CHP heyeti Erbil temaslarının ardından basın toplantısı yaptı: Askeri yöntemler yerine diyalogdan yanayız

Kuzey Irak'ta temaslarda bulunan Oğuz Kaan Salıcı başkanlığındaki heyet Türkiye'ye döndü. Salıcı bölgenin terör ve istikrarsızlıklar nedeniyle büyük zarar gördüğünü, 'Bu sorunlarla mücadelede askeri yöntemlerin ötesinde diplomasinin tüm olanaklarının devreye konulması' gerektiğini söyledi

Irak’ın kuzeyinde Erbil ve Kerkük'te 5-8 Eylül tarihleri arasında görüşmeler yapan CHP heyeti, ziyarete ilişkin CHP İstanbul İl Başkanlığı binasında basın açıklaması düzenledi. Heyet adına CHP Genel Başkan Yardımcısı Oğuz Kaan Salıcı konuştu. Salıcı Kuzey Irak bölgesel yönetimi yetkilileriyle yaptıkları temasları aktardı, ziyaretlerinin devam edeceğini söyledi.

Erbil'de başta Mesut Barzani olmak üzere bölgesel yönetim yetkilileriyle görüşme yaptıklarını kaydeden Salıcı, bölgesel yönetim Başkanı Neçirvan Barzani, Meclis Başkanı ve yardımcıları, KDP bürosu yetkilileri, hükümetteki tek Hristiyan bakan olan Ulaştırma Bakanı Ano Abdoka, Ezidi toplumunun ileri gelen temsilcileri, Türkmen Cephesi yetkilileri ile bir araya geldiklerini söyledi. Görüşmelerde CHP heyetinde Dış Politika Baş Danışmanı ve İstanbul Milletvekili Ünal Çeviköz, Parti Meclisi Üyesi Nevaf Bilek, Prof. Dr. Mehmet Hasan Eken ile Enver Ömür Polat yer aldı.

BAKANLIK ÖNCEDEN BİLGİLENDİRİLDİ

Salıcı ziyaretler hakkında Dışişleri Bakanlığı, Ankara’daki Irak Büyükelçiliği, Bağdat Büyükelçiliği ve Erbil Başkonsolosluğuna önceden bilgi verildiğini ifade etti, hazırlayacakları raporu Dışişleri Bakanlığı’na ileteceklerini duyurdu. Salıcı şunları söyledi:

“CHP olarak bölgemizde son yıllarda giderek artan terör, huzursuzluk ve istikrarsızlıklardan bölge ülkelerinin büyük zarar gördüğü düşüncesindeyiz. Bu sorunlarla mücadelede askeri yöntemlerin ötesinde gerekli çabaların ve diplomasinin tüm olanaklarının devreye konulmasını önemsiyoruz. Biz hep diyalogdan yana olduğumuzu bölgemizin sorunlarının konuşarak ve diplomasi yoluyla çözülmesi gerektiğini savuna geldik.

“Bölgemizde barış, istikrar ve huzur içinde bir arada yaşanabilmesi için böyle bir yaklaşıma büyük ihtiyaç duyulmaktadır. Yurt dışında yaşayan akrabalarımız ile bu diyalog bu anlayışın temel direklerinden biridir. Bu nedenle akrabalarımız ile konuşmayı ve konuşmanın birbirimizi daha iyi anlamamıza yardımcı olacağını düşündüğümüz için Erbil'de Irak Kürt bölgesel yönetiminde, Erbil ve Kerkük’te ise Irak Türkmen Cephesi nezdinde görüşmelerimizi gerçekleştirdik.

‘TÜRKMENLERİN TALEPLERİNİ BAKANLIĞA İLETECEĞİZ’

“Irak'taki Türkmen kardeşlerimizin kamuoyunun da duymasını istedikleri talepleri var. Özellikle Kerkük bölgesinde Türkiye'den devlet ya da özel sektör tarafından yatırım yapılmasını talep ediyoruz. Hastaneye ihtiyaçları var. Irak'taki sağlık sisteminde yaşanan sorunlardan dolayı hastane talepleri çok önemli ve öncelikli. Bölgenin kalkınması ve eğitim seviyesinin yükselmesi için üniversite talepleri var. Üniversite eğitimi almak isteyen gençler bölge ülkelerine dağılmak zorunda kalıyorlar. Bu taleplerini Türkiye'de dile getireceğimize ve gerçekleşmesi için takipçisi olacağımıza söz verdik. Bu talepler Dışişleri Bakanlığımıza vereceğimiz raporda da yer alacaktır.

‘TERÖRÜN SON BULMASINI İSTİYORUZ’

“Bölgemizde komşularımızın toprak bütünlüğüne, siyasal istikrarına, barış, huzur ve refah içinde olmalarına büyük önem atfediyoruz. Biz artık bölge insanımızın geçmişe değil ortak geleceğe birlikte ve iş birliği halinde bakmalarını arzuluyoruz. Bu ortak geleceğin de mimarı olmayı diliyoruz. Başta Türkiye olmak üzere bölge ülkeleri yıllardır terörle mücadele ediyorlar. Terörün artık son bulmasını istiyoruz. Terör ve şiddet demokrasinin, sosyal ve ekonomik gelişmenin, refahın ve toplumsal barışın önündeki en önemli engeldir. Bölgede adil, eşit ve hakkaniyete dayalı bir iş birliğiyle hepimizin refahı birlikte yükseleceğine inanıyoruz. Bunun için ikinci yüzyıla çağrı beyannamemizde de yer alan ve kısaca OBİT olarak bilinen Orta Doğu Barış ve İşbirliği Teşkilatı adı altında bir girişim önerdik. Türkiye, Irak, İran ve Suriye'nin başlatacakları böyle bir iş birliği arayışında bölgedeki tüm paydaşların ve akraba toplulukların önemli katkı sağlayabileceğini düşünüyoruz. Bu girişimin kimseyi ötelemek, ayrımcılığa tabi tutmak gibi bir amacı yok. Asıl amaç kendi bölgemizde istikrar barış ve huzur ortamını sağlayacak girişimlerin bölge ülkelerinin kendi inisiyatifleriyle başlatılabilmesidir.

MERKEZİ HÜKÜMETLE GÖRÜŞME SEÇİMDEN SONRA

“Irak'ta Ekim ayında seçimler yapılacak. Seçimler Irak'ın geleceğine ilişkin bir yol haritasının da önemli bir adımını oluşturacaktır. Seçimlerden sonra Irak'ta yeni hükümetin oluşmasıyla birlikte merkezi hükümet ile de en kısa zamanda bağlarımızı güçlendirmek ve yeni bir ziyaretle bu vizyonumuzu genişleterek paylaşmak arzusundayız.

‘TEMASLAR SÜRECEK’

“Gelecekte CHP önderliğinde bir iktidarın en temel dış politika önceliklerinden birini bu anlayışımızı oluşturacaktır. İleriye dönük olarak bu temaslarımızın süreceğini ve bölgemizde barış istikrar ve huzurun sürdürülebilir şekilde yerleşmesi için katkılarımızı ve girişimlerimizi devam ettireceğimizi belirtmek isterim.”

Sonraki Haber