CHP'de 'ayağa kalkma' kavgası! Özel'den Kılıçdaroğlu'na yanıt geldi: Terbiyem uymaz...

TBMM, iki aylık aranın ardından çalışmalarına başlamak üzere yeniden açıldı. Erdoğan’ın konuşması öncesi CHP, milletvekillerine, Erdoğan salona girdiğinde ayağa kalkılması talimatı verdi. Kılıçdaroğlu, 'ayağa kalkma' talimatını eleştirdi. Özel'den, Kılıçdaroğlu'na yanıt geldi.

Meclis Genel Kurulu’nun açılış oturumu öncesi CHP Meclis Grup yönetiminden milletvekillerine bilgilendirme mesajı gönderildi. Mesajda CHP milletvekillerinden Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın Genel Kurul salonuna girişi sırasında alkışlamadan ayağa kalkmaları istendi.

KILIÇDAROĞLU'NDAN AÇIKLAMA GELDİ

Erdoğan'ın konuşma yapmak için Meclis Genel Kurulu'na gelmesi sırasında Özgür Özel ve bazı milletvekilleri ayağa kalkarken, bir grup milletvekili de ayağa kalkmadı. CHP içinde "ayağa kalkma" tartışması devam ederken Kemal Kılıçdaroğlu'ndan açıklama geldi. Kılıçdaroğlu, "Halka, Anayasaya, rejime saygısı olmayan kimse bizden saygı beklemesin!" dedi. Kılıçdaroğlu ayrıca ayağa kalkmayan milletvekillerine yönelik "Partimizi gururlandıran bütün milletvekillerini saygıyla selamlıyorum" ifadelerini kullandı.

AYAĞA KALKMAYAN VEKİLLERİ SELAMLADI

Kemal Kılıçdaroğlu'nun X hesabından yaptığı açıklama şöyle:

"Bizim geleneğimizde devlet kurmak ve devlete sahip çıkmak vardır! Devlet tehlikede ise, kurtarmak yine en başta Cumhuriyet Halk Partisi’nin görevidir.

Her mikrofon gördüğünde Partimize ve muhalefete hakaret eden Zat anlamalıdır ki, Cumhurbaşkanı tarafsız olmalıdır. Yeminini “namusu ve şerefi” üzerine gerçekleştirmiştir. Fakat yeminine sadık kalmamış, toplumun kutsal değerleri ile adeta dalga geçmiştir. Bugün ortada ne tarafsız bir cumhurbaşkanı görebiliyoruz ne de yeminine sadık birisi!

CHP, onun yaptığı hukuksuzlukların noteri değildir ve olmayacaktır da! Biz, anayasayı tanımayanlara, Meclis’in meşruiyetine gölge düşürenlere saygı duymayız… Biz CHP’liler, yalnızca halk için ayağa kalkarız; yoksulluğa mahkum edilen emekliler için, yatağa aç giren çocuklar için ayağa kalkarız!

Hakları gasp edilen KHK’lılar için, cezaevinde iradesine ipotek konulan Hatay halkı için ayağa kalkarız! Milletten çalınan 128 milyar doların hesabını sormak için, Yine milleti soyan 5’li çeteye dur demek için ayağa kalkarız. Halka, Anayasaya, rejime saygısı olmayan kimse bizden saygı beklemesin!

Bugün, yurtsever ve milletperver duruşlarıyla Partimizi gururlandıran bütün milletvekillerini saygıyla selamlıyorum. Unutulmasın ki hiç bir yurttaşımızın Erdoğan ve Saray rejimini meşrulaştırma hakkı ve hukuku yoktur! Ancak mücadele etme sorumluluğu vardır!"

ÖZEL'DEN KILIÇDAROĞLU'NA YANIT: TERBİYEM UYMAZ

Kılıçdaroğlu'nun açıklamalarına ise Özgür Özel'den yanıt geldi. Özel, "Bu açıklamanın cevap verecek bir kısmı var. Onun yeri bu yüce çatı değil. Parti içi bir meseleye burada cevap vermem, ama cevap verecek bir kısmı var. Onun belki bir gün vadeli alabilirsiniz yanıtını. İçim çok rahat. Bahsettiğiniz tweetin cevap verilmesi gereken diğer kısmına benim burada yanıt vermem parti terbiyeme uymaz. O yüzden o sonraya kalsın." dedi.

'ZORLAMAMIZ OLMAZDI'

Bazı milletvekillerinin Erdoğan salona geldiğinde ayağa kalkmamasını da değerlendiren Özel, “Cumhuriyet Halk Partisi demokratik bir partidir. Geçmişte de çok kez benzer kararlarda ‘karara uymak istemeyen dışarıda kalabilir’ dedik. Herkes girecek ayağa kalkacak diye bir zorlamamız olmadı. Kendileri nezaket gösterip bildiren arkadaşlar da oldu. Herhalde 15-20 arkadaşımız kuliste beklemeyi tercih etmişler veya içeride de birkaç arkadaş kalkmamış. Bu partinin bir grup kararı olmadığı için sadece ‘biz böyle davranacağız’ diye gruba bildirilmişti. İstemeyenlerin de dışarıda kalabilecekleri grup başkan vekillerimiz tarafından kendilerine ifade edilmiştir.” dedi.

AYAĞA KALKMA KARARININ SEBEBİNİ AÇIKLADI

Neden ayağa kalkma kararı aldıkları da açıklayan Özel şöyle konuştu:

"Biz makama saygıdan, gelirken, yeminine uygun bir konuşma bekleyerek ayağa kalktık. Konuşma bir siyasi parti lideri konuşmasıydı. Giderken kalkmadık. Seneye geldiğinde ekstra şartlar oluşmaz, bu Meclis'e bir saygısızlık olmaz, bir şey olmazsa ve seneye kadar seçim yapılmazsa yine ayağa kalkarız. Ondan sonraki senesi yok zaten. O zaman Sayın Erdoğan'ın grubu Cumhuriyet Halk Partili bir cumhurbaşkanına kalkacak, ama o cumhurbaşkanı o gün partisiyle bağını koruyor mu? Bence korumuyor olacak. Ama biz daha seçilmiş bir cumhurbaşkanı olacak"

Sonraki Haber