Özgür Özel: Öcalan bulunduğu yerde çağrısını yapar

Terör örgütü PKK'nın Türk Havacılık ve Uzay Sanayii Anonim Şirketi'ne (TUSAŞ) saldırısı sonrasında TUSAŞ'ı ziyarete giden Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Genel Başkanı Özgür Özel, 'Öcalan bulunduğu yerden, imkan verilir, o çağrısını yapar.' ifadelerini kullandı.

CHP Genel Başkanı Özgür Özel, terör örgütü PKK'nın Türk Havacılık ve Uzay Sanayii Anonim Şirketi'ne (TUSAŞ) saldırısı sonrası TUSAŞ'ı ziyaret etti.

Ziyaret sonrası basın mensuplarına açıklamada bulunan Özel, Bahçeli'nin teröristbaşı Abdullah Öcalan çağrısına ilişkin konuştu.

Bahçeli'nin "Öcalan gelsin TBMM'de konuşsun" çağrısına yanıt veren Özel, "Öcalan konuşacak diye illa kullandığı, DEM’le ortak kullanıyorlar o kürsüye gelmek zorunda değil. Öcalan bulunduğu yerden, imkan verilir, o çağrısını yapar." ifadelerini kullandı.

'ÖCALAN BULUNDUĞU YERDEN ÇAĞRISINI YAPAR'

Özel'in açıklamalarından öne çıkanlar şöyle:

"Efendim Özgür Özel ülke vadetti.' Bir kelime sonra şunu söylüyorum. ‘Bu ülkeyi Türklerle birlikte Kürtlerin de 86 milyonun kendini ait hissettiği bir ülke yapalım. Size devleti tam olarak benim gibi sahiplenmeyi teklif ediyorum’ demek toprak teklif etmek demek midir? Teklif ettiğimiz, Türkiye Cumhuriyeti devletini 86 milyon olarak sahiplenmek. Buna kim karşı çıkabilir? ‘Yok efendim Abdullah Öcalan’ın fikri’. O fikir Sayın Bahçeli’nin fikri. Biz dedik ki ‘Meclis odaklılık ve ne yapılacaksa Meclis karar verecek’. Sayın Bahçeli kendine özgü, çok tartışmalı bir şey söyledi. Ve bizim pozisyonumuz şu, çok net. ‘Biz şehit ailelerinin ve gazilerin de yüzüne bakamayacağımız hiçbir sürecin içinde olmayız’ dedik. Bu çok net. Biz barışı destekliyoruz, silah bırakmayı destekliyoruz. Ama eğer Abdullah Öcalan‘ı buraya getirme fikrinin sahibi Sayın Bahçeli’dir. Ona sorulması lazım. Bizim öyle bir fikrimiz yok. Ama biz ‘Tüm aktörlerin sözü kıymetlidir’ diyoruz. Öcalan konuşacak diye illa kullandığı, DEM’le ortak kullanıyorlar o kürsüye gelmek zorunda değil. Öcalan bulunduğu yerden, imkan verilir, o çağrısını yapar. Bu kadar basit bir meseleyi bir parti siyasi yankesicilik yapacak, Cumhuriyet Halk Partisi’ni yıpratacak diye bu algı oyunlarına kimse alet olmasın. Bizim duruşumuz, pozisyonumuz nettir"

'HERKESİN MERAKINI GİDERECEK OLAN BEN DEĞİLİM'

BRICS dönüşü Devlet Bahçeli’nin ‘Öcalan Meclis’te konuşsun’ çağrısına yönelik açıklama yapmamasını da değerlendiren Özel, sözlerine şöyle devam etti:

“Şöyle bir şey söyleyelim. Sorunun muhatabı ben değilim. Uçakta gazeteci yokmuş bu soruyu sormamışlar. Ama mutlaka gazeteciler bu soruyu soracaklar ve Erdoğan’dan bir yanıt alacaksınız. Ben o konudaki inancımı koruyorum. Yani dikkatle takip ettim haberi. Uçakta bu konuya değinmedi. Altını çizmişler hiçbir gazeteci bu soruyu sormadı. O gazetecilerin çocukları bir gün şöyle diyecekler: ‘Benim babam eskiden gazeteciydi ve rahmetli babam’ -bir gün hepimiz öleceğiz- Çocuk da diyecek ki ‘Rahmetli babam, rahmetli annem gazeteci’. ‘Kimdi’ deyince, ismini söylediğinde ‘O gazeteci değildi’ derler böyle yapılırsa. O yüzden gazeteciler gazeteciliğini yapsın, siyasetçiler siyaseti yapsın. Onun dışında değerlendirme; halkımızın, milletimizin bizim merakımızı giderecek olan, herkesin merakını giderecek olan ben değilim. Ben Erdoğan yerine konuşamam. O merakın giderilmesine katkı sağlayacak olanlar sizlersiniz."

NE OLMUŞTU?

DEM Partililere el uzatması ve Öcalan'a çağrıların ardından vites yükselten Bahçeli, "Teröristbaşının tecridi kaldırılırsa, gelsin TBMM DEM Parti grup toplantısında konuşsun. Terörün tamamen bittiğini ve örgütün lağvedildiğini haykırsın." dedi. Bahçeli, "bu olursa Öcalan'a af getirecek 'Umut Hakkı' düzenlemesinin önü de ardına kadar açılsın." açıklaması yaptı.

Bahçeli'nin açıklamalarına Özgür Özel'den yanıt geldi. "Açılımı" yasallaştırmayı hedefleyen Özel, Bahçeli'nin "Öcalan" çağrısına TBMM'yi ve Anayasayı işaret ederek, yanıt verdi. Özel, "Ne yapılacaksa TBMM'de yapılacak, şeffaflıkla yapılacak, tutulamayacak bir söz verilmeyecek ve samimiyetle yürütülecek. Tam bir mutabakat olmadan sonuç olmaz, olmayacak. Daha sonrası daha kötü başlayacak ve daha kötü üzüleceğiz." dedi.

Konuşmasında Anayasa vurgusu da yapan Özel, "Kürtlerin Anayasa'ya uygun sorunlarını çözmeden bir kişiye uygun çözümle bu sorunu çözemezsiniz." ifadelerini kullandı.

'KÜRTLERE DEVLET TEKLİF EDİYORUM'

Bahçeli'nin çağrısının ardından "el yükselttiğini" vurgulayan Özel, "Devlet bey ben de Kürtlere bir devlet teklif ediyorum. Tam olarak kendilerini devlete ait hissetmeyen Kürtlere, Türkiye Cumhuriyeti’nin sahibi olmayı teklif ediyorum. Kendini öteki hissettmediği tüm demokratik siyaset kanallarının açık tutulduğu, üniversitelerde öğrencilerin haklarının yenmediği, demokratik hakların dünya standartlarında olduğu bir ülke yapalım, Kürtleri Türkiye Cumhuriyetinin sahibi yapalım. Biz kurucu parti olarak buradayız, her şeyi hep birlikte yapmayı teklif ediyoruz. Hodri meydan." açıklamasında bulundu.

Sonraki Haber