bizim temel motivasyonumuz belediye başkanlarını belirlemek değildi. Öyle olsaydı 330 bin tekil anket yapmazdık. Öyle olsaydı 850 yere ön seçim yapma yetkisi vermezdik. Sonra örgütümüz 300’e yakın yerde yapmaya niyetlendi, 199 yerde de yaptı. Yani o niyette olsaydık ön seçimlerin önünü açmazdık.Mayıs ayından itibaren de bu yoğun şekilde geçecek. Tüzük Komisyonu son toplantısını 5 Eylül günü yapacak. 6 ve 7 Eylül’de üzerinde mutabakata vardığımız tüzük değişikliklerimizi yapacağız. 8 ve 9 Eylül de program kurultayımızın başlangıç günleri olacak. Oradan program kurultayımızın son toplantı gününü de belirleyerek büyük ve ihtimalle ilan ederek -belki Nisan, belki Mayıs ayı için-ayrılacağız.

'YENİ BİR SİSTEM KURACAĞIZ'

Kış aylarını da programımızı yenileyerek geçireceğiz ve bu sırada da partinin yönetim mimarisini değiştireceğiz. Seçimden seçime ortaya çıkan bir seçim koordinasyonu yerine, bir siyaset koordinasyon birimi olarak partinin tüm organlarının eş güdüm içinde çalışacağı, üç ayda bir yerel yönetimlerin ölçme değerlendirmeye tabi tutulacağı, partinin oyunun her ay ölçüleceği yeni bir sistem kuracağız.

Sonraki Haber