CHP Özal’a sığındı

CHP’li Altay, Türk lirasını korumak için alınan kararları eleştirdi. Altay, “Bunu Türkiye 70’li yıllarda yaşadı. Nasıl bir bedel getirdiğini Özal daha sonraki yıllarda kamuoyu ile paylaştı” dedi.

CHP Grup Başkanvekili Engin Altay Türk lirasını korumaya yönelik alınan kararlara tepki gösterdi. Altay, “Bugünlerde Türkiye ekonomisinde yaşananları şuna benzetiyorum. Bir araba düşünün, süratle seyrediyor. Önünde bir duvar var. Duvara toslamak üzereyken, duvara toslayıp belki hafif bir hasarla atlatacağı kazayı, direksiyonu kırmak suretiyle kaptanın arabayı uçuruma fırlattığı bir manzara olarak görüyorum. Türk ekonomisi şu anda duvara çarpmaktansa derin bir uçuruma direksiyon kırmıştır.” diye konuştu.

İnat uğruna millete bedel ödetildiğini ileri süren Altay, “Bunun birçok sebebi var. En başında şüphesiz devleti yönetenlerin liyakattan, adaletten ve ahlaktan uzaklaşmaları olarak değerlendirmek de mümkün. Devlet, millet, 84 milyon büyük ve ağır bir bedel ödemeye zorlanıyor. Ne uğruna? Beyefendinin inadı uğruna.” ifadelerini kullandı.

Uygulamayı devletin yoksuldan alıp zengine verdiği bir proje olarak nitelendiren Altay, şöyle devam etti: “Devletin, ekonominin ve Türk Lirası'nın garantisi Amerikan doları oldu. Dolara Türkiye ekonomisini bağlamak ne demek? İnsanlık tarihinde zenginden alınıp yoksula verme var. Fakat, devlet yoksuldan alıp zengine resmi olarak verme projesini hayata geçirdi.”

'DAHA BÜYÜK GÜNAH'

Mevduata döviz garantisinin daha büyük bir günah olduğunu savunan Altay, şunları kaydetti:

“Ziraat Bankası Genel Müdürü’ne göre, bir milyar dolar, bir başka bankanın genel müdürüne göre bir milyar 750 milyon dolar o gece yüksek kurdan bozuldu. Şimdi 12,5 lira olan dolar o gece 17-18 liradan bozuldu. Bir milyon doları o gece bozan insan sabah 13 liradan geri aldı. Bir gecede bir milyon dolar için söylüyorum, 384 bin dolar artı bakiyeye geçti. Bu fatura kime? Bu da 84 milyona. Birinci günah dövizle borçlanmaydı. Şimdi vadeli mevduata döviz garantisi geldi bu da ikinci günah. Bedeli birincisinden daha ağır bir günah.” Özal’ın geçmişte yaptığı açıklamayı hatırlatan Altay şunları söyledi:

“Bankalarda 100 bin liranın üstünde mevduatı olan bir milyon, bir milyon liranın üstünde parası olan 360 bin insan var. Diyor ki, ‘Bu parayı TL’ye çevirip bankada tut. Ben 84 milyondan parayı toplarım senin kaybını telafi ederim.’ Hazine’den nereye? Bir avuç azınlığa. Bu olamaz. Bunu Türkiye 70’li yıllarda yaşadı. Bunun nasıl bir bedel getirdiğini Özal daha sonraki yıllarda kamuoyu ile paylaştı.”

Sonraki Haber