CHP'li vekil: Etki ajanlığı kanun teklifi geri çekildi

CHP Grup Başkanvekili ve Ankara Milletvekili Murat Emir, kamuoyunda 'etki ajanlığı' olarak bilinen yasa teklifinin geri çekildiğini öne sürdü.

TBMM Genel Kurulu’nda bugün yargıyla ilgili düzenlemeler öngören, casuslukla ilgili yeni suç ihdas eden ve 'etki ajanlığı' düzenlemesi olarak da bilinen Noterlik Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi’nin görüşmelerine başlandı.

Görüşmeler devam ederken CHP Grup Başkanvekili Murat Emir'den açıklama geldi. Emir, kamuoyunda etki ajanlığı olarak bilinen kanun teklifinin geri çekildiğini öne sürdü.

Emir, sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, “Haftalardır sürdürdüğümüz gerek halkımızın büyük desteğini alarak kamuoyunu bilgilendirme çalışmalarımız ile gerek meclisteki çalışmalarımız ve eleştirilerimiz sonucunda an itibari ile geri çekildi” dedi.

23 maddeden oluşan kanun teklifinin 16. maddesine göre, Türk Ceza Kanunu'nda (TCK) yapılan değişiklikle, casuslukla ilgili yeni suç ihdas edilecek. TCK'nin “devlet sırlarına karşı suçlar ve casusluk” bölümüne eklenecek maddede şu ifadeler kullanıldı:

“Devlet güvenliği veya iç ve dış siyasal yararları aleyhine yabancı bir devlet veya organizasyonun stratejik çıkarları veya talimatı doğrultusunda suç işleyenler hakkında 3 yıldan 7 yıla kadar hapis cezası verilir.”

Eylem “Savaş sırasında veya askeri hareketleri tehlikeye sokacak bir süreçte işlenmiş" ise bu ceza 8 yıldan 12 yıla kadar çıkarılabilecek.

MADDİ ÇIKAR SAĞLAMA

Vatan Partisi, maddenin bu haliyle yabancı etki ajanlığını önlemekte yetersiz olduğu eleştirisini dile getirdi.

Yeni düzenlemenin öngörülebilirlik şartını sağlamadığını söyleyen Vatan Partisi Genel Başkan Yardımcısı Serdar Üsküplü, “Yabancı etki ajanlığını tanımlayan, yasaklayan ve kamu idaresinin görevlerini belirleyen yasanın zamanı gelmiştir.” dedi.

Üsküplü, ABD, İngiltere, Rusya, Belçika, Çin Halk Cumhuriyeti gibi bazı ülkelerde yabancı kurumların fonlama adı altında içişlerine müdahalenin suç olarak tanımlanan yasalara sahip olduğunu da hatırlattı.

Üsküplü, şunları kaydetti:

“Ayrıca yasa önerisinde yabancı devlet ve kuruluşlardan para almayı ve maddi çıkar sağlamayı engelleyen herhangi bir hüküm bulunmamaktadır. Oysa etki ajanlığında en çok kullanılan yöntem yardım adı altında verilen büyük paralar ve sağlanan maddi çıkarlardır.

PARA AKIŞININ İZLENMESİ

“Türk devlet ve milletinin bağımsızlık ve huzurunu tehdit eden yabancı etki ajanlığı faaliyetlerinin engellenmesi için ceza yaptırımlarının ötesinde kamu idaresinin sorumluluk ve görevlerinin belirlenmesine de ihtiyaç vardır. Bu bağlamda, yabancı fonlardan para akışının izlenmesi ve denetlenmesi gerekiyor. Tüzel ve gerçek kişilerin yabancı fonlardan yaralanmaları kamu güvenliğine uyumlu ve aleni olmalıdır.”

Sonraki Haber