CHP oyları Akşener'e gidiyor

Habertürk'ten Oray Eğin CHP'yi sert sözlerle eleştirdi

Eğin'in yazısının ilgili bölümü:

SİYASETİN sırlarından biri, oluşan çatlaklardan sıyrılarak kendine yer edinmeyse, bu konuda Meral Akşener ve arkadaşlarının çabalarını takdir etmek gerek. Belli ki toplumda bu yönde bir talep, bir ihtiyaç da var ki ufaktan ufağa bir heyecan yaratıyor parti.

Zamanın ruhu bu değişime uygun. İktidar partisinde bizzat Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın söylediği gibi bir “metal yorgunluk” var. Görevden alınan belediye başkanları, parti içinde yapılacağı söylenen başka operasyonlar, söylemdeki değişiklikler tam da yeni bir hareketin sıyrılması için gerekli çatlağı oluşturuyor.

Bugüne kadar böyle bir pencere aralandığında genellikle aradan sıyrılan, kendi kendisinin alternatifi AK Parti oldu hep. Kurulduğu günden bu yana geniş kitleler ve çoğunluk için ihtiyaç duyulan ne varsa sağlıyordu, seçmen de başka serüvenlere gerek duymuyordu. Parti kadroları sık sık yenilenerek, seçmenin önüne yeni söylemler ve hikâyeler sunularak değişim ihtiyacı da gideriliyordu.

Ama ilk kez siyasette yeni bir hareketin sıyrılmasına fırsat tanıyacak kadar büyüdü çatlak. Meral Akşener bunu gördü çabalıyor da yıllardır iktidarsızlık oyunu oynayan CHP ne yapıyor?

Siyasetin bir zekâ, bunun sonucu olarak da bir hikâye satma meselesi olduğunu anlayamayan anamuhalefet partisi yine tribünden olan biteni izlemeye, kendisine başkaları tarafından verilen sınırlı rolü oynamaya kararlı.

KAVGADA TARAF

2011-2012 yılları arasında FETÖ’yle iktidar arasındaki gerginlik tam yüzeye çıkmasa da hissedilirken buluştuğum bir CHP milletvekiline bu kavgada neden taraf olduklarını sormuştum. Kemal Kılıçdaroğlu’nun önderliğinde Türk tipi “liberalleşen” CHP çaktırmamaya çalışarak basbayağı AK Parti karşıtı güçlerin yanında yer alıyor, böylece siyasette alan açmaya çalışıyordu.

Milletvekili bana ortada durduklarını, herkese eşit mesafede olduklarını söyledi. “Belki de onlar birbirini yerken aradan sıyrılırız” itirafında bulunmuştu. Aradan sıyrılamadıkları gibi yanlış ata oynadılar.

Bedeli Türkiye’de azımsanmayacak miktarda bir kesimin milli değerleri ve vatanın önceliğini bir kenara bırakarak “Erdoğan gitsin de nasıl giderse gitsin” hastalığına tutulması oldu. Bu yüzden 15 Temmuz akşamı Twitter’dan darbe girişimini ilk kez heyecanla CHP Milletvekili Eren Erdemduyuruyordu. Bu yüzden CHP’liler FETÖ’nün sızıntılarını basına servis ettiler. Ve bu yüzden CHP’liler şimdi heyecanla ABD’deki Reza Zarrabdavasının sonucunu bekliyor.

SEÇMEN YUTMUYOR

Kendi kendilerine Erdoğan’ı deviremedikleri için hep bu işi bir başkasına ihale etmeyi seçiyorlar. Şimdi de umutları ABD’nin Türkiye’ye koz olarak kullandığı, hukuki gerekçelerindense siyasi hesaplarla ilerleyen bir davanın geleceği. FETÖ deviremedi Türkiye’yi, belki ABD taşları yerinden oynatır diye umut ediyorlar.

Anketler doğu mu değil mi, bilmiyorum. Çok erken olduğu için inandırıcılığı tartışmalı. Ama en azından seçmenin ilk fırsatta CHP kayığından atlamaya ne kadar niyetli olduğunu göstermesi açısından bir işaret: İYİ Parti’nin yüzde 20’lik oy oranı iktidar partisindense çoğunlukla CHP seçmeninden geliyor.

Başkalarından medet umacaklarına kendilerinin neden yaprak bile kıpırdatamadıklarının üzerinde dursun CHP’liler.

Sonraki Haber