‘Yem hammaddelerinin yetiştirilmesi teşvik edilmeli’
Gerekli destekleri vererek yem hammaddelerinin ülkemizde yetiştirilmesi halinde hayvancılıkta yaşanan yem sorununun büyük ölçüde çözülebileceği bildirildi.
CHP Milletvekili Ömer Fethi Gürer, hayvancılıkta beslenme amaçlı kullanılan yem hammaddelerinin gerekli destekler verilerek ülkemizde yetiştirilmesi yönünde bir çalışma yapılıp yapılmadığının açıklanması istemiyle Tarım ve Orman Bakanlığına yazılı soru önergesi verdi. Gürer, önergesinde şu soruların yanıtlanmasını istedi: “Hayvancılıkta beslenme amaçlı kullanılan ithale dayalı yem hammaddelerinin gerekli destekler verilerek ülkemizde yetiştirilmesi için uygulanan bir proje var mıdır? Bu bağlamda hangi ürünler yem amaçlı üretilmesi için desteklenmiş 2021 yılında ne kadar üretim sağlanmış ne kadar ton yurt dışı ithalatı bu sayede azalmıştır? Ülkemizde toplam mera alanı ne kadardır ne kadar hayvan yalnız meralarda yayılarak beslenmektedir mera alanları ile ilgili 2021 yılında ne kadar iyileştirme çalışması yapılmıştır?”
Gürer’in önergesine yanıt veren Tarım ve Orman Bakanı Vahit Kirişçi, sadece mera çalışmalarıyla ilgili bilgi aktardı, Gürer’in diğer sorularını ise yanıtsız bıraktı. Bakan Kirişçi, 2021 yılında 3 milyon 533 bin 911 dekar alanda toplam 209 adet mera ıslah ve amenajman projesi uygulandığını bildirdi.
Gürer ise, yemle ilgili olarak ülkemiz ithalata bağımlı olduğunu belirterek, "12,5 milyon ton her yıl yem ithal ediyoruz. Soya, mısır, arpa, ayçiçeği tohumu küspesi, pamuk tohumu küspesi ithal ettiğimiz ürünler. Ülkemizde bu ürünlerin elde edildiği pamuk ve ayçiçeği başta olmak üzere üretim artışı sağlansa sorun için tedbir alınmış olur” dedi.