Özgür Özel 'açılım' için Demirtaş'ı işaret etti: 'Altı kalın kalın çizilmelidir'

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Genel Başkanı Özgür Özel, 'Türkiye bir sorunu çözecekse, silahlar bırakacaksa, analar ağlamayacaksa bunun adımı atılacaksa tüm aktörler kıymetlidir. Ancak Selahattin Demirtaş gibi bir aktörün adı da altı kalın kalın çizilmelidir.' ifadelerini kullandı.

CHP Genel Başkanı Özgür Özel, Edirne Cezaevi'nde tutuklu bulunan eski HDP Genel Başkanı Selahattin Demirtaş'ı ziyaret etti. Özel, MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli'nin DEM Partililere el uzatması ve Öcalan'a çağrısı ile başlayan "açılım" gündemiyle alakalı Demirtaş'ı işaret etti.

Demirtaş ziyareti sonrasında açıklamalarda bulunan Özel, "Türkiye bir sorunu çözecekse, silahlar bırakacaksa, analar ağlamayacaksa bunun adımı atılacaksa tüm aktörler kıymetlidir. Ancak Selahattin Demirtaş gibi bir aktörün adı da altı kalın kalın çizilmelidir." dedi.

Selahattin Demirtaş ile "iletişimin" devam etmesi yönünde mutabakata vardığını ifade eden Özel, "Mutabık olduğumuz konularından birisi de TBMM'nin önemiydi. TBMM'nin odakta olmadığı hiçbir şey sonuç almadı, almayacak. TBMM'nin önemini vurgulamaya devam edeceğiz. Sayın Demirtaş'la bundan sonra da iletişim halinde olmamızın devam etmesi gerektiği konusunda bir mutabakatımız var." ifadelerini kullandı.

Fetullah Gülen'in ölümüyle ilgili de değerlendirmelerde bulunan Özel, "Kişiler öldüklerinde öbür dünyaya veballe gidiyorlarsa herhalde bu dünyadan öbür dünyaya en çok veballe giden kişi Fetullah Gülen'den başkası değildir. Gerisinde çok acılar, kötülükler, ihanetler bıraktı ve gitti. Gittiği yerde hesabını verir. Türkiye'de yargı önünde hesabını vermesini isterdik ama olmadı" açıklamasında bulundu.

Özel'in açıklamalarından öne çıkanlar şöyle:

"Çok acılar çekiyoruz, çok üzüntülere tanıklık ediyoruz. Emin olun, Türkiye'de insanlar birbirini sevdikten, toplumsal barışı hep beraber içselleştirdikten sonra nasıl 100 yıl önce sonu çok güzel olmuştu, Türkler ve Kürtler, Türkiye'de yaşayan herkes hep beraber büyük bir işgali sona erdirmişler ve genç bir Cumhuriyet kurmuşlardı, yine sonu muhteşem olacak. Bu sefer ilk yüzyılda yapamadıklarımız varsa hep birlikte onaracağız ve toplumsal barışı hep sağlayacağız."

'DEMİRTAŞ'LA GÖRÜŞMEDEN 6 İLDE OLMANIN ANLAMI OLMAZDI'

"Bölgeye yapılacak 6 gündeki halkı ziyaretin ilk günü bugündür. Bugün Selahattin Demirtaş'la görüşmeden, konuşmadan 6 günde 6 ilde olmanın anlamı olmazdı"

YARIN DİYARBAKIR'A GİDECEK

Özel yarın grup toplantısından sonra Diyarbakır’a gidecek. 5 gün sürecek bölge turunda, Diyarbakır'ın ardından Batman, Mardin, Şırnak, Hakkari ve Van’ı ziyaret edecek.

'DEMİRTAŞ'IN ALTI KALIN KALIN ÇİZİLMELİDİR'

"Türkiye bir sorunu çözecekse, aşacaksa, silahlar bırakacaksa, analar ağlamayacaksa, Türkiye hep birlikte kalkınmaya, güçlenmeye, zenginleşmeye ve demokratikleşmeye önem verecekse, bunun adımı atılacaksa tüm aktörler kıymetlidir. Ancak Selahattin Demirtaş gibi bir aktörün öneminin altı kalın kalın çizilmelidir. Gelecekte iyi şeyler olacaksa Türkiye için, kimse kimseyi engellememeli, kişisel çıkarlar ya da siyasi çıkarlar üzerinden hesap yapılmamalı. Ulusal çıkarlar, ülkenin çıkarları birlikte gözetilmeli."

'KİMSE KİMSENİN AKLINI HAFİFE ALMASIN'

"Bu süreci çok yakından, çok yanıbaşından, ihtiyatla, temkinle ve dikkatle takip ediyoruz. Özellikle mutlaka ve mutlaka samimiyet çağrısı yapıyoruz. Bir samimiyet var mı, yok mu görmemiz lazım. Herkes kendine göre bir tarif yapıyor, ben bir tarif yapacak değilim. Ben bölgeye gideceğim, 6 günde 6 ili ziyaret edeceğim. 1 haftanın sonunda döndüğümüzde genel bir değerlendirmede de bulunacağız. Kimse ittifakının ya da partisinin çıkarını düşünerek bir şeyler yapmaya kalkmasın. Kimse kimseyle alay etmesin, kimse kimsenin aklını hafife almasın"

'DEMİRTAŞ'LA GÖRÜŞME KONUSUNDA MUTABAKATIMIZ VAR'

"Biz sayın Demirtaş'la birlikte memleketin neredeyse tüm sorunlarını hızlı hızlı ve sayın Demirtaş'ın kıymetli değerlendirmelerini dinleyerek müzakere ettik. Adalet konuştuk, ekonomik krizi ve ekonomik krizin toplumun en kırılgan kesimlerini nasıl zorladığını konuştuk, mutabık olduğumuz konularından birisi de TBMM'nin önemiydi. TBMM'nin odakta olmadığı hiçbir şey sonuç almadı, almayacak. TBMM'nin önemini vurgulayama devam edeceğiz. Sayın Demirtaş'la ve sayın Selçuk Mızraklı'yla bundan sonra da özellikle iletişim halinde olmamız ve birbirlerimizin görüşlerine ihtiyaç duyduğumuz her an görüşmeye, iletişim halinde olmaya, yüz yüze görüşme konusunda bir mutabakatımız var."

'CHP BU KONUDA ENGELLEYİCİ OLMAYACAKTIR'

"Çok yakından takip edeceğimiz bir süreçte sayın Demirtaş'ın öneminin altını bir kez daha çiziyorum. Herkes farklı aktörlere çağrı yapıyor. Yapılsın, yapılmasında bir mahsur yok. Bu çağrıları en beklenmedik aktörler yapıyorsa bu reddeceğimiz bir şey değildir. Bizim görmek istediğimiz mesele, bütün Türkiye'nin çıkarları için doğru bir adımın hep beraber atılmasıdır. CHP bu konuda engelleyici olmayacaktır. Tarih önünde üzüntü duyacağımız bir pozisyonda kalmayacağız. Tarih önünde gelecekte bugünler hatırlandığında gurur duyacağımız pozisyonda olacağımızı ifade ediyorum."

FETULLAH GÜLEN'İN ÖLÜMÜ SONRASI ÖZEL'DEN İLK AÇIKLAMA

"Kişiler öldüklerinde öbür dünyaya veballe gidiyorlarsa herhalde bu dünyadan öbür dünyaya en çok veballe giden kişi Fethullah Gülen'den başkası değildir. Gerisinde çok acılar, kötülükler, ihanetler bıraktı ve gitti. Gittiği yerde hesabını verir. Türkiye'de yargı önünde hesabını vermesini isterdik ama olmadı. Ancak o gidince bir şey bitiyor diye kimse düşünmesin. Çünkü koca bir sermaye bıraktı arkasında ve onun gibilerin önünde. Koca bir siyasi organizasyon bıraktı arkasında, Türkiye'de belki aktiviteleri görünür değil ama dünyanın dört bir yanında var. Bunlara karşı tetikte olmak lazım. Devletin içine sızıp devletin silahını kendi silahı yapmış bir terör örgütünden ve liderinden bahsediyoruz. 55 yıl önce Sızıntı adıyla çıkmış bir dergiden ve devletin her yerine sızmış bir terör örgütünün liderinden bahsediyoruz. Bu tehlike bitti gibi bir düşünceye kimse kapılmasın. Bu sinsi örgüte karşı herkes tetikte olmalıdır. Bunun dışında söyleyecek her laf israf."

DEMİRTAŞ'TAN AÇIKLAMA

CHP Genel Başkanı Özgür Özel ile görüşme sonrası Selahattin Demirtaş'ın sosyal medya hesabından açıklama yapıldı. Demirtaş'ın açıklamaları şöyle:

Bugün, CHP Genel Başkanı Sayın Özgür Özel ile görüştük. Sayın Özel’e, ziyareti nedeniyle teşekkürlerimi sunuyorum. Toplumsal birliğe, güçlü beraberliğe, adalete ve barışa susamış, ekonomik krizin yol açtığı yoksullukla boğuşan halkımızın yararına olduğuna inandığımız tüm konuları samimiyetle tartışma fırsatımız oldu. Türkiye’de siyaset kanalları uzun yıllardır tıkalı durumdadır. Devlet işleyişi oldu bittilerle, Anayasa’ya aykırı uygulamalarla keyfi şekilde sürdürülmektedir.

TBMM'Yİ İŞARET ETTİ

Cumhurbaşkanı Sayın Recep Tayyip Erdoğan’ın “normalleşme, yumuşama” diye ifade ettiği sürecin ayaklarının yere basması, ete kemiğe bürünmesi isteniyorsa yapılması gereken ilk şey, hukukun üstünlüğüne her alanda saygı duymaktır. Bu olmadan siyaset kanalları da açılmaz, normalleşme zemini de oluşmaz. Türkiye’deki sorunların çözüm yolu siyaset, çözüm kurumu da TBMM’dir.

'EL SIKIŞMA SEREMONİSİNİN DEVAMININ GELMESİ İÇİN...'

Sayın Özel’in ziyareti vesilesiyle bu konularda görüş alışverişinde bulunma fırsatını yakalamış olduk. Gelir adaletsizliğinden demokrasiye, dış politikadan Kürt sorununa, doğa haklarından emeklilerin, gençlerin, çocukların ve özellikle kadınların sorunlarına kadar birçok konuda verimli bir tartışma yürüttük, son günlerde açığa çıkan bebek katliamını ve sağlık sistemini ele aldık. Ayrıca Türkiye’nin temel sorunlarının çözümünde siyasetin rol üstlenmesinin, diyaloğun ve iş birliğinin öneminin altını çizerek el sıkışma seremonisinin devamının gelmesi için siyasete şans tanınması gerektiğini ifade ettim. Bu aşamada, seçim hesaplarına girmeden, ittifak yarışlarıyla tartışmanın önünü kesmeden, barış için herkesin katkısının önemine değindim.

DEMİRTAŞ'TAN İMAMOĞLU ÇAĞRISI

Sayın Özgür Özel ile yaptığımız bu anlamlı ve değerli görüşmenin absürt bir yönü vardı, o da görüşmeyi cezaevinde yapmış olmamızdı. Umarım Kobani ve Gezi kumpas davaları rehineleri başta olmak üzere, Sayın Selçuk Mızraklı ve Sayın Bekir Kaya dahil tüm siyasi tutsakların hakları bir an önce iade edilir ve özgürlüklerine kavuşurlar, bu zalimce adaletsizlik son bulur. Ayrıca İstanbul Büyükşehir Belediyesi Başkanı Sayın İmamoğlu’na yönelik siyasi yasak girişimleri gibi yargısal operasyonlardan da artık vazgeçilir.

'GÖRÜŞMENİN İÇERİĞİNİ DEM'E AKTARACAĞIM'

Bizler her şart ve koşulda demokratik siyasette ısrarcı olacağız ve demokrasinin, toplumsal barışımızın sağlanması için üzerimize düşen sorumluluğun gereklerini yerine getireceğiz. Ayrıca, kurumsal işleyişimize uygun bir şekilde, görüşmenin içeriğini avukatlarım aracılığıyla DEM Parti Genel Merkezine aktaracağım. Sayın Özel’e bu anlamlı ziyareti nedeniyle bir kez daha teşekkürlerimi sunarken kendisine başarılar diliyor, şahsında tüm Cumhuriyet Halk Partililere içten selam, sevgilerimi gönderiyorum.

Sonraki Haber