CHP Taksim ısrarıyla işçinin sesini boğdu

CHP, DEM Parti, DİSK, KESK, başıbozuk maskeli gruplar Saraçhane’de buluştu. Taş ve sopalarla saldıran grupları polis sakince ve sabırla uyardı. Alanı ilk terk eden Özel ve İmamoğlu oldu. Tertip komitesi eylemi sonlandırma kararı aldı. Televizyonlar ise işçilerin değil bozguncuların sesi oldu.

Maskeli gruplar polise saldırdı

Cumhuriyet Halk Partisi - CHP Genel Başkanı Özgür Özel’in 1 Mayıs’ta Taksim ısrarı işçinin taleplerinin önüne geçti. Televizyonlar sabahın erken saatlerinden itibaren sendikaların eylem alanları yerine Taksim’e çıkan boş sokaklara odaklandı. 1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü’nde işçinin sesi “Taksim bugün özgürleşmezse yarın özgürleşir, özgürleşene kadar mücadeleye devam” diyen CHP Genel Başkanı tarafından kısıldı. Hal böyle olunca 1 Mayıs’ın gündemi işçilerin hak mücadelesi değil Taksim ısrarı oldu. CHP, DEM Parti’nin yanı sıra maskeli başıbozuk gruplar, Kürtçe pankartlı “Travestiyiz, buradayız, alışın hiçbir yere gitmiyoruz” sloganı atan LGBT örgütleri Taksim’e yürümekte ısrarcı oldu. CHP, çağrıcı olduğu Saraçhane’de Türk bayrağı da taşımadı. İçişleri Bakanlığı 210 kişinin gözaltına alındığını açıkladı.

Kışkırtıcı grup, parke taşlarını sökerek polise attı

İŞÇİ TALEPLERİ YOK

CHP’nin ardından önceki gün akşam saatlerinde PKK’nın siyasi kolu DEM Parti de Eş Genel Başkanları Tuncer Bakırhan’ın katılımıyla Saraçhane’den Taksim’e yürüyeceklerini ilan etti. Yer yer güvenlik güçleriyle gerilim oldu. Saraçhane, Mecidiyeköy, Beşiktaş ve Taksim çevresinde 42 bin polis görev yaptı. 5 yıl aradan sonra toplanan Çalışma Meclisi’nin masasındaki “güvenceli esnek çalışma” tuzağının adı geçmedi. Vergide adaletsizlik de, sendikasızlaşma da gündeme gelmedi. Türk-İş Bursa, Hak-İş Kocaeli’nde binlerce işçiyi alanlara taşıdı. Ancak televizyonları izleyenler ne Bursa’daki ne de Kocaeli’deki işçinin sesini duydu. İşçinin talepleri bir yana Emek ve Dayanışma Günü “Taksim’e yürüyüş” talebine sıkıştırıldı. CHP, DEM Parti, DİSK, KESK ve TMMOB ile birlikte Türk Silahlı Kuvvetlerine kimyasal silah iftirasını atan Şebnem Fincancı da Saraçhane’de boy gösterdi. Bu ittifak, Halk TV ekranında “Saraçhane, Taksim’e giden yolu açacak” sözleriyle parlatıldı.

1 MAYIS SABAHI ISRARA DEVAM

Sabah saatlerinde CHP Genel Başkanı Özgür Özel, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu ile birlikte sabah saatlerinde kameraların karşısına geçti. Özel, açıklamalarıyla gerilimi tırmandırmaya devam etti: “Elbette hedef Taksim Meydanı'dır. Çünkü 1 Mayıs'ın sembol meydanı Taksim Meydanı'dır. Geçen seneye kadar Taksim'i ilk önce 2010'ların başlarında, 2012'de, 2013'te 1 Mayıs'a açıp bunu billboardlarda övünç vesilesi yapanlar, şimdi Türkiye'ye bir utancı yaşatıyorlar.”

İmamoğlu ise Saraçhane'yi hak arama mücadelesinin yeri ilan etti, “(Buradaki) Hak arama mücadeleleri her zaman başarıyla sonuçlandı. Muhtemelen bu da eninde sonunda Taksim'de bir buluşmaya dönüşecek.” dedi.

TSK’ya kimyasal silah iftirasını atan Şebnem Fincancı ile Özgür Özel’in samimi pozu CHP tarafından servis edildi

Bazı gruplar, Bozdoğan Kemeri önünde polise flamalarının sopalarıyla, taş, pet şişe atarak ve tekme savurarak saldırdı, barikatı yıkmaya çalıştı. Polis, sık sık anons yaparak sabırla gruplara eylemin yasal olmadığını ve güvenlik güçlerine sorun çıkarmadan dağılmaları uyarısında bulundu. Maskeli gruplar, polisin kalkanlarını kasklarını parçaladı. O anlarda polis sadece durup bekledi, anonsa devam etti. Bütün bunlar yaşanırken alanı ilk terk eden Özgür Özel ve Ekrem İmamoğlu oldu. Faaliyetin tertip komitesi kararıyla sonlandırıldığının açıklanmasıyla DİSK ve KESK de alandan ayrıldı. Günlerdir Taksim çağrısı yapanların eylemden çekilmesi alanda yuhalamayla karşılandı. Polis, Saraçhane’yi aşmak isteyen gruba yavaş yavaş Saraçhane Meydanı’na doğru sürükledi. Taksim’e yürümek isteyen grup bir süre sonra dağıldı.

BURSA'DA SORUNLARA ÇÖZÜM KONUŞULDU

Yüz bin işçi ve Vatan Partisi ise 1 Mayıs’ı Bursa’da kutladı. İşçiler hayat pahalılığına itiraz etti, adil bölüşüm ve çalışma koşullarının iyileştirilmesini istedi. TÜRK-İŞ Genel Başkanı Ergün Atalay, da “Vatan varsa sendika, parti, dernek, oda var. Bu ülkede yaşayanların vatanla, bayrakla, Atatürk'le, İstiklâl Marşı’yla, devlet başkanıyla, emekle, kadınla, engelliyle ilgili problemi olmayacak.” dedi.

Bursa mitinginden ayrıntılar haberimizde

Sonraki Haber