CHP’de çıkar sessizliği: Suskunluğun nedeni yerel seçimler

CHP’de seçim yenilgisine rağmen suskunluk hakim. Suskunluğun nedeni 10 aydan az bir süre kalan yerel seçimler.

Belediye başkanları yeniden aday olmak için yenilgiye sessiz kalırken, milletvekilleri ve il başkanları da belediye rantları nedeniyle Kılıçdaroğlu’na karşı suskun. Kılıçdaroğlu ise istifa etmek yerine konumunu güçlendirme çabasında.

CHP’de 14 ve 28 Mayıs yenilgileri tartışılıyor. İlk günlerde başlayan tepkiler yerini sessizliğe bıraktı. “Kılıçdaroğlu istifa eder” beklentisi kısa sürede bitti. Kılıçdaroğlu seçim sonrası yaptığı ilk açıklamalarda bile istifa etmeyeceğinin işaretini verdi. Daha sonra da faturayı MYK’ya kesti. Kendisine çok yakın 4 isim dışında hepsini değiştirdi.

KURULTAY KARARI

Arkasından kurultay kararı alındı. Açıklanan takvime göre delege seçimleri, ilçe, il kongreleri ekim ayına kadar tamamlanacak. Genel kurultay için gün belirlenecek. Kulislerde ekim ayı konuşuluyor. Ancak Aydınlık’a bilgi veren bir Parti Meclisi üyesi şunları söyledi:

“Kemal Bey MYK’da geniş çaplı bir değişiklik yaptı. Arkasından kurultay takvimini başlattı. Bu hamlelerin nedeni tabanın gazını almak. Kendisini sorgulatmayı önlemek. Muhtemelen önemli il kongreleri de aynı tarihte yapılacak. Olası adayların kongrelerde gövde gösterisi yapması önlenecek. CHP tabanı partiden umudunu önemli ölçüde kestiği için delege seçimlerine, ilçe, il kongrelerine fazla ilgi göstermeyecek. Dar bir ekip partiye hakim olacak. Özellikle kurultay delegeleri ‘güvenilir’(!) isimlerden olacak. Böylece genel kurultay garantiye alınacak. Bu arada bir sıkıntı görülürse, kurultay yerel seçimler sonrasına ertelenebilir. Tüzük izin vermese de zorlanır. Kılıçdaroğlu belediye başkan adaylarını kendi belirlemek istiyor. Bu onun koltuğunda kalması için çok önemli.”

KİM NİYE SESSİZ

CHP’liler de partideki sessizlikten rahatsız. Bunu tabanın partiden umudunu kesmesine bağlayanlar var. Bir başka neden de partideki organların ve belediyelerin durumu. Yaptığımız görüşmelerde öne çıkan durum şöyle:

MECLİS GRUBU

Yeni seçilen milletvekilleri ön seçimle gelmediler. Kılıçdaroğlu ve ekibinin listesinde yer aldılar. Bu nedenle Kılıçdaroğlu’na muhalefet değil, destek veriyorlar. Partinin geleceğinden çok kendi durumlarına göre hareket ediyorlar.

PARTİ MECLİSİ

Parti Meclisi'nin ezici çoğunluğu Kılıçdaroğlu’nun anahtar listesinden seçildiler. Bir kısmı milletvekili oldu. Diğerleri de CHP’li belediyelerde söz sahibi. Bu nedenle Kılıçdaroğlu’na destek veriyorlar. Liste delip girenler de beklemede. Kimi belediye başkanı adaylığı, kimi başka işler peşinde.

İL BAŞKANLARI

İl başkanlarının büyük çoğunluğu Kılıçdaroğlu’na yakın. Muhalif olanların önü kesilmişti. Alınan sonuçtan onlar da sorumlu. Bu nedenle kader birlikteliği var. İtirazları olsa da yüksek sesle dile getirmiyorlar. Delege sayısının yüksek olduğu illerde önde olunması da bir başka neden.

BELEDİYE BAŞKANLARI

CHP’li belediye başkanları da seçim sonrası sessizleşti. Bunda Kılıçdaroğlu’nun istifaya yanaşmaması ve yerel seçimlerde partinin başında kalma ısrarının etkili olduğu bildiriliyor. Son değişiklikte MYK’dan ayrılan bir üye durumu şöyle anlattı:

“Belediye başkanları sonuçtan rahatsız. Kılıçdaroğlu artık çekilir diye bazıları hamle yaptı. Ama bunun olmayacağını anlayınca sessizliğe gömüldüler. Öyle görünüyor ki belediye başkan adaylarını Kılıçdaroğlu belirleyecek. Çizik yememek için hepsi sustu. Kulağımıza gelen bilgilere göre, seçimin hemen ertesinde, ‘Artık Kılıçdaroğlu ile olmaz’ diyen bazı başkanlar, görüş değiştirmiş ve Kılıçdaroğlu’nu arayıp, ‘sakın istifa etmeyin, sensiz olmaz’ diyorlarmış. Kimse belediye rantını bırakmak istemiyor.”

‘TEK ADAM’ SUÇLAMASI

Milletvekilleri, Parti Meclisi üyeleri, belediye başkanları, il başkanları sessizliğini korusa da parti tabanında Kılıçdaroğlu’nu “tek adamlıkla” suçlayanların sayısı artıyor. CHP’de her kademede görev yapmış, uzun süre Genel Başkan Yardımcılığı görevinde bulunmuş Yılmaz Ateş Kılıçdaroğlu’nu “firavunlaşmakla” suçlarken, birlikte çalıştığı isimler de kulislerde “tek adam” eleştirilerini artırdılar. Parti tabanında da bu tür itirazlar yükseliyor. Kılıçdaroğlu’nun ön seçim yapmaması, milletvekili, belediye başkanı adaylarını tek başına belirleyip yönetime dayatması, dış politika gibi konularda parti dışından gelen telkinlere uyması gündeme getiriliyor. Bu durumun seçmeni CHP’den uzaklaştırdığını vurgulayan bir eski milletvekili, şunları söyledi: “Parti seçim yenilgilerinden bıktı. 14 Mayıs’ta iktidar olacaklarına inandırılan seçmen yine hayal kırıklığı yaşadı. Kılıçdaroğlu’nun istifa etmemesi de tuz biber oldu. Ben Anadolu’yu gezen bir milletvekili idim. Gözlemlerimi, yapılan yanlışları aktardığım için son seçimde liste dışı kaldım. Artık tabanın partiye güveni kalmadı. İktidarın onca yanlışına rağmen Baykal’ın bıraktığı oy oranının gerisindeyiz. Bundan sonra da işlerin düzelmesi mümkün görünmüyor. CHP’deki sessizliğin bir nedeni de umutların tükenmiş olmasından.”

İMAMOĞLU’NDAN DEĞİŞİM MESAJI

İstanbul Büyükşehir Belediye (İBB) Başkanı Ekrem İmamoğlu da dün yaptığı açıklamada “değişim” mesajını yineleyerek, "Seçim kaybettik. Cumhurbaşkanlığı Seçimi'ni kaybettik. Bu seçimlerden sonra da şunu yapamayız: Aynı şeyleri yapıp yol yürüme gafletine kapılamayız" açıklamasında bulundu. Değişen CHP Merkez Yönetim Kurulu'yla ilgili de konuşan İmamoğlu, "Değişim tek kurulla olmaz" dedi.

Sonraki Haber